Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen en omstreken? Dan is Hubo Faber het adres voor uw vuurwerk!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
LOTENactie!

LOTENactie!

Inkopen voor de feestdagen doe je natuurlijk in Harlingen. Daar maak je in december kans op 10x €449,-! Welkom aan Zee!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van het CDA Harlingen uit de Raad van 21 februari 2018

22-02-2018

HARLINGEN - Laatste Raadsvergadering periode 2014-2018 geen Olympisch record!

Het leek een latertje te gaan worden deze raadsvergadering omdat er heel veel bespreekpunten waren. De start was om 19 uur met de afspraak om uiterlijk 24 uur af te sluiten. Mochten er dan nog punten zijn, dan stond 7 maart a.s. als reserve datum voor de afronding van deze Raadsvergadering gepland. Maar zover kwam het niet. Dus er was geen sprake van een ‘’Olympisch record’’.

 

De start was goed en het tempo strak. Bij de vaststelling van de agenda werden er zes stukken als hamerstukken aangemerkt. Over die punten is de Raad het eens en is dan het besluit genomen.

 

Wethouder Kuiken gaf in het kort een overzicht van het gebruik van voorzieningen in het sociale domein. Een positieve ontwikkeling, m.u.v. de jeugdhulp. Daar is sprake van een toename. Wethouder Le Roy nodigde de Raad uit voor de opening van de Multifunctionele steiger op 15 maart a.s. Deze cruisesteiger past bij de ontwikkeling van toerisme in de Willemshaven.

 

In het vragen halfuurtje vroeg het CDA om de reanimatie cursus voor vrijwilligers om de AED’s goed te kunnen bedienen gratis aan te bieden. Dit bevordert de effectieve inzet van de AED’s. De wethouder gaf aan dat nu eerst de basiscursus (€ 35,-) vergoed wordt en als er geld wordt vrijgemaakt in 2019 ook voor de herhaalcursus. Op verzoek van het CDA gaat wethouder Boon nog eens bekijken of de verwijzing op de borden richting het haventerrein (rotonde Haulewei) nog beter kan voor Oost Europese chauffeurs. Zij nemen nl. nog vaak de route naar de Haulewei en dit levert gevaarlijke situaties op.

 

Bij de Kaderbrief voor de Veiligheidsregio Fryslân (VRF) toonde het CDA begrip voor de oplopende kosten. Voor een slagvaardige en goed toegeruste organisatie (mensen en materieel) is dit nodig. Het CDA vroeg wel extra aandacht voor de voortdurende kostenbeheersing op de overhead- en andere meerkosten (zgn. stofkam operatie). Ook vroeg het CDA aandacht voor de aanwezigheid van voldoende bluswater in het buitengebied, m.n. bij boerderijen.

 

Bij de herziene begroting 2018 Fryslân West (lees voormalige sociale werkvoorziening, Empatec) heeft het CDA met andere partijen sterk gepleit voor nauwe en goede samenwerking tussen de gemeenten in deze Gemeenschappelijke Regeling (GR). Alleen op die manier kunnen op lokaal niveau zoveel mogelijk resultaten worden behaald. Dit is beslist nodig voor de betreffende doelgroep, mensen met een beperking. De wethouder gaf aan de doelen te willen behalen. Wel gaf hij aan dat de subsidies dalen en de kosten oplopen. Dit zal op termijn steeds meer kosten voor de gemeenten betekenen. Omdat het CDA in de landelijke discussie op dit punt ziet dat de centrale overheid de lokale overheid overvraagt (kosten en inzet zijn niet in balans) en de doelen – nl. mensen met een beperking aan het werk houden – niet voldoende lukken, heeft het CDA bepleit dit punt krachtig naar de centrale overheid terug te spelen. En te bepleiten om de SWV in oude vorm op dit punt weer in te voeren. Alleen op die manier komen de mensen waar het hier om gaat en de bedrijven die dit ook kunnen tot hun recht.

 

Het zgn. Paraplubestemmingsplan, met als kerndoel meer grip op het langparkeren te verkrijgen, werd na discussie door een meerderheid van de Raad aangenomen.

De Zaagtandsteiger wordt voor een groot bedrag (bijna 3 miljoen euro, deels met subsidie) door de gemeente nu voortvarend aangepakt. De gehele Raad stemde hier mee in. Immers de Visserij in Harlingen moet goed gefaciliteerd blijven.

 

Het aangepaste initiatief voorstel Fries Blauw (van de coalitie met D’66, CU en VVD) kreeg na ruime toelichting van het doel (toerisme) en de aanpassing (minder risico voor de gemeentelijke aankoop van obligaties) ruime steun. Harlingen krijgt er een beleefcentrum bij van Harlinger Aardewerk.

 

Het CDA initiatie Tegel eruit en boom erin kreeg unanieme steun. Van dit voorstel, met vele andere ‘’groen ontwikkelingen’’ wordt Harlingen mooier, klimaat bewuster en is beter bestand tegen water overlast.

 

Ten slotte: enkele moties van de WADP m.b.t. de REC (continu meting) werd aangehouden en de bodemdaling kreeg geen steun. De Raad was van mening dat op de voorlichtingsavond te Trebol op 20 februari jl. al duidelijk werd, dat er landelijke een betere regeling wordt opgezet.

 

De zgn. statiegeld alliantie haalde het Raadsbreed. Een goede steun voor de inzet van GL om een begin te maken op zwerfafval aan te pakken. Vele gemeenten steunen dit ook. Met elkaar doen gemeenten zo een oproep aan de Tweede Kamer om zwerfafval nu eens afdoende landelijke aan te pakken.

 

Een motie om te onderzoeken of de misthoorn weer geplaatst kan worden – onder zeer strikte voorwaarden – werd Raadsbreed aangenomen. Wel vindt het CDA het heel belangrijk dat er geen overlast optreedt. De BM pakt dit op met de toezegging dat de vorige discussie rond de misthoorn sterk wordt meegewogen.

 

23.25 uur werd de vergadering gesloten. Dus geen ‘’Olympisch record’’, wel veel besproken en besloten!

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Het is bijna zover...

22-02-2018

HARLINGEN - Afgelopen maanden heeft Heuvelman Ibis B.V. voortvarend gebouwd aan de multifunctionele steiger.

De Misthoorn komt terug op de Zuiderpier

22-02-2018

HARLINGEN - Het is feest, laat Jules Dutrieux -intiatiefnemer van de werkgroep Misthoorn Harlingen- weten, de motie voor terugplaatsing van de Misthoorn is door grote meerderheid in de Raad gesteund!

Afslag Harlingen Politiek

22-02-2018

HARLINGEN - Komende zaterdag 24 februari 2018 presenteren Albertus van der Plaats en Doede van der Hoek tussen 11.00 uur en 14.00 uur het programma Afslag Harlingen Politiek op Radio Stad Harlingen.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Dio Jurien Dio Jurien Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Atelier de Groot Atelier de Groot Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hema Harlingen Hema Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio
Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt De Lichtboei De Lichtboei Atelier de Groot Atelier de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Almamater Almamater Hubo-Faber Hubo-Faber Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Dio Jurien Dio Jurien