De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van PvdA Harlingen over de raad van 1 juli

05-07-2020

HARLINGEN - In een grote zaal waar normaal gesproken honderden kinderen samenkomen voor lunch zaten woensdagavond 17 raadsleden en het college klaar voor de laatste vergadering van het jaar.

Een speciale vergadering, want het zou de laatste van wethouder Hein zijn. Maar nog voordat Hein in de auto naar Leeuwarden was gestapt kwam ook burgemeester Roel Sluiter met een mededeling. Hij zal aan het einde van zijn termijn stoppen als burgemeester. Na drie jaar als waarnemend en zes jaar als kroonbenoemde burgemeester stopt Sluiter in mei 2021 ‘tandenknarsend en met pijn in het hart’ met het burgemeesterschap dat hij volgens ons zeer goed en betrokken heeft ingevuld.

 

Kunnen we niet meer roeien en vissen in de haven?

Eenmaal bijgekomen van de boodschap van de burgemeester liepen Bartele en Jacqueline naar de microfoon tijdens het vragenhalfuurtje. Naast een vraag over hoe de gemeente omgaat met het handhavingsverzoek voor kunstgrasvelden wilden we als PvdA van het college weten waarom er plotseling een verbod op roeien en vissen is in de haven van onze stad. Volgens ons is dit een overdreven maatregel die veel recreatieve vissers en sporters hard treft. De wethouder deelde mee dat dit voor de veiligheid van de scheepvaart is gedaan en we eraan moeten wennen dat de haven steeds verder industrialiseert. Toch hopen we dat er mogelijkheden zijn om ook ruimte te scheppen voor onze eigen inwoners om gebruik te blijven maken van de haven.

 

Eiland parkeren en Hein zijn vertrek

Het eerste bespreekpunt dat op de agenda stond waren de grondaankopen voor het eiland gerelateerd parkeren. Volgens de PvdA is het goed dat de gemeente met deze aankoop de regie in handen neemt. Fractievoorzitter Edwin gaf aan dat we op deze manier vanuit onze eigen visie het parkeren kunnen centreren en overlast van kunnen autoverkeer verminderen. Een inrit vanaf de Zuidwalweg zou hierin een oplossing kunnen bieden. Wel vinden we dat de bewoners van de Harlingerstraatweg constant en vanaf het begin betrokken moeten worden. De heer Mintjes sprak namens de bewoners in en kwam met sterke aanvullingen op het proces. We zijn blij dat de wethouder serieus aan de slag gaat met de aanvullingen en bewoners.

 

Na het aannemen van het eerste voorstel was het echt tijd geworden voor Hein om Harlingen te verlaten en beëdigd te worden als wethouder in Leeuwarden. Een korte pauze gaf ons de gelegenheid om Hein uit te zwaaien. Terwijl hij, met stropdas, maar nog steeds zijn kenmerkende Adidas-schoenen en zelfs PvdA-sokken, de dienstauto van de gemeente Leeuwarden instapte. Wij bedanken Hein voor al zijn werk voor deze gemeente en de PvdA in en weten zeker dat hij daar ook zijn sociale stempel zal drukken op het beleid. Na het reces zullen wij Erik de Groot voordragen als opvolger en nieuwe wethouder.

 

We blijven onze gemeente ontwikkelen

Zo was het al na negen uur en moest het grootste deel van de agendapunten nog besproken worden. Het college stelde voor om te investeren in de loods op de Nieuwe Willemskade. Zo kan het gebouw geschikt gemaakt worden voor gebruik. Vooral Fries Blauw heeft interesse om naar de loods te verhuizen. Dat lijkt ons een goed plan, vertelde raadslid Welmoed. Een belevingscentrum over het Friese aardewerk zou een prachtige aanvulling zijn op het aanbod in de Willemshaven. Een impuls voor de stad.

 

Een andere ontwikkeling is de afronding van de zogenoemde Westergo CV/BV. Deze gronden in de haven worden door de gemeente opgekocht en in erfpacht uitgegeven aan de Port of Harlingen. Hierdoor kan de Port of Harlingen de haven verder ontwikkelen en op zoek naar bedrijven die zich hier willen vestigen. Goed voor de werkgelegenheid!

Ook komt er een onderzoek naar een noodfonds voor de bruine vloot en andere ondernemers die hard getroffen worden door de coronacrisis. Een onderzoek ondersteunen we van harte. Al roepen we vooral de regering op om snel met extra steun te komen voor onze historische chartervloot die hard getroffen worden.

 

En blijven investeren in al onze inwoners, zeker nu

Als PvdA staan wij altijd pal voor sociaal en rechtvaardig beleid. Ron kon daarom ook namens de partij zijn waardering uitspreken over de jaarstukken. Vooral dat er een miljoen opzij wordt gezet om te kunnen blijven investeren in het sociaal domein doen ons goed. Dit kan omdat de gemeente er weer in geslaagd is haar huishoudboekje goed op orde te houden. Dat verdient complimenten. Toch blijven we bezorgd over de tekorten op de jeugdzorg. Een erg lastig dossier waar we maar weinig grip op lijken te krijgen. Het is duidelijk dat er vooral gekeken moet worden hoe gemeentes extra geld uit het Rijk kunnen krijgen hiervoor. Want de situatie is voor veel gemeentes onhoudbaar.

 

Je zou denken dat iedereen het erover eens is dat in tijden van crisis we elkaar niet loslaten. En vooral er blijven zijn voor mensen in kwetsbare posities, die vaak ook nog harder getroffen worden. Echter hadden we daarbij buiten een motie van D66, Wad’n Partij en Harlinger Belang gerekend. Zij wilden per direct Harlingen Werkt stopzetten. Daarmee zouden niet alleen de medewerkers die daar keihard aan het werk zijn hun baan verliezen, erger nog, al die mensen die nu geholpen worden laten deze partijen als een baksteen vallen. Ron vroeg zich daarom ook af wat er door de hoofden bij D66 ging toen ze deze motie maakten. De oplossing die geboden wordt door de partijen is namelijk een papieren oplossing die niemand helpt. Voor ons is het heel duidelijk. Wij blijven investeren in al onze inwoners, zullen hulp bieden aan mensen in een kwetsbare positie en laten zeker tijdens een crisis nooit iemand los. Gelukkig haalde de motie het bij lange na niet.

 

Zo was het voordat we het wisten 01:00 uur ’s nachts en konden we na een vergadering met goede debatten het reces inluiden. In augustus gaan we weer verder!

 

Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Voetbalclinic bij Zeerobben

05-07-2020

HARLINGEN - Zeerobben organiseert voor de (klein)kinderen (6 t/m 14 jaar) van onze voetbalclub een heuse voetbalclinic.

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Omdraai De Omdraai Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen