Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Ingezonden: Vluchtelingen in Harlingen

17-10-2022

HARLINGEN – De vluchtelingenproblematiek, goed zichtbaar in het Groningse Ter Apel, heeft er mede toe geleid dat aan alle gemeenten in Nederland is gevraagd om vluchtelingen op te nemen.

Door Joop van der Heide

 

Elke Veiligheidsregio moet voor 450 mensen noodopvang regelen. Dat geldt dus ook voor Friesland. De gemeente Harlingen organiseert daarom een plek waar 170 vluchtelingen een tijdelijk onderdak kunnen krijgen, op een riviercruiseschip dat aan de sportsteiger in de buitenhaven, in de buurt van de visafslag en camperplek, wordt afgemeerd. Burgemeester Sjerps: “We hebben bewust deze stap gezet omdat we op deze manier de regie in eigen hand houden. Tijdelijk huisvesten op een boot die we kunnen neer leggen waar we willen”. Ook is aangegeven dat de mensen die op de boot worden opgevangen, elkaar goed moeten kunnen verdragen. De ruimtes op de boot zijn immers klein.

 

Bekend met opvang vluchtelingen

Harlingen en de Harlingers zijn niet onbekend met de opvang van ontheemden c.q. vluchtelingen. Want in 1579 vestigen zich een aantal doopsgezinde vluchtelingen uit Vlaanderen in Harlingen. Ze blijken van belang te zijn voor de economische en sociale ontwikkeling van de stad. Het jaar 1685 kenmerkt zich door de komst van protestante vluchtelingen uit Frankrijk. In 1962 komen er Nederland Indische Molukkers naar Nederland en krijgen onder andere in Harlingen huisvesting in het voormalige Algemene Ziekenhuis. Het gebouw krijgt de naam Ostoerio (Onderlinge Stichting Tot Opzet en Recreatiecentra In Oprichting). In 1979 komen er 67 Vietnamese vluchtelingen naar Harlingen en worden gehuisvest in het zusterhuis van het Algemene Ziekenhuis. Dat gebouw stond aan het Tipelplein. In de Wilhelminastaat worden in 1997 400 asielzoekers in de voormalige Rijkspolitie Opleidingsschool ondergebracht.

 

Buitenlandse keuken

De komst van deze nieuwe ‘tijdelijke’ vluchtelingen, roept bij een groot aantal Harlingers nostalgische gedachten op. Bijvoorbeeld in Ostoerio namen de Harlingers, die op vrijwillige basis voor begeleiding zorgden, deel aan de feestavonden of smulden mee met de Indische keuken. Dat gold zeker toen het AZC aan de Wilhelminastraat zijn poorten opende. Workshops, kunstuitingen, maar vooral de buitenlandse keuken werden en worden door de Harlingers bijzonder gewaardeerd. Een reactie van een Indonesische gast geïnterviewd door Daniela Gerstel in Seun: “De winter had al vroeg haar intrede gedaan, en het IJsselmeer was bedekt met een dikke ijslaag. Gelukkig werden we, net voordat de strenge winter aanbrak, naar Harlingen verhuisd, naar Huize Ostoerio (in de volksmond bekend als Ostoerio, voormalig Algemeen Protestant Ziekenhuis)". "Net na de Kerst zijn we toen met de bussen naar Harlingen gegaan. Huize Ostoerio was ook een mooie locatie, zelfs grandioos. Bovenop een heuvel! We hebben het daar ook heel erg naar ons zin gehad". "Met de Harlingers zelf hadden we geen problemen, ze kwamen ook regelmatig naar onze feestjes toe in Ostoerio.”

 

Ook nu zal er van Harlingers gevraagd worden om op vrijwillige basis mee te werken aan een goed verblijf in Harlingen voor deze vluchtelingen. Voordelen geeft de komst van deze nieuwe Harlingers natuurlijk ook. Er moet gegeten worden dus een speciaal team zal de boer op om boodschappen te doen. Er kan ook gedacht worden om met de nieuwe Harlingers een stadswandeling te ondernemen waarbij een vertaling voor de gasten optioneel is en weggelegd voor vluchtelingen die hier al een onderkomen hebben. De inzet van het stadsgidsen team zou ook een mooie kans zijn om nader kennis te maken met de stad en haar inwoners. Interesse om mee te doen? Neem contact op met de gemeente Harlingen 0517 492222 of stuur een mail naar info@harlingen.nl.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Onnodige nederlaag fc Harlingen 1 in Tijnje

17-10-2022

HARLINGEN - Fc Harlingen nam het zondag voor het eerst in de clubhistorie op tegen vv Tijnje.

Ruim 800 kilometer aan Friese wateren en oevers opgeruimd tijdens Skjin Wetter

17-10-2022

FRYSLÂN - Van zaterdag 8 tot en met 15 oktober hebben 48 organisaties met meer dan tweeduizend vrijwilligers in Friesland meegedaan aan Skjin Wetter.

Actie: Red een plant van Almenum

17-10-2022

HARLINGEN - Het eerste blok van Almenum staat leeg voor de sloop.

Reacties

IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Wellheat Shop Wellheat Shop
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Wellheat Shop Wellheat Shop Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events