Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van 8 april 2020

14-04-2020

HARLINGEN - Het was een memorabele, bizarre en onwerkelijke raadsvergadering.

Herwaardering van de zorg op termijn?

Ruim verspreid in de vergaderzaal zaten 8 fractievoorzitters en één raadslid, mevr. Huizinga/PvdA, die de heer Erents/HOOP verving. Daarmee was er voldoende quorum aanwezig om raadsbesluiten te nemen. Er was geen publiek toegestaan, maar er waren ook geen wethouders of ambtenaren in de zaal. Verder present, de burgemeester als voorzitter van de raad en de griffier. De agenda bevatte voornamelijk hamerstukken en enkele onderwerpen, waarbij een stemverklaring toegestaan was. Discussie mocht niet. De vergadering was binnen 15 minuten afgelopen. Nooit eerder vertoond in Harlingen!

 

V.w.b. de onderwerpen van de agenda verwijzen wij u graag naar de webcamopname van de raadsvergadering op de website van de gemeente. Onderstaand willen wij een drietal, voor ons relevante punten nader toelichten:

 

De verordening op het Duo-commissielidmaatschap:

Bedoeld om één- pitter- fracties (van Wad’n Partij, HOOP, GroenLinks, D66 en CU) meer ondersteuning te kunnen bieden in hun werkzaamheden en daarmee de Duo commissieleden een meer volwaardige rol te kunnen laten spelen. Wij hebben dit voorstel van harte ondersteund.

 

Vaststellen ontwerp bestemmingsplan Harlingen-Oosterhof:

Ook dit voorstel kon op brede steun rekenen. Slechts de Wad’n Partij stemde tegen, omdat men de hoogte van het gebouw niet passend vond en de reactie van het college op vragen hierover, niet voldoende. Wij zijn van mening, dat dit een prima ontwikkeling is voor wonen aan de rand van de stad. Het appartementengebouw draagt bij aan de variatie op woongebied en trekt, naar wij hebben vernomen, ook mensen uit andere gemeenten naar Harlingen. Een goede zaak. Alle complimenten voor de projectontwikkelaar HarnsInvest.

 

Herziene begroting 2020 Dienst SoZaWe Noardwest Fryslân:

Een fors hogere bijdrage (ca. 730.000,- euro extra) voor met name de Jeugdzorg en in mindere mate de WMO wordt gevraagd van de gemeente Harlingen in vergelijking met de oorspronkelijke begroting 2020.

 

Voor ons kwam dit niet als verrassing; we hebben tijdens de Algemene Beschouwingen van 2018 en 2019 hiervoor reeds gewaarschuwd. Het is een illusie en naïef om te denken, dat de gemeente Harlingen als enige gemeente op termijn geen tekorten zou moeten slikken in het Sociaal Domein, waar andere gemeenten in Nederland al jarenlang steen en been klagen richting de politiek in Den Haag! Al in 2015 werd het Sociaal Domein overgedragen aan de gemeenten door het toenmalige kabinet Rutte/VVD en Asscher/PvdA. Dit ging gepaard met flinke bezuinigingen.

Wat schreef het college in de begeleidende beleidsstukken?

 

Citaat: “de uitzetting van de herziene begroting met ca. € 730.000,- rechtvaardigt een stevig signaal in de vorm van een zienswijze”.

Deze zienswijze richting het Algemeen Bestuur van de Dienst beoogt kostenbeheersing op allerlei gebieden. Dit is dus een waarschuwing, zoals u wilt een gele kaart, aan de wethouders, die zitting hebben in het Algemeen Bestuur. Een van de wethouders namens de gemeente Harlingen is de heer Kuiken. Dus, zwart/wit geredeneerd, geeft wethouder Kuiken zichzelf symbolisch een “gele kaart”.

 

Raar maar waar….

 

Als er één wethouder is, die exact op de hoogte is van het reilen en zeilen binnen de Dienst, dan is het de heer Kuiken wel. Hij is hiervoor al 6 jaar verantwoordelijk!

 

Tekorten in het Sociaal Domein spelen al vanaf de transitie naar de gemeenten. Daar had hij al vanaf het begin zijn beleid op moeten richten toen zijn partijgenoot van de PvdA in Den Haag, de heer Asscher, mede tekende voor drastische bezuinigingen in de Zorg. Iets ter overdenking…..

Onze conclusie: dan ben je wel rijkelijk laat met je aanpassing van het beleid.

 

Desalniettemin hebben wij in onze stemverklaring aangegeven, dat wij na veel wikken en wegen, het college het voordeel van de twijfel gunnen en daarmee het voorstel steunden. Wij wachten de verdere ontwikkelingen in dezen af. Wethouder Kuiken heeft Harlinger Belang al eerder beloofd de raad regelmatig over de voortgang te informeren. Wij zijn benieuwd naar zijn daadkracht “als crisismanager”. Nu eens geen vele woorden, maar daden….

 

Er past ons een voetnoot:

Gelet op de uitzonderlijke situatie i.v.m. de Corona crisis, is niets meer zoals gepland en begroot. Den Haag strooit met miljarden op allerlei gebieden: economie, zorg, etc.

 

Misschien zal het ook komen tot een Brede Herwaardering van de Zorg. Ook richting gemeenten….

 

Misschien kunnen dan ook de tekorten in het Sociaal Domein opgelost worden?

 

Hoop doet leven, nietwaar meneer Erents? Of is het “wishful thinking”?

 

De volgende raadsvergadering zal worden gehouden op woe. 6 mei 2020.

Waarschijnlijk digitaal gezien de huidige Corona maatregelen.

 

Wij wensen u gezondheid toe.

 

Fractie Harlinger Belang.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Fit tijdens de coronaquarantaine - les 24 & 25

14-04-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Creatief met corona 🍀: Kunst kijken met Hugo - deel 3

14-04-2020

HARLINGEN - Nu door de Corona-maatregelen Museum het Hannemahuis voorlopig gesloten is voor publiek, laat directeur Hugo ter Avest via filmpjes bijzondere voorwerpen in het museum zien.

Thuis: Vlag uit

14-04-2020

HARLINGEN – Wij steken woensdag 15 en vrijdag 17 april de vlag uit! Doet u mee?

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Greenart Production Greenart Production Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen
Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Greenart Production Greenart Production Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires