Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van 13 november 2019

19-11-2019

HARLINGEN - Hoe gastvrij is Harlingen voor zijn bezoekers?

De agenda bevatte op zich niet zo veel onderwerpen. Toch werd het weer laat!

Moeten we misschien weer terug naar de oude vergaderstructuur? Weg met de eindeloze debatten, waarbij niemand, iemand anders kan overtuigen om van een vooraf reeds ingenomen standpunt af te wijken? Er zijn raadsleden, die niet achter het katheder zijn weg te slaan…….

 

Hoe dan ook, het begon plezierig met de benoeming van mevr. Allersma- V.d. Bij tot duo commissielid van D’66. We hebben haar van harte geluk en wijsheid gewenst.

 

Voor haar benoeming kwam wethouder Kuiken met de mededeling, dat hij zijn toezegging aan Harlinger Belang tijdens de Algemene Beschouwingen 2019, om de raad op de hoogte te houden van een permanent onderkomen voor de verenigingen, die voorheen in Trebol terecht konden, niet juist omschreven vond. Hij kon Harlinger Belang en de griffie niet goed duidelijk maken wat hij dan wel bedoeld had te zeggen. De voorzitter zal in overleg met de griffie nog eens naar de tekst kijken.

We zijn benieuwd. Immers de verenigingen zijn “in diaspora” en hebben voorlopig een tijdelijke accommodatie voor hun activiteiten gevonden, maar hoe verder in de toekomst? Dit college zet zich, terecht, wel in voor de sportaccommodaties, maar andere maatschappelijke en culturele verenigingen komen er v.w.b. accommodaties bekaaid af. Sturing van de wethouder heeft men node gemist. Ook in de Begroting 2020 is hierover niets terug te vinden.

 

Dan de onderwerpen, die als hamerstukken konden worden beschouwd:

De Verordening Leerlingenvervoer en de Nota Reserves en Voorzieningen (een zeer verzorgde en duidelijke nota – de complimenten) werden door alle partijen omarmd.

 

Harlinger Belang kon zich niet vinden in de Belastingverordening 2020 “onroerendezaakbelasting” en “afvalstoffenheffing”, die wij derhalve niet hebben gesteund.

In het coalitieakkoord is opgenomen, dat de onroerendezaakbelasting voor niet-woningen gedurende de jaren 2019 en 2020 niet wordt verhoogd met het inflatiepercentage van 1,5 % en voor woningen wel. Dit vinden wij principieel onjuist. De argumentatie hiervoor is nooit echt gegeven en is als appels met peren vergelijken. Enfin, de cadeautjes voor de achterban van het CDA en de VVD zijn uitgepakt. Wat doet de PvdA voor zijn kiezers?

 

De extra verhoging voor de afvalstoffenheffing, die via een amendement van het CDA werd ingevoerd om de papierstroom via de vrijwilligers van de verenigingen weer op gang te krijgen, hebben wij ook niet willen steunen.

Wij zijn van mening, dat dit een ad hoc besluit is, zonder een echte onderbouwing. Wij zien graag een nader onderzoek om tot structurele oplossingen te komen. Bijv., hoe pakt men dit aan in andere gemeenten. Een papiercontainer? Andere oplossingen met een deugdelijke, financiële onderbouwing? College, u gaat toch een breed onderzoek doen samen met Omrin naar de afvalstromen? Dus heren, werk aan de winkel. Weer een extra verhoging van de heffing is de gemakkelijke weg gekozen.

 

Het onderwerp Startdocument Regionale Energie Strategie Fryslân kon weinig animo onder de partijen opwekken. Dit is iets wat ons opgelegd wordt door Den Haag in het kader van het Klimaatakkoord. In de toekomst zal blijken wat dit voor de regio Fryslân echt zal inhouden, als de plannen duidelijk omschreven worden. Dan gaat het om draagvlak en wie gaat de rekening betalen, u voelt hem wel aankomen. Met uitzondering van de Wad’n Partij gingen alle partijen akkoord. O ja, kort voor de stemming ging de heer Erents/HOOP naar het toilet…..

 

U zult ongetwijfeld intussen de essays van de heer Wildeboer/Wad’n Partij over dit onderwerp via de Harlinger Courant of Harlingenboeit hebben kunnen lezen. Voor de liefhebber een mooi stukje proza. Jammer, dat de Nobelprijs voor Literatuur al is vergeven.

 

Dan komen we bij het slotstuk: de Parkeerverordening en de tarieven:

 

Het college wenste de campertarieven opnieuw aanzienlijk te verhogen en een eind te maken aan het gratis parkeren tijdens de evenementen Vlootdag, Visserijdagen op zaterdag, het Straatfestival en de Zoutsloter Kerstmarkt. Of met andere woorden: willen we een gastvrij Harlingen zijn voor bezoekers, die hun geld in de stad uitgeven of willen we de portefeuille van de wethouder financiën, de heer Boon, letterlijk en figuurlijk spekken. Er ontstond een interessante discussie, waarbij duidelijk werd, dat de scheidslijnen divers door alle partijen liepen, coalitie en oppositie.

 

Allereerst, het tarief voor de campers. Harlinger Belang had het initiatief genomen om een amendement in te dienen voor het ongewijzigd laten van het tarief, zijnde 10 euro per dag/nacht.

 

Deze werd medeondertekend door PvdA, VVD, GroenLinks, HOOP en CU. Overwegingen waren o.a. gastvrij zijn voor deze specifieke doelgroep, in 2019 al een aanzienlijke verhoging ingevoerd, geen investeringen, opbrengst ruimschoots dekkend voor deze eenvoudige voorziening. Tot onze verbazing deed bijv. het CDA niet mee. Op het laatste moment kwam de Wad’n Partij nog met een amendement om het tarief te verhogen naar 12,50 euro i.p.v. de door het college voorgestelde 15 euro per dag/nacht. U raadt het al, het amendement om het tarief niet te verhogen werd aangenomen.

 

Toen was het de beurt aan het CDA om samen met andere partijen een “tegen” amendement in te dienen inzake het voorstel van het college om een eind te maken aan het gratis parkeren tijdens een 4-tal evenementen, door de Harlinger Courant “Harlinger Hoogtijdagen” genoemd.

Dit amendement van het CDA was medeondertekend door Harlinger Belang, VVD en Wad’n Partij. Overwegingen waren o.a. bevordering toerisme, gastvrij zijn, regulering verkeersstromen kan op een andere manier via bebording/verwijzingssysteem. De PvdA deed niet mee! Het amendement “kwam daarmee een stem tekort”. Maar gelukkig was daar mevr. Huizenga van de PvdA. Zij redde met haar stem het amendement. De rest van de PvdA-fractie stemde tegen. Het gratis parkeren blijft.

 

Afsluitend, het was weer een boeiende avond, maar weer veel te lang!

 

De laatste raadsvergadering in 2019 is op woensdag 11 december a.s.

U bent weer van harte welkom.

Graag tot ziens.

 

Fractie Harlinger Belang.

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Vertrokken naar onbekende bestemming

19-11-2019

HARLINGEN - Uit onderzoek van de gemeente Harlingen is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Basisregistratie Personen (BRP) staan ingeschreven.

Jeugdoverzicht fc Harlingen

19-11-2019

HARLINGEN - Zo’n zaterdag van de intocht van Sinterklaas is toch een andere zaterdag.

Jonge Seun met Pietenorkest

19-11-2019

HARLINGEN - Om afgelopen zaterdag de vele enthousiaste kinderen warm te houden tot de aankomst van Sinterklaas, zorgde het Pietenorkest voor muziek.

Reacties

DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Broodje Nuchter Broodje Nuchter Greenart Production Greenart Production Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt BENG Evenementen BENG Evenementen
Food 80/20 Food 80/20 Greenart Production Greenart Production Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Broodje Nuchter Broodje Nuchter HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas