Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van 8 april 2020

14-04-2020

HARLINGEN - Het was een memorabele, bizarre en onwerkelijke raadsvergadering.

Herwaardering van de zorg op termijn?

Ruim verspreid in de vergaderzaal zaten 8 fractievoorzitters en één raadslid, mevr. Huizinga/PvdA, die de heer Erents/HOOP verving. Daarmee was er voldoende quorum aanwezig om raadsbesluiten te nemen. Er was geen publiek toegestaan, maar er waren ook geen wethouders of ambtenaren in de zaal. Verder present, de burgemeester als voorzitter van de raad en de griffier. De agenda bevatte voornamelijk hamerstukken en enkele onderwerpen, waarbij een stemverklaring toegestaan was. Discussie mocht niet. De vergadering was binnen 15 minuten afgelopen. Nooit eerder vertoond in Harlingen!

 

V.w.b. de onderwerpen van de agenda verwijzen wij u graag naar de webcamopname van de raadsvergadering op de website van de gemeente. Onderstaand willen wij een drietal, voor ons relevante punten nader toelichten:

 

De verordening op het Duo-commissielidmaatschap:

Bedoeld om één- pitter- fracties (van Wad’n Partij, HOOP, GroenLinks, D66 en CU) meer ondersteuning te kunnen bieden in hun werkzaamheden en daarmee de Duo commissieleden een meer volwaardige rol te kunnen laten spelen. Wij hebben dit voorstel van harte ondersteund.

 

Vaststellen ontwerp bestemmingsplan Harlingen-Oosterhof:

Ook dit voorstel kon op brede steun rekenen. Slechts de Wad’n Partij stemde tegen, omdat men de hoogte van het gebouw niet passend vond en de reactie van het college op vragen hierover, niet voldoende. Wij zijn van mening, dat dit een prima ontwikkeling is voor wonen aan de rand van de stad. Het appartementengebouw draagt bij aan de variatie op woongebied en trekt, naar wij hebben vernomen, ook mensen uit andere gemeenten naar Harlingen. Een goede zaak. Alle complimenten voor de projectontwikkelaar HarnsInvest.

 

Herziene begroting 2020 Dienst SoZaWe Noardwest Fryslân:

Een fors hogere bijdrage (ca. 730.000,- euro extra) voor met name de Jeugdzorg en in mindere mate de WMO wordt gevraagd van de gemeente Harlingen in vergelijking met de oorspronkelijke begroting 2020.

 

Voor ons kwam dit niet als verrassing; we hebben tijdens de Algemene Beschouwingen van 2018 en 2019 hiervoor reeds gewaarschuwd. Het is een illusie en naïef om te denken, dat de gemeente Harlingen als enige gemeente op termijn geen tekorten zou moeten slikken in het Sociaal Domein, waar andere gemeenten in Nederland al jarenlang steen en been klagen richting de politiek in Den Haag! Al in 2015 werd het Sociaal Domein overgedragen aan de gemeenten door het toenmalige kabinet Rutte/VVD en Asscher/PvdA. Dit ging gepaard met flinke bezuinigingen.

Wat schreef het college in de begeleidende beleidsstukken?

 

Citaat: “de uitzetting van de herziene begroting met ca. € 730.000,- rechtvaardigt een stevig signaal in de vorm van een zienswijze”.

Deze zienswijze richting het Algemeen Bestuur van de Dienst beoogt kostenbeheersing op allerlei gebieden. Dit is dus een waarschuwing, zoals u wilt een gele kaart, aan de wethouders, die zitting hebben in het Algemeen Bestuur. Een van de wethouders namens de gemeente Harlingen is de heer Kuiken. Dus, zwart/wit geredeneerd, geeft wethouder Kuiken zichzelf symbolisch een “gele kaart”.

 

Raar maar waar….

 

Als er één wethouder is, die exact op de hoogte is van het reilen en zeilen binnen de Dienst, dan is het de heer Kuiken wel. Hij is hiervoor al 6 jaar verantwoordelijk!

 

Tekorten in het Sociaal Domein spelen al vanaf de transitie naar de gemeenten. Daar had hij al vanaf het begin zijn beleid op moeten richten toen zijn partijgenoot van de PvdA in Den Haag, de heer Asscher, mede tekende voor drastische bezuinigingen in de Zorg. Iets ter overdenking…..

Onze conclusie: dan ben je wel rijkelijk laat met je aanpassing van het beleid.

 

Desalniettemin hebben wij in onze stemverklaring aangegeven, dat wij na veel wikken en wegen, het college het voordeel van de twijfel gunnen en daarmee het voorstel steunden. Wij wachten de verdere ontwikkelingen in dezen af. Wethouder Kuiken heeft Harlinger Belang al eerder beloofd de raad regelmatig over de voortgang te informeren. Wij zijn benieuwd naar zijn daadkracht “als crisismanager”. Nu eens geen vele woorden, maar daden….

 

Er past ons een voetnoot:

Gelet op de uitzonderlijke situatie i.v.m. de Corona crisis, is niets meer zoals gepland en begroot. Den Haag strooit met miljarden op allerlei gebieden: economie, zorg, etc.

 

Misschien zal het ook komen tot een Brede Herwaardering van de Zorg. Ook richting gemeenten….

 

Misschien kunnen dan ook de tekorten in het Sociaal Domein opgelost worden?

 

Hoop doet leven, nietwaar meneer Erents? Of is het “wishful thinking”?

 

De volgende raadsvergadering zal worden gehouden op woe. 6 mei 2020.

Waarschijnlijk digitaal gezien de huidige Corona maatregelen.

 

Wij wensen u gezondheid toe.

 

Fractie Harlinger Belang.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Fit tijdens de coronaquarantaine - les 24 & 25

14-04-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Creatief met corona 🍀: Kunst kijken met Hugo - deel 3

14-04-2020

HARLINGEN - Nu door de Corona-maatregelen Museum het Hannemahuis voorlopig gesloten is voor publiek, laat directeur Hugo ter Avest via filmpjes bijzondere voorwerpen in het museum zien.

Thuis: Vlag uit

14-04-2020

HARLINGEN – Wij steken woensdag 15 en vrijdag 17 april de vlag uit! Doet u mee?

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Broodje Nuchter Broodje Nuchter BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis