Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Volop werk voor de Harlinger Stadsgidsen

15-02-2020

HARLINGEN - Toen Harlingen in 1984 haar 750ste jaar als Stad vierde, volgens officiële documenten bezat de stad in 1234 die rechten, was er een groep dames die in klederdracht uit de 17de eeuw de ‘Harlingers om utens’ in de stad begeleide.

Volop werk voor de Harlinger Stadsgidsen Het team ‘Gluren bij de buren op het Terschellinger strand” v.l.n.r.. Achter: Tiedo de Boer, Hans Burkels, Joop van der Heide, Paul Scheffer, Johannes Visser, Sjoerd van der Schaar, Anneke Visser, Jan de Groot, Cor Bolman, dirk Hoekstra en Rinnie van der Meulen. Voor; Marlies van Bon (geen gids meer) Willem Visser en Greet Stoker.

Het zogenoemde ‘Hostess team’ werd gedragen door Mieke Souverein en Gerry Kuijper. Toegevoegd aan het team was de coördinator van de 750 jaar evenementen, Roel van der Veen. In augustus 1984 nam Joop van der Heide die taak over en hij werd daardoor ook betrokken bij het Hostessteam dat later overging in het team Harlinger Stadsgidsen. Het hostessteam telde zo’n 15 dames en drie mannen. Nu in 2020 zijn er onder de 15 gidsen twee dames: Greet Stoker en Anneke Visser. Van der Heide is nog steeds gids en maakt dit jaar als Stadsgids dus de 35 jaren vol.

 

Door de spin-off van o.a. culturele hoofdstad en de Tall Ships races, heeft het team het leuk druk. Rond de 2300 gasten werden in 160 stadswandelingen door Harlingen geleid waarbij de gidsen naast het vertellen van verhalen van de stad, natuurlijk de mooiste plekjes laten zien. Af en toe loopt er ook een ouwe Seun mee en dan klinkt het: “Wat must stou ons nou nog wies make?” “Nou bijvoorbeeld: heb je die mooie vlinders wel eens gezien op de hoeken van de bovenverdieping van Wally’s? Echte van Hulst (tegelbakker in Harlingen) tegels in de typische Van Hulst kleur”. Nou dan zijn ze gauw stil.

 

De meeste gidsen lopen al een tijdje mee en kunnen de nieuwkomers een mooi eindje op weg helpen. Want er ligt natuurlijk een stuk geschiedenis die je niet een twee drie eigen hebt gemaakt om daar een mooie rondleiding uit te destilleren. De ditjes en datjes, de weetjes en de wie is wie worden volop gedeeld. Aan de basis van een enorme documentatie stond Gerry Kuijper en haar verzamelde werken over Harlingen, de Spaanse tijd, de Franse tijd, de Admiraliteit, het Groene kruis, de religies in de stad, de belangrijke Harlinger dames, de burgervaders, Simon Vestdijk, Simon Stijl, Francijntje de Boer, Sien van Hulst, Walle Geertsje, Ds. Barger, Wiebe van Diek, Duco van der Meer etc.

 

Maar ook dat de ‘Klok van Arnemuiden’ door een Harlinger is gecomponeerd, net als de penny serenade beroemd gemaakt door Glenn Miller. En dat Harlingen een buitengrens van Europa is, waardoor als de grote cruiseschepen Harlingen aan doen dat de haven dan douanegebied wordt. Trouwens als de vooruitzichten uitkomen krijgt het team het de komende zomer behoorlijk druk omdat er zowel grote cruiseschepen als ook een aantal rijnschepen komen.

 

Kortom: druk genoeg het Stadsgidsen team. Daarom kan het team best wel aanvulling gebruiken. Interesse? Neem contact op met het secretariaat: secretaris@stadsgidsenharlingen.nl of bel voor meer info: 06-28150772.

Algemeen Eten, Drinken, Uitgaan Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Meer nieuws

Harlingen krijgt Stadstuin

15-02-2020

HARLINGEN - Het idee voor een tuin door en voor Harlingers leeft al enige tijd in Harlingen.

Kom stapelen bij Zensa Moda

15-02-2020

HARLINGEN - Profiteer nu van de stapelkorting!

Nieuwsbrief Hannemahuis, februari 2020

15-02-2020

HARLINGEN - Iedere maand verzendt Museum het Hannemahuis een nieuwsbrief met verrassende aankondigingen, nieuwe tentoonstellingen, activiteiten en nog veel meer.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten