Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Voortgang coalitievorming Gemeente Harlingen (video)

07-04-2022

HARLINGEN - Advies informateur: Versterk de Harlinger democratie.

Versterking van de lokale democratie, versterking van de samenwerking in Harlingen en een actievere rol voor de gemeenteraad vormen de hoofdonderdelen van het advies van informateur Erik de Groot aan de gemeenteraad van Harlingen. Hij stelt voor om deze speerpunten uit te werken in een akkoord op hoofdlijnen dat de komende weken vorm moet krijgen. Alle fracties in de raad worden uitgenodigd om hieraan hun bijdrage te leveren. De informateur schrijft dit in zijn verslag, dat hij vandaag aanbiedt aan de raad van Harlingen.


Vanaf 18 maart heeft informateur Erik de Groot gesprekken gevoerd met alle fracties in de Harlinger gemeenteraad. Tijdens deze gesprekken – die in goede sfeer verliepen – is onder meer gesproken over mogelijke coalitiecombinaties. Daarnaast is teruggekeken naar het recente verleden en naar de lage verkiezingsopkomst van 16 maart. De gespreksdeelnemers concludeerden dat het zaak is om te werken aan het vertrouwen van de inwoners door voor de komende jaren te kiezen voor een andere bestuursaanpak. Daarbij is met name meer aandacht voor de lokale democratie en versterking van de positie van de raad geboden. Het stimuleren van het debat in de raad, het organiseren van macht en tegenmacht moet de Harlinger politiek transparanter en aantrekkelijker maken voor de inwoners.

 

Akkoord op hoofdlijnen

Om de raad de rol te laten spelen die de fracties voor ogen staat, stelt de informateur voor om de nieuwe bestuurlijke werkwijze uit te werken in een akkoord op hoofdlijnen waaraan alle fracties hun bijdrage kunnen leveren. Dat hoofdlijnen-akkoord biedt de raad van Harlingen vervolgens mogelijkheden tot nadere invulling, waardoor de volksvertegenwoordiging eerder in het beleidsproces wordt betrokken.

 

Procesbegeleider

De komende weken gaan de fracties in de Harlinger raad onder leiding van procesbegeleider Rieks Osinga aan de slag met het opstellen van het hoofdlijnen-akkoord. De heer Osinga is docent en onderzoeker aan de NHL Stenden-Thorbecke Academie te Leeuwarden en trainer en coach bij de Noordelijke Academie voor Openbaar Bestuur. Alle fracties worden hiervoor uitgenodigd.

 

Coalitie

Tijdens de gesprekken met de fracties over de coalitiecombinaties gaf het merendeel hiervan aan dat voortzetting van de huidige coalitie van PvdA, CDA en VVD het meest voor de hand ligt. Voor andere combinaties is minder draagvlak in de raad, zo concludeert  de informateur. Door alle partijen is hierbij aangegeven dat de coalitie zal moeten werken met een akkoord op hoofdlijnen, waarbij optimaal ruimte wordt gecreëerd voor open debat en meer inbreng van de raad en inwoners van de gemeente. 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Boeiende blog projectdirecteur TSRH2022: De laatste loodjes!

07-04-2022

HARLINGEN - Afgelopen maandag was het precies honderd dagen voor de start van de Tall Ships Races Harlingen 2022.

Crisisloods Harlingen: Heb jij nog een goede fiets staan?

07-04-2022

HARLINGEN - De werkgroep van de Crisisloods in Harlingen is hard op zoek naar goedwerkende fietsen voor de Oekraïense vluchtelingen.

De Ontdekkers zijn weer van start!

07-04-2022

HARLINGEN - Elke week beleven De Ontdekkers veel plezier met hun activiteiten.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns
BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot