Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Voortgang coalitievorming Gemeente Harlingen (video)

07-04-2022

HARLINGEN - Advies informateur: Versterk de Harlinger democratie.

Versterking van de lokale democratie, versterking van de samenwerking in Harlingen en een actievere rol voor de gemeenteraad vormen de hoofdonderdelen van het advies van informateur Erik de Groot aan de gemeenteraad van Harlingen. Hij stelt voor om deze speerpunten uit te werken in een akkoord op hoofdlijnen dat de komende weken vorm moet krijgen. Alle fracties in de raad worden uitgenodigd om hieraan hun bijdrage te leveren. De informateur schrijft dit in zijn verslag, dat hij vandaag aanbiedt aan de raad van Harlingen.


Vanaf 18 maart heeft informateur Erik de Groot gesprekken gevoerd met alle fracties in de Harlinger gemeenteraad. Tijdens deze gesprekken – die in goede sfeer verliepen – is onder meer gesproken over mogelijke coalitiecombinaties. Daarnaast is teruggekeken naar het recente verleden en naar de lage verkiezingsopkomst van 16 maart. De gespreksdeelnemers concludeerden dat het zaak is om te werken aan het vertrouwen van de inwoners door voor de komende jaren te kiezen voor een andere bestuursaanpak. Daarbij is met name meer aandacht voor de lokale democratie en versterking van de positie van de raad geboden. Het stimuleren van het debat in de raad, het organiseren van macht en tegenmacht moet de Harlinger politiek transparanter en aantrekkelijker maken voor de inwoners.

 

Akkoord op hoofdlijnen

Om de raad de rol te laten spelen die de fracties voor ogen staat, stelt de informateur voor om de nieuwe bestuurlijke werkwijze uit te werken in een akkoord op hoofdlijnen waaraan alle fracties hun bijdrage kunnen leveren. Dat hoofdlijnen-akkoord biedt de raad van Harlingen vervolgens mogelijkheden tot nadere invulling, waardoor de volksvertegenwoordiging eerder in het beleidsproces wordt betrokken.

 

Procesbegeleider

De komende weken gaan de fracties in de Harlinger raad onder leiding van procesbegeleider Rieks Osinga aan de slag met het opstellen van het hoofdlijnen-akkoord. De heer Osinga is docent en onderzoeker aan de NHL Stenden-Thorbecke Academie te Leeuwarden en trainer en coach bij de Noordelijke Academie voor Openbaar Bestuur. Alle fracties worden hiervoor uitgenodigd.

 

Coalitie

Tijdens de gesprekken met de fracties over de coalitiecombinaties gaf het merendeel hiervan aan dat voortzetting van de huidige coalitie van PvdA, CDA en VVD het meest voor de hand ligt. Voor andere combinaties is minder draagvlak in de raad, zo concludeert  de informateur. Door alle partijen is hierbij aangegeven dat de coalitie zal moeten werken met een akkoord op hoofdlijnen, waarbij optimaal ruimte wordt gecreëerd voor open debat en meer inbreng van de raad en inwoners van de gemeente. 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Boeiende blog projectdirecteur TSRH2022: De laatste loodjes!

07-04-2022

HARLINGEN - Afgelopen maandag was het precies honderd dagen voor de start van de Tall Ships Races Harlingen 2022.

Crisisloods Harlingen: Heb jij nog een goede fiets staan?

07-04-2022

HARLINGEN - De werkgroep van de Crisisloods in Harlingen is hard op zoek naar goedwerkende fietsen voor de Oekraïense vluchtelingen.

De Ontdekkers zijn weer van start!

07-04-2022

HARLINGEN - Elke week beleven De Ontdekkers veel plezier met hun activiteiten.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen