RSG Simon Vestdijk

RSG Simon Vestdijk

Open dagen en doemiddagen: Welkom groep 8 en je ouder(s)/ verzorger(s). Kom langs en maak kennis met ons onderwijs!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van het CDA Harlingen uit de Raad van 12 juni 2019

21-06-2019

Harlingen – Jaarrekening, ontslag loco griffier, conceptbegroting 2020 Dienst Sociale zaken en Marrekrite.

De voorliggende agenda had deze avond 6 voorstellen. De gemeenteraadsvergadering begon deze keer met de jaarrekening. Reynold Bontes herhaalde nog eens de mooie ontwikkelingen in 2018.

 

Aanpak van verkeersituaties, bevorderen van het toerisme en woningbouwprojecten. Het project van het CDA ‘tegel eruit, boom erin’ heeft bijgedragen aan de bewustwording voor het klimaat. Er zijn ook weer heel veel mooie evenementen geweest en we kunnen constateren dat de veiligheid goed op orde was. Het heeft bijgedragen aan de lokale economie en nog belangrijker, de promotie van onze mooie gemeente. Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten: het functioneren van de Fumo en de hoge juridische kosten. Ondanks het positieve resultaat op het sociaal domein blijven de kosten in de jeugdhulp verontrustend.

 

De jaarrekening 2018 heeft een positief resultaat. Complimenten voor de organisatie die de jaarstukken zowel cijfermatig en inhoudelijk duidelijk heeft weergegeven.

 

Onze griffiemedewerkster en loco griffier heeft aangegeven dat ze de griffie gaat verlaten. De griffier is het eerste aanspreekpunt van de raad. De griffier geeft ondersteuning aan de raad en de (raads)commissies. De griffier is bij alle raadsvergaderingen aanwezig om het verloop ervan te stroomlijnen en de griffier ondertekent alle officiële stukken van de raad. De griffier vervult daarmee de functie van secretaris tijdens de raadvergaderingen. De griffier en de ondersteuning van de griffier tezamen wordt de 'griffie' genoemd.

 

Het is dan ook een logisch gevolg dat medewerkers die (willen) doorgroeien een stapje hogerop gaan doen. Hendrik Sijtsma die als commissievoorzitter veel met de loco griffier te maken had, was zeer content over de voorbereidingen en de steun bij de vergaderingen.  Het CDA heeft dan ook ingestemd met het eervol ontslaan van de raadsadviseur.

 

Over de conceptbegroting 2020 van de dienst Sociale zaken en werkgelegenheid waren een aantal kritische bijdrages. Sinds de overheveling van Wmo, Participatiewet en Jeugdwet van het rijk naar de gemeentes zijn de hoge kosten en de aantallen zorgelijk. Door de doorverwijzing buiten het zicht van het gebiedsteam om en de inkoopsystematiek van zorg, ontstaat er met name in de jeugdzorg een forse overschrijding. Deze financiële oorzaak is wel uit te leggen, maar Sietse Zoodsma verzocht het college om de achterliggende oorzaak te onderzoeken en wellicht eerder passende hulpverlening te kunnen bieden bij bijvoorbeeld echtscheidingsproblematiek en verslaving. In het voorstel staat vervolgens dat er de komende jaren meer aandacht en inzet besteed gaat worden aan kostenbeheersing om betere sturing en grip te krijgen op zorgtrajecten. Het CDA benadrukte hierbij nog dat het belang van de hulpvrager voorop moet staan en niet het maximaal haalbare in geld uitgedrukt.

 

Als laatste voorstel werd de jaarrekening behandeld van de Marrekrite. Een Gemeenschappelijke regeling. De Marrekrite behartigt binnen de opgedragen taken de gemeenschappelijke belangen van de aangesloten colleges, met als doel een evenwichtige en gecoördineerde ontwikkeling van de recreatie in de provincie Fryslân, rekening houdende met de belangen van natuur en landschap.

 

Voor het CDA is het niet helemaal duidelijk wat dit nu precies voor Harlingen inhoudt. We missen een beetje de onderbouwing en het inzicht wat de Marrekrite allemaal doet. Onze mening is dat het heel veel gaat over Zuidoost en Zuidwest Friesland. We laten ons graag het komende jaar overtuigen waarom wij hierbij aangesloten moeten blijven.

 

6 voorstellen, 5 bespreekstukken en 4 bijdrages van het CDA. Goed voor elkaar!   

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Maarten van der Weijden door Harlingen

21-06-2019

HARLINGEN - Maarten van der Weijden is weer gestart met een nieuwe poging om de Elfstedentocht dit weekeinde in zijn geheel te zwemmen.

Bestel nu het Maarten van der Weijden menu

21-06-2019

HARLINGEN - Vrijdag 21 juni begint Maarten van der Weijden aan zijn 2e poging om de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen.

Gemeentelijke draagspeld voor Theo Outhuijse (1954)

21-06-2019

HARLINGEN - Op vrijdagavond heeft burgemeester Roel Sluiter de gemeentelijke draagspeld aan de heer Outhuijse voor zijn jarenlange bestuurlijke inzet voor het Lanenkaatsen, voormalig rkvv Robur, kerkbestuur Rooms Katholieke gemeenschap en commissie Mensen in Nood in Harlingen uitgereikt.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Lichtboei De Lichtboei Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt VVV Harlingen VVV Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Ons Food&Wine Ons Food&Wine Visie Events Visie Events Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier de Groot Atelier de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Hema Harlingen Hema Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen ForHim Menswear ForHim Menswear Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis