Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van woensdag 31 oktober 2018

07-11-2018

HARLINGEN - De uitglijder van PvdA wethouder Kuiken en het beton van de VVD.

Het was weer een gedenkwaardige raadsvergadering woensdag 31 oktober jl. Aan de orde was de programmabegroting 2019 en de Algemene Beschouwingen 2018. Iedere partij kon zijn verhaal kwijt en duidelijk maken wat men vond van de begroting en de programma’s, positief of kritisch.

Harlinger Belang gaf de complimenten aan wethouder Boon en iedereen, die een bijdrage aan de begroting heeft geleverd. Het financiële boekje in de gemeente ziet er de komende jaren goed uit. Wel hadden we hier en daar een kritische noot. Zie onze eerdere bijdrage op “Harlingen boeit”. Na de pauze, waarin men kon genieten van een heerlijk stampotje, was het de beurt aan het college om een reactie te geven op hetgeen de diverse partijen in hun beschouwingen hadden uitgesproken.

 

Voor de details verwijzen wij u graag naar de website van de gemeente.

 

Opmerkelijk was de bijdrage van wethouder Kuiken. Hij spreekt soms met een snelheid, waarop menigeen jaloers kan zijn; dat is een talent, Lucky Luke schiet trager. De ouderen onder ons kunnen zijn snelle spreekstijl af en toe niet volgen. Gelukkig hebben we een journalist van de LC, de heer Koen Pennewaard, die ons af en toe kan bijpraten. Wat had de heer Pennewaard uit het snelle betoog van de heer Kuiken o.a. kunnen optekenen? Het volgende:

 

Wethouder Kuiken noemt iemand van de oppositie “politieke meeuw”: U komt aanvliegen, maakt veel lawaai, doet uw behoefte, laat stank achter en vliegt weer weg.

 

Daarmee was de toon in het debat wel gezet en kwam het deze avond niet meer goed tussen coalitie en oppositiepartijen Wad’n partij, GroenLinks, D’66 en Harlinger Belang. Bij Harlinger Belang houden we wel van humor tijdens de debatten en we lopen al een tijdje mee in de politiek, dus we zijn wel iets gewend. Toch zijn deze uitspraken van een niveau, waarbij je je toch ernstig moet afvragen, waarom de heer Kuiken zich tot deze uitspraken verlaagt. Viel het stampotje verkeerd, had hij niet op tijd een nicotine shot gehad of is de politieke roem hem zodanig naar het hoofd gestegen, dat hij geen kritische geluiden meer wil horen? Waarom greep de voorzitter, burgemeester Sluiter, niet in? Of is hij nu Heilige Hein geworden? Is dit voortaan de nieuwe stijl van de coalitiepartijen PvdA/CDA/VVD? Worden hiervoor nog excuses aangeboden? We zullen zien.

 

Bovengenoemde oppositiepartijen hadden veel amendementen/moties ingediend, maar u voelt het wel aankomen na de uithaal van de heer Kuiken, ze werden (bijna) allemaal van tafel geveegd. De Algemene Beschouwingen van de VVD, uitgesproken door de heer De Vries, begonnen nog zo mooi: “Het bestuursakkoord is zeker niet in beton gegoten” en “ondanks de ideologische verschillen blijven we de dialoog zoeken”, waren enige van zijn uitspraken. Echter, het bleken loze woorden: het coalitieprogramma is en blijft heilig en van beton en geen kritische geluiden svp.

 

Harlinger Belang had twee amendementen samen met genoemde oppositiepartijen ingediend:

  1. De eerste betrof het handhaven van de hondenbelasting tegen kostendekkendheid met als verdere strekking, dat handhaving en opruiming van de hondenpoep eerste prioriteit moet worden en een onderzoek naar de hoge inningskosten met als doel deze terug te dringen. Dit alles volgens het profijtbeginsel en “de vervuiler betaalt”. Verder vrezen wij, dat bij afschaffing van de hondenbelasting dit voor menige, niet oppassende hondenbezitte ook een verkeerd signaal afgeeft voor het niet opruimen van de poep. De coalitie wilde de hondenbelasting helemaal afschaffen met als financieel gevolg een belastingderving van 80.000/- euro structureel. De coalitie kreeg natuurlijk zijn zin; men wenste hier niet aan te tornen zonder echte onderbouwing te geven. Het staat in het coalitieakkoord en daarbij basta. Mocht u zich blijven ergeren aan de poep op straat, dan weet u waar u moet zijn met uw klachten.
  2. De tweede ging om de OZB-belasting: de coalitie wilde de belasting gedurende 2019 en 2020 bevriezen alleen voor niet-woningen(bedrijven). Harlinger Belang pleitte ook bevriezing van het OZB-tarief voor woningen gelet op de stijgende lasten voor afvalinzameling, BTW verhoging, ziektekostenverzekering, etc.  U raadt het al, de coalitie won ook hier. Men heeft meer compassie met hondenbezitters dan met huizenbezitters. 

 

Wordt vervolgd. De eerstvolgende raadsvergadering is op 14 november a.s.

 

 

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van woensdag 31 oktober 2018

07-11-2018

HARLINGEN - Vanavond werden de eerste algemene beschouwingen van het nieuwe college na de verkiezingen behandeld.

Anna Casparii/Pizzeria Pompei competitie 02-11-2018

07-11-2018

HARLINGEN - Verslagen van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

Nieuwsbrief Nieuw Zuid Harlingen november 2018

07-11-2018

HARLINGEN - Bijna twee jaar Nieuw Zuid zijn voorbij.

Reacties

IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Vogelaar Audio Vogelaar Audio Plus Lunenborg Plus Lunenborg ForHim Menswear ForHim Menswear Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Dio Jurien Dio Jurien Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Almamater Almamater Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen VVV Harlingen VVV Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Almamater Almamater Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Vogelaar Audio Vogelaar Audio Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus