Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen

Heerlijk Harlingen

Op 9, 10 & 11 augustus verandert de Nieuwe Willemskade ook dit jaar weer in een culinair walhalla met de 5e editie van Foodfestival Heerlijk Harlingen!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Bij PLUS kun je van zondag 21 april tot en met zaterdag 27 juli 2019 exclusief sparen voor Tupperware van de hoogste kwaliteit.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van het CDA Harlingen uit de Raad van 12 juni 2019

21-06-2019

Harlingen – Jaarrekening, ontslag loco griffier, conceptbegroting 2020 Dienst Sociale zaken en Marrekrite.

De voorliggende agenda had deze avond 6 voorstellen. De gemeenteraadsvergadering begon deze keer met de jaarrekening. Reynold Bontes herhaalde nog eens de mooie ontwikkelingen in 2018.

 

Aanpak van verkeersituaties, bevorderen van het toerisme en woningbouwprojecten. Het project van het CDA ‘tegel eruit, boom erin’ heeft bijgedragen aan de bewustwording voor het klimaat. Er zijn ook weer heel veel mooie evenementen geweest en we kunnen constateren dat de veiligheid goed op orde was. Het heeft bijgedragen aan de lokale economie en nog belangrijker, de promotie van onze mooie gemeente. Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten: het functioneren van de Fumo en de hoge juridische kosten. Ondanks het positieve resultaat op het sociaal domein blijven de kosten in de jeugdhulp verontrustend.

 

De jaarrekening 2018 heeft een positief resultaat. Complimenten voor de organisatie die de jaarstukken zowel cijfermatig en inhoudelijk duidelijk heeft weergegeven.

 

Onze griffiemedewerkster en loco griffier heeft aangegeven dat ze de griffie gaat verlaten. De griffier is het eerste aanspreekpunt van de raad. De griffier geeft ondersteuning aan de raad en de (raads)commissies. De griffier is bij alle raadsvergaderingen aanwezig om het verloop ervan te stroomlijnen en de griffier ondertekent alle officiële stukken van de raad. De griffier vervult daarmee de functie van secretaris tijdens de raadvergaderingen. De griffier en de ondersteuning van de griffier tezamen wordt de 'griffie' genoemd.

 

Het is dan ook een logisch gevolg dat medewerkers die (willen) doorgroeien een stapje hogerop gaan doen. Hendrik Sijtsma die als commissievoorzitter veel met de loco griffier te maken had, was zeer content over de voorbereidingen en de steun bij de vergaderingen.  Het CDA heeft dan ook ingestemd met het eervol ontslaan van de raadsadviseur.

 

Over de conceptbegroting 2020 van de dienst Sociale zaken en werkgelegenheid waren een aantal kritische bijdrages. Sinds de overheveling van Wmo, Participatiewet en Jeugdwet van het rijk naar de gemeentes zijn de hoge kosten en de aantallen zorgelijk. Door de doorverwijzing buiten het zicht van het gebiedsteam om en de inkoopsystematiek van zorg, ontstaat er met name in de jeugdzorg een forse overschrijding. Deze financiële oorzaak is wel uit te leggen, maar Sietse Zoodsma verzocht het college om de achterliggende oorzaak te onderzoeken en wellicht eerder passende hulpverlening te kunnen bieden bij bijvoorbeeld echtscheidingsproblematiek en verslaving. In het voorstel staat vervolgens dat er de komende jaren meer aandacht en inzet besteed gaat worden aan kostenbeheersing om betere sturing en grip te krijgen op zorgtrajecten. Het CDA benadrukte hierbij nog dat het belang van de hulpvrager voorop moet staan en niet het maximaal haalbare in geld uitgedrukt.

 

Als laatste voorstel werd de jaarrekening behandeld van de Marrekrite. Een Gemeenschappelijke regeling. De Marrekrite behartigt binnen de opgedragen taken de gemeenschappelijke belangen van de aangesloten colleges, met als doel een evenwichtige en gecoördineerde ontwikkeling van de recreatie in de provincie Fryslân, rekening houdende met de belangen van natuur en landschap.

 

Voor het CDA is het niet helemaal duidelijk wat dit nu precies voor Harlingen inhoudt. We missen een beetje de onderbouwing en het inzicht wat de Marrekrite allemaal doet. Onze mening is dat het heel veel gaat over Zuidoost en Zuidwest Friesland. We laten ons graag het komende jaar overtuigen waarom wij hierbij aangesloten moeten blijven.

 

6 voorstellen, 5 bespreekstukken en 4 bijdrages van het CDA. Goed voor elkaar!   

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Maarten van der Weijden door Harlingen

21-06-2019

HARLINGEN - Maarten van der Weijden is weer gestart met een nieuwe poging om de Elfstedentocht dit weekeinde in zijn geheel te zwemmen.

Bestel nu het Maarten van der Weijden menu

21-06-2019

HARLINGEN - Vrijdag 21 juni begint Maarten van der Weijden aan zijn 2e poging om de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen.

Gemeentelijke draagspeld voor Theo Outhuijse (1954)

21-06-2019

HARLINGEN - Op vrijdagavond heeft burgemeester Roel Sluiter de gemeentelijke draagspeld aan de heer Outhuijse voor zijn jarenlange bestuurlijke inzet voor het Lanenkaatsen, voormalig rkvv Robur, kerkbestuur Rooms Katholieke gemeenschap en commissie Mensen in Nood in Harlingen uitgereikt.

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Atelier de Groot Atelier de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV Harlingen VVV Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier de Groot Atelier de Groot ForHim Menswear ForHim Menswear Hema Harlingen Hema Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg VVV Harlingen VVV Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt