Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Vlootdag 2022: Onstuimig, zonnig en zeer geslaagd! (video)

11-04-2022

HARLINGEN - Na twee jaar wachten, vierden we in Harlingen eindelijk weer de opening van het vaarseizoen van de bruine vloot met de Vlootdag!

Vlootdag 2022: Onstuimig, zonnig en zeer geslaagd! (video) Opening Vlootdag op het Stadhuis. Fotograaf Dorus Breidenbach

Het eerste grote buitenevenement van 2022! Het was fris met zo nu en dan een fikse bui, maar doordat de zon flink om de hoek kwam kijken, mocht dat de pret niet drukken. Bezoekers kwamen in grote getale lekker strûnen en genoten volop van de altijd aanwezige nautische sfeer in Harlingen!

 

Welkomstwoord van burgemeester Ina Sjerps

Dames en heren, hartelijk welkom! In het bijzonder ook gedeputeerde Van Hijum, fijn dat u er bent en ons vandaag wil toespreken.

 

Om te beginnen: wat geweldig om zoveel Harlingers (en overige geëerde gasten) bij elkaar te zien! We hebben een zware tijd achter de rug, niet alleen voor Harlingen, maar voor de hele wereld. Een tijd waarin we elkaar alleen op afstand of via een beeldscherm konden zien of spreken. En waarin onze Bruine Vloot grotendeels werkeloos aan de wal lag. Wat een feest om dan vandaag, elkaar weer te zien en spreken en de vloot op haar Paasbest te zien liggen in onze havens, klaar om uit te varen. Als vertegenwoordiger van de gemeente kan ik alleen maar zeggen dat ik apetrots ben op al die mooie schepen. Zonder die masten en die zeilen zou Harlingen een mooi maar levenloos stadje zijn.

 

Hoe gaaf ook dat jullie weer onder zeil kunnen gaan, de zorgen voor de vloot zijn nog niet voorbij. Na de financiële klap van twee Corona jaren zijn er nu ongetwijfeld zorgen over de hoge prijs van energie, en de complexiteit van het verduurzamen van de schepen. En wat de verdere impact zal zijn van de oorlog in Oekraïne kunnen we nog niet overzien, maar positief kan dat nooit zijn.

 

Ik ben dan ook blij dat we in ons gezelschap een aantal mensen hebben die zich blijvend willen inzetten voor het behoud van de vloot. In het bijzonder gedeputeerde Van Hijum, Paul Scheffer en Paul Schoute wil ik daarvoor bedanken.

 

De Bruine Vloot hoort bij Harlingen, en we hopen dat we met vereende krachten de uitdagingen die er zijn en nog gaan komen, het hoofd kunnen bieden. Maar voor vandaag gaan de zorgen aan de kant. De zon schijnt. De Zuiderhaven ligt er mooi bij, er is een markt, er zijn volop activiteiten en hopelijk veel bezoekers en bedrijvigheid. We gaan op zoek naar wind en water, we gaan varen. Ik wens de Bruine Vloot een succesvol seizoen, behouden vaart en ik verklaar de Vlootdag voor geopend!

 


Verslag Paul Scheffer

 

Opening Vlootdag op het Stadhuis

De officiële opening van de Vlootdag vond plaats in de Raadszaal van het Stadhuis. Om 12.00 waren de genodigden aanwezig: college en raadsleden, oud-bestuurders van de VBZH, vertegenwoordigers van de Port of Harlingen en van vele andere organisaties.

 

Als eerste sprak burgemeester Ina Sjerps het gezelschap toe. Zij benadrukte het belang van de Bruine Vloot voor Harlingen voor de plaatselijke economie en voor het toerisme. De aanblik van de stad wordt verrijkt door de schepen en de masten en de levendigheid daarom heen. Na nog kort stil gestaan te hebben bij de afgelopen moeilijke jaren, verklaarde de burgemeester de Vlootdag voor geopend.

 

Vervolgens nam Paul Scheffer, voorzitter van de VBZH, het woord en bedankte de Harlinger gemeenschap voor de warme en bemoedigende steun de afgelopen tijd. De periodes dat niet kon worden gevaren hebben de schippers van de nood een deugd gemaakt en aan de schepen gewerkt om nu ze nog beter klaar te hebben. De gemeenteraad heeft destijds het initiatief genomen het college te vragen om een noodfonds. Onderzoek daarvoor heeft een landelijk proces op gang gebracht om tot een betere toekomst te komen voor de Zeilchartervaart. Scheffer sprak zijn waardering daarvoor uit richting de raad. Hij dankte de gemeente voor het kwijtschelden van haven- en kadegelden gedurende deze twee jaar.

 

De samenwerking tussen de haven en de VBZH, maar ook met andere organisaties, die havens en kades gebruiken, is sterk verbeterd. Twee van de voorbeelden die de voorzitter besprak zijn het speciale parkeerterrein aan de Westerzeedijk en de invoering van een beter en eerlijker betalingssysteem voor water en elektriciteit van de schepen.    

 

Gastspreker was de heer van Hijum, gedeputeerde van de Provincie Overijssel. Hij ging dieper in op het rapport "Investeringsagenda voor de Zeilchartervaart". Dit rapport is het resultaat van een onderzoek van de Provincies Friesland, Overijssel, Utrecht en Flevoland in samenwerking met St. RED DE VLOOT. Behoud van de traditionele zeilvaart vraagt in de toekomst veel investeringen. Niet alleen het noodzakelijk technisch onderhoud, maar ook mee kunnen gaan met ontwikkelingen als verduurzaming of voldoen aan kwaliteitswensen van de markt en daar vervolgens de financiering daarvan zien te regelen. Het rapport is inmiddels aangeboden aan leden van de Tweede Kamer en zal in mei aan de orde komen in en groot debat over Nederlands Toerisme.

 

De Vlootdag van Harlingen, werd georganiseerd door de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) in samenwerking met BENG Evenementen.

 
  • Bekijk hieronder een impressie en video van de Vlootdag 2022 met foto's van Ynze Braaksma, Dorus Breidenbach en film van CZVideoful ism Jacob Roorda. 

 

Impressie Vlootdag '22 door Dorus Breidenbach (klik op afbeelding om te vergroten)

Video CZVideoful ism Jacob Roorda

Impressie Vlootdag '22 door Ynze Braaksma (klik op afbeelding om te vergroten)

Algemeen Bedrijfsleven Evenement Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Fc Harlingen pakt volle buit in Warga

11-04-2022

HARLINGEN - Fc Harlingen 1 heeft zondag in Warga na een goede wedstrijd de dik verdiende drie punten mee naar huis genomen.

Sloeproeiend Nederland op bezoek in Harlingen

11-04-2022

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag stond de 12de editie van het Harlinger kampioenschap Sloeproeien in de agenda van bijna 50 sloepen uit heel Nederland.

Bevrijding Harlingen in beeld

11-04-2022

HARLINGEN - Zondag 17 april is het 77 jaar geleden dat onderdelen van het Canadese leger Harlingen bevrijde van de Duitse overheersing en er in Harlingen een einde kwam aan vijf oorlogsjaren.

Reacties

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus