Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van 30 oktober 2019

05-11-2019

HARLINGEN - Onderwerp: Algemene Beschouwingen 2019.

Geacht college,

geachte raadsleden en

geachte inwoners van Harlingen, Midlum en Wijnaldum.

 

Voor ons ligt de Programmabegroting 2020.

Het sluitend financieel meerjarenperspectief stemt tot tevredenheid. Wel constateren we, dat er wat wolken aan de financiële horizon verschijnen. De begroting is mede sluitend gemaakt door o.a. onttrekkingen aan de reserve Sociaal Domein. En daar wringt zich de schoen. De toenemende tekorten in het Sociaal Domein en dan met name in de Jeugdzorg, blijken de achilleshiel te zijn in het meerjarenperspectief. Deze tekorten in de open-eind regeling moeten als eerste prioriteit worden aangepakt, wil de gemeente Harlingen ver blijven van toekomstige bezuinigingen. Immers, een slecht financieel meerjarenperspectief kan een bedreiging zijn voor het zelfstandig bestaan van de gemeente Harlingen.

 

Zonder volledig te willen zijn, willen wij kort enkele punten onder uw aandacht brengen:

 

Zelfstandige gemeente:

Wij wensen een zelfstandige, kleine, flexibele, kwalitatieve goede organisatie, die gericht is op de toekomstige taken. Wij constateren, dat er onder nieuw beleid en het opnemen van het gebiedsteam in de eigen organisatie, wel steeds “meer” organisatie ontstaat. Met andere woorden, er ontstaan meer vaste (salaris)kosten. Al maar nieuwe mensen aannemen is niet altijd de oplossing. Slimmer werken is ook een optie. Wij vragen hier permanente aandacht voor.

 

Sociaal domein:

Wij schreven vorig jaar:

“Vele gemeenten hebben al een tekort in het Sociaal domein. Gelukkig hebben we in het verleden ruim gereserveerd, maar niet begrote uitgaven in dit beleidsgebied kunnen snel tot tekorten leiden. Immers, het is een open-eind regeling. Dit kan grote gevolgen hebben voor het totale, financiële plaatje en het verdere perspectief.” Einde citaat.

 

Zoals hierboven al aangegeven, de door ons verwachte tekorten in met name de Jeugdzorg, zijn een feit. Wij vragen u de Raad regelmatig, bijv. 1x per kwartaal, op de hoogte te houden van uw vorderingen om de inkomsten en uitgaven in dit programma in evenwicht te brengen.

Horen graag uw mening.

 

Nieuwe beleidswensen:

In grote lijnen kunnen we ons hier wel in vinden, hoewel we een kanttekening plaatsen bij de post Huisvesting ambtelijke organisatie. Dit wordt nog “een dingetje”. De Raad heeft u opgedragen om het huiswerk over te doen. Wij wachten uw nieuwe voorstellen hieromtrent af. Op voorhand geven wij u mee, dat wij niet voor “megalomane” nieuwbouwprojecten zijn, waarbij de structurele kosten uit de hand gaan lopen. Er zijn voorbeelden te over van andere gemeenten, die achteraf spijt hebben van dergelijke besluiten. Ook zien wij grote bedragen ingevuld voor de post “Citymarketing Harlingen Welkom aan Zee.” Hoewel wij hier in principe niet op tegen zijn, verbazen wij ons toch wel over deze post, gelet op het gemak waarmee u vorig jaar besloot flink te snijden in het budget voor de cruisevaart. Dit is een weinig consistent en integraal beleid.

 

Onderzoek sportaccommodaties:

Wij wachten de uitslag van het onderzoek af. Voor ons staat voorop, dat niet alleen voetballers, maar ook andere sporters goede voorzieningen verdienen om hun sport optimaal te kunnen beleven.

 

De toegankelijkheid van de accommodaties voor ouderen in mindervaliden dient extra aandacht te krijgen.

 

Onderhoud wegen/straten/bruggen/groen, etc.:

Er is de afgelopen jaren veel gedaan aan het achterstallig onderhoud. Wij hebben daarop altijd aangedrongen en we zien verbeteringen. Om er enkele te noemen: de monumentale bruggen, het Harmens park, het Harlinger bos, de Willemshaven, de Stationsstraat, en recentelijk de Kanaalweg.

 

Toch bereiken ons nog steeds berichten van mensen, vaak ouderen, mindervaliden, die hinder ondervinden bij hun tochtje door de stad. Wij blijven hier aandacht voor vragen. Ook voor de toeristen is een nette, opgeruimde en groene stad een echt visitekaartje. Harlingen wordt steeds mooier. Laten we hierin blijven investeren.

 

Toerisme en recreatie:

Wij schreven vorig jaar: “Harlinger Belang heeft zich altijd met verve ingezet voor de bevordering van het toerisme en recreatie als tweede tak onder de economische structuur. Wij vrezen, dat met de komst van dit nieuwe college de accenten verschuiven. Dit vertaalt zich o.i. in het beknotten van de budgetten voor promotie. Is cruisevaart bijv. geen speerpunt meer en gaan we weer terug naar oude tijden van uitsluitend promotie van de bruine zeilvaart? Ook wij koesteren de bruine vloot, maar o.i. moet men zich richten op de promotie van alle varende bedrijvigheid.” Einde citaat.

 

Het aantal bezoeken van de cruiseboten loopt sinds 2018 en 2019 terug. Wij zijn van mening, dat dit mede wordt ingegeven door een weinig inspirerend en zwalkend beleid van uw kant. De portefeuillehouder noemde de terugloop een “treurige constatering”.  O.i. verdient dit beleid eigenlijk een motie van treurnis! Wij hebben u in het verleden als raadslid nooit kunnen betrappen op een goed woord voor de cruisevaart. U zet uw geloofwaardigheid op het spel. Wat gaat u hieraan doen?

 

Volkshuisvesting:

Blij zijn we met de bouw door de Bouwvereniging van sociale huurwoningen, deels ter vervanging van bestaande, verouderde huizen in het kader van stadsvernieuwing. Ook zijn projectontwikkelaars zoals o.a. Ludinga en Harns Invest op de koopmarkt zeer actief. Dit is een zeer welkome ontwikkeling.

 

Echter, we hebben bij de portefeuillehouder ook aandacht gevraagd voor het tussensegment, de huurders in de categorie tussen de ca. 600 tot 1000 euro huur per maand, die voor bovengenoemde huizen niet in aanmerking komen. Graag houden we de wethouder aan zijn belofte, dat ook deze sector zijn aandacht heeft. Harlinger Belang hoopt binnenkort van hem te horen.

 

Juridische zaken:

Een van de grootste ergernissen van de Harlinger is het grote aantal juridische kwesties en de daarmee gepaard gaande, gigantische kostenpost. Het is als vanzelfsprekend, dat contracten aan de voorkant, dus bij ondertekening, waterdicht moeten zijn. De praktijk leert, dat dit niet altijd zo is.

 

Grote zaken zoals met Ludinga, Spaansen en Van Meurs, maar ook kleinere zaken zoals met Dotinga en de reclamebelasting vergen heel veel aandacht, onzekerheid, tijd en kosten. Deze kosten kunnen we beter aan andere zaken besteden. Kwaliteit van juridische dienstverlening zal daarom bij iedereen, van hoog tot laag in de organisatie, topprioriteit moeten hebben.

 

Wij vragen u de Raad minimaal 2x per jaar van de ontwikkelingen op de hoogte te houden en al naar gelang de actualiteit vaker. Graag uw mening hierover.

 

Belastingen:

Harlinger Belang zal niet weer ingaan op het feit, dat u ook in 2020 het OZB-tarief voor niet woningen wil bevriezen, maar voor woningen het tarief met de gebruikelijke inflatie correctie van 1,5% gaat verhogen. Daar hebben we het vorig jaar uitgebreid over gehad. Het zij zo. Wel is dit voor ons een principieel punt, waardoor wij niet kunnen instemmen met deze begroting.

 

Hartelijk dank voor uw aandacht.                           

 

Fractie Harlinger Belang.                                   

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

HMHC Nieuws 2 en 3 november

05-11-2019

HARLINGEN - Hockeynieuws van HMHC van het afgelopen weekend.

Meisjes fc Harlingen kregen clinic van sc Heerenveen-speelsters

05-11-2019

HARLINGEN - Voor alle vrouwelijke jeugdspeelsters bij fc Harlingen gaf een aantal sc Heerenveen-speelsters dinsdag een clinic.

Jongensgym en freerunning friday bij V&K-Stenen Man

05-11-2019

HARLINGEN - Vanaf heden is de vrijdagmiddag en avond in 't Vierkant een sportmiddag speciaal voor jongens.

Reacties

Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Greenart Production Greenart Production Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Broodje Nuchter Broodje Nuchter Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Ons Food&Wine Ons Food&Wine Copini Opticiëns Copini Opticiëns DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Broodje Nuchter Broodje Nuchter BENG Evenementen BENG Evenementen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zensa Moda Zensa Moda