Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van 22 januari 2020

29-01-2020

HARLINGEN - “Moment of glory” voor twee raadsleden.

Het werd een vlotte vergadering met weinig discussie en veelal eensgezindheid onder de partijen betreffende de agendapunten.

 

De agendapunten waren:

  • Aanwijzingsbesluit griffier
  • Aanpassen OZB-percentages 2020
  • Kaderbrief Veiligheidsregio Fryslân 2021 – 2024
  • Wijziging tarieventabel bij verordening precariobelasting
  • Wijziging gemeenschappelijke regeling (GR) Dienst SoZaWe
  • Bestemmingsplan fietspad Wijnaldum – Midlum
  • 2 moties van GroenLinks inzake 1) kerstpakketten en 2) vegetarische gemeente.

 

U kunt de inhoud van deze onderwerpen desgewenst teruglezen op de website of de vergadering nog eens beluisteren via de webcam van de gemeente.

 

De meeste agendapunten waren hamerstukken of werden na soms een kleine stemverklaring algemeen gesteund door de raad.

 

Wij zullen onderstaand enkele onderwerpen wat concreter beschrijven:

 

Inzake het fietspad Wijnaldum - Midlum bleek, dat de ene coalitiepartner VVD/de heer Anema, het accent legde op veiligheid en dus goede verlichting, terwijl de andere coalitiepartij CDA/de heer Sijtsma, pleitte voor zo min mogelijk verlichting vanwege natuuraspecten. Dit naar aanleiding van een brief van Dorpsbelang Wijnaldum.

Harlinger Belang is van mening, dat dit een uitvoeringsplan is, wat niet thuishoort in de behandeling van het bestemmingsplan. Wij spreken het vertrouwen uit, dat wethouder Kuiken in overleg met o.a. Dorpsbelang Wijnaldum wel een goed evenwicht tussen veiligheid en natuur zal weten te vinden.

 

Dan de twee moties van GroenLinks over de kerstpakketten en de vegetarische gemeente.

Ook hier zijn wij van mening, dat deze moties gelet op de tekst, zich eigenlijk niet lenen voor discussie in de raad. Waarom niet aangekaart in het presidium? (= vergadering van de fractievoorzitters met de burgemeester en de griffier). Hoe dan ook mevrouw Geurtz/GroenLinks had haar “moment of glory”. Het resultaat viel tegen: de motie over de kerstpakketten werd door haar aangehouden en de andere werd door alle, andere partijen verworpen.

 

Als laatste zullen wij het stokpaardje van het CDA, de bevriezing van de OZB-heffing voor niet-woningen (eigenaren en gebruikers), nog van onze mening voorzien.

 

Een korte terugblik. Vanaf het begin van zijn intrede in de raad voor het CDA liep de heer Sijtsma, boer en ondernemer, al te leuren met zijn standpunt, dat eigenaren en gebruikers van niet-woningen relatief te veel belasting betalen in vergelijking met de woning eigenaren. Hij schermde daarmee met informatie vanuit de belangengroep LTO. Echt harde onderbouwing van dit standpunt hebben we nooit gezien, maar ja, als je dat maar lang en hard genoeg roept, dan zijn er altijd wel mensen, die je gaan geloven. Harlinger Belang heeft altijd gezegd, dat dit een vergelijking is tussen appels en peren.

 

De waardebepaling is steeds de doorslaggevende factor in de berekeningen en niet de onderlinge percentages van de onderscheidende groepen woningen en niet-woningen. In de vorige bestuursperiode (CDA samen met Harlinger Belang en PvdA in de coalitie) kreeg hij de handen hiervoor niet op elkaar, maar met de steun van de VVD en de PvdA werd er in het huidige coalitieakkoord opgenomen, dat voor de jaren 2019 en 2020 het tarief voor niet-woningen werd bevroren. Het tarief voor woning eigenaren werd wel verhoogd met 1,5 % over dezelfde periode.

 

Harlinger Belang heeft vorig jaar met andere partijen een amendement ingediend om dan ook dit tarief op nul te houden, onder het mom van gelijke monniken, gelijke kappen, maar dit werd hautain van de hand gewezen door de huidige coalitie van PvdA/CDA/VVD.

 

Kortom, in deze periode van economische voorspoed krijgen de ondernemers een extra cadeautje, terwijl de burgers (bijv. AOW’ers met al of niet een klein pensioen en een eigen huis) wel het volle pond mogen betalen in deze tijd van toenemende lasten. Denk bijv. aan stijgende kosten voor energie en afvalstoffenheffing. De PvdA, die altijd zegt op te komen voor de gewone man/vrouw, zweeg in alle talen. U zult begrijpen, dat we weer tegen deze oneerlijke lastenverdeling hebben gestemd. Ook D66 stemde tegen. De andere partijen voor, zodat ook de heer Sijtsma/CDA zijn “moment of glory” kon gaan vieren.

 

Kort na 21.00 uur kon de voorzitter de vergadering sluiten.

De eerstvolgende raadsvergadering is op woensdag 26 februari a.s.

U bent weer van harte welkom.

 

Met vriendelijke groet,

 

Fractie Harlinger Belang.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Zoutwinning Werelderfgoed Waddenzee moet meteen stoppen

29-01-2020

HARLINGEN - Natuurbescherming door mijnbouwbedrijf ESCO ‘ontoereikend’.

Laura Dekker en Sterke Yerke op OpenHuis Maritieme Academie Harlingen

29-01-2020

HARLINGEN - Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de opleidingen VMBO Maritiem & Techniek en MBO Maritiem van het ROC Nova College is er op zaterdag 8 februari van 10.00 tot 15.00 uur een OpenHuis in Harlingen.

Oproep spullen uit de Tweede Wereldoorlog

29-01-2020

HARLINGEN - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Broodje Nuchter Broodje Nuchter Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Greenart Production Greenart Production Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires