Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Vrijeschool Harlingen krijgt steeds meer vorm

01-07-2022

HARLINGEN - De afgelopen 10 jaar is het aantal leerlingen op vrijescholen met bijna 44% gestegen, wat aangeeft dat er een duidelijke behoefte is.

Dat was ook te zien op de informatieavond woensdag, waar spreker Bart Hurkxkens, in de media wel ‘vrijeschoolgodfather’ genoemd, de Harlingers op een bevlogen manier meenam in het hoe en wat van de vrijeschool.

 

Bart Hurkxkens heeft jarenlange ervaring als bestuurder en interimmanager bij vrijescholen. Hij realiseerde een substantiële uitbreiding van vrijeschoolonderwijs in Amsterdam in de afgelopen jaren en heeft veel veranderprocessen in zorg en onderwijs begeleid.

 

Te veel focus op cognitieve ontwikkeling

In het reguliere onderwijs ligt de focus meer en meer op het hoofd. Daarnaast heeft ICT een steeds grotere rol. Volgens Bart Hurkxkens en de vrijeschool-filosofie hebben kinderen een natuurlijke behoefte om te bewegen en om te voelen. In het vrijeschoolonderwijs is dat dan ook een belangrijk onderdeel: “Als ik merkte dat de kinderen te ‘koud’ waren, dan liet ik ze eerst een rondje rennen om de school. Opgewarmd is de geest veel helderder”.

 

Meer vertrouwen in kinderen

Elk kind is ergens goed in. Vrijeschoolonderwijs is erop gericht om kinderen hun eigen talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. In het reguliere onderwijs is er veel focus op achterstanden en het bijwerken daarvan. “Dyslexie en autisme worden gezien als achterstanden, maar deze kinderen zijn hartstikke talentvol, ze kunnen alleen ándere dingen heel goed”, zegt Hurkxkens.

“Het is niet; hoe vroeger je begint hoe slimmer ze worden.” Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Daar is veel oog voor op de vrijeschool.

 

100 Ouderverklaringen nodig van enthousiaste ouders

Om een volgende stap te kunnen zetten in het stichten van Vrijeschool Harlingen zijn 100 ouderverklaringen nodig. Zonder deze ouderverklaringen komt er geen vrije school, dus het is belangrijk! DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) wil ouderverklaringen van een hele specifieke groep ouders.

 

De verklaringen kunnen ingevuld worden door ouders die:

  • In Harlingen, Franeker of de omliggende dorpen wonen
  • Kinderen hebben die 2, 3 of 4 jaar oud zijn op 1 november 2022

Op de website www.vrijeschoolharlingen.nl staat een link naar de DUO-website en een uitgebreid stappenplan om de ouderverklaring in te vullen.

 

Een ouderverklaring is een steunbetuiging, géén inschrijving

Alle ouders in deze doelgroepen die enthousiast zijn over een vrijeschool in Harlingen wordt verzocht om een ouderverklaring in te vullen. Óok als ze uiteindelijk toch beslissen om hun kind niet naar de vrijeschool te laten gaan. Het is dan ook geen inschrijving, meer een steunbetuiging.

 

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in de vrijeschool en wil je op de hoogte blijven van de vorderingen? Meld je aan voor de emaillijst via de interessepeiling op de website www.vrijeschoolharlingen.nl of stuur een mail naar vrijeschoolharlingen@gmail.com. We zijn ook te volgen op instagram: (@vrijeschoolharlingen) en op Facebook.

 

 

Onderwijs

Meer nieuws

Familiefeest Zeerobben sterk terug na lockdown

01-07-2022

HARLINGEN - Na twee troosteloze Coronajaren mocht en kon het weer: de seizoen afsluiting in de vorm van de Familiedagen.

Sport BSO bij hockeyclub HMHC

01-07-2022

HARLINGEN - Sinds twee jaar wordt er op het sportcomplex van HMHC aan de Westerzeedijk een Sport BSO georganiseerd genaamd BSO Fantifit.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 26 - 2022

01-07-2022

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 27 juni t/m 1 juli 2022.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen The Shamrock The Shamrock Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Wellheat Shop Wellheat Shop Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CDA Harlingen CDA Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
CDA Harlingen CDA Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen