Wij zullen kort de punten van de raadsvergadering becommentariëren:
De Mobiliteitsvisie Harlingen 2020 kon op onze instemming rekenen. Niet dat er zoveel nieuw zaken in werden genoemd, maar het geeft wel een duidelijk en integraal beeld van wat er speelt op dit gebied. Het gaat dan om verkeersstromen, veiligheid, parkeren, aandachtspunten en verbeteringen op termijn voor voetgangers, fietsers en autoverkeer. Niet alleen voor de inwoners en bezoekers van de stad, maar ook voor toeristen naar de eilanden. Een lezenswaardig stuk. Het college heeft toegezegd de toekomstige uitvoeringsplannen aan de Raad ter besluitvorming voor te leggen.
De wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân is de afsluiting van een proces om de 4 gemeenten incl. Harlingen weer meer directe zeggenschap te geven in het beleid van de gemeenschappelijke regeling. De Dienst wordt een bedrijfvoeringorganisatie (BVO). Kort gezegd gaat de gemeente m.i.v. 01.01.2021 weer direct “aan de knoppen draaien”. Wij hebben voor de wijziging gestemd. Wij spreken de verwachting uit, dat wethouder De Groot hiermee de grip op het Sociale Domein kan terugwinnen en daarmee de grote tekorten in met name de Jeugdzorg zal terugdringen. Wij pleiten hier al jaren voor, maar er is in onze ogen nog veel te weinig actie ondernomen en resultaat geboekt.
Inzake de Belastingverordeningen en Parkeerverordening 2021 kunnen we ook kort zijn. Tijdens de Algemene Beschouwingen hebben we onze teleurstelling uitgesproken over de extra verhoging van de lasten voor de inwoners en ondernemers in deze tijd van economische recessie vanwege de Corona pandemie. Wij zijn van mening, dat dit een verkeerd signaal is in deze moeilijke tijd.
Daarom hebben wij tegen de begroting gestemd.
De tarieven voor de OZB-belasting, de (stad)parkeertarieven en de toeristenbelasting worden extra verhoogd boven de gebruikelijke inflatiecorrectie van 1,5%, naast een inhaalslag bij de afvalstoffenheffing.
Hoe leg je dit uit aan mensen, die hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen of aan ondernemers, die aan de rand van een faillissement staan? O.i. is dit onverantwoord financieel en economisch beleid.
Wat te denken van een college met een VVD-wethouder, de heer Schoute, die in zijn verkiezingsprogramma beloofde “bij toekomstige structurele overschotten gaat 25% daarvan naar lastenverlichting”. Je reinste kiezersbedrog, dus. Men zal bij de lokale VVD wel hebben gedacht, dat Rutte ook menige belofte heeft gebroken en er steeds mee weg kwam….
Goed voorbeeld doet goed volgen, nietwaar?
Wethouder Boon/CDA is als portefeuillehouder financiën verantwoordelijk voor deze extra lastenverhoging. Misschien moet hij eens gaan praten met “de penningmeester” van de regering, zijn partijgenoot Wopke Hoekstra. Deze minister van financiën gaat toch ook niet de belastingen extra verhogen in deze tijd van crisis? Nee, deze minister strooit met geld om de economie en de maatschappij draaiende te houden. Hier is dus geen sprake van een goed voorbeeld, doet goed volgen!
Wij pleiten voor een voorzichtig financieel en economisch beleid. Extra belastingverhoging past hier niet in. Misschien moet je overwegen sommige, grootschalige projecten te temporiseren. Keulen en Aken werden ook niet op één dag gebouwd, toch? Voorzichtigheid op het financiële vlak is geboden!
Vooral met die grote financiële tekorten in de Jeugdzorg.
En dan het persbericht om deze verhogingen “aan de man te brengen”. Zelden hebben wij zo’n bagatelliserend, eenzijdig, verhullend persbericht mogen lezen om de begroting aan te prijzen. Transparant en eerlijk communiceren is ook een vak, blijkt maar weer. U zult begrijpen, dat we tegen deze extra verhoging van de lokale belastingen hebben gestemd.
Wat gebeurde er verder nog in deze mooie gemeente:
Harlingen kwam onlangs heel negatief in het nieuws met een recente publicatie in de Volkskrant. Het ging hier om een onderzoek door de Erasmus School of Economics naar de kansen van jongeren uit arme gezinnen. Helaas kreeg de gemeente Harlingen de twijfelachtige en weinig benijdenswaardige eer om de nummer 1 positie in te nemen. Met andere woorden uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat in onze gemeente de kansarmen de minste kansen krijgen om een betere positie op de maatschappelijke ladder te bekleden.
Wethouder Schoute probeerde “de imago schade” nog wat te sussen en te verhullen in een persoonlijk ondertekend persbericht, maar of dit werkelijk effect heeft, wagen we te betwijfelen. We denken, dat dit wrijven in een vlek is. Immers feiten zijn feiten en hier betreft het zelfs wetenschappelijk onderbouwde feiten.
We hebben oprecht medelijden met de heer Schoute.
Mag je als VVD-wethouder eindelijk ook eens met de grote jongens van de gemeentepolitiek meedoen in een college en krijg je het resultaat van decennialang falend beleid op sociaaleconomisch gebied van PvdA en CDA in je schoenen geschoven! Zoals de heer V.d. Pol/D66 sprak: “PvdA en CDA zitten al 65 jaar in het college. Wat is er toch misgegaan?” Maar waarom ondertekende de wethouder persoonlijk het persbericht? Waar zijn de handtekeningen van de wethouders van PvdA en CDA? Waarom geen gezamenlijke verklaring namens het college?
Een staaltje van star dogmatisch en ideologisch denken kregen we pas weer te horen van mevr. Huizenga/PvdA. Het betrof het collegevoorstel om de havenverzelfstandiging van de Port of Harlingen meer vorm te geven, zodat men nog verder op eigen benen komt te staan zoals o.a. bij de financiering en daarmee “zijn eigen broek kan ophouden”. U moet bedenken, dat de PvdA destijds tegen de havenverzelfstandiging stemde. (Tussen haakjes de Port of Harlingen draait “poerbêst”).
Mevr. Huizenga kwam met een zure reactie op de plannen en suggereerde veel negatiefs en vermeende misstanden zonder enige onderbouwing. Gelukkig kreeg ze van wethouder Schoute/VVD sterk weerwoord. Er bleef niets over van haar beschuldigingen. Resultaat, de PvdA stond in de stemming weer alleen. Alle andere partijen van coalitie en oppositie steunden de wethouder. Dat moet te denken geven.
Het wordt tijd, dat men ook binnen de PvdA in kansen voor het bedrijfsleven in een open economie gaat geloven. Misschien moet men binnen deze partij eens een studie economie gaan oppakken in plaats van een studie geschiedenis……..
U kunt uit het voorgaande relaas enig medelijden, maar ook duidelijk support opmaken voor wethouder Schoute als het gaat om vernieuwend economisch beleid. Het beleid op sociaaleconomisch gebied moet anders. Het verleden heeft dit bevestigd. Zie de feiten over de kansarme jongeren. De instelling van Integrale Kind Centra om op termijn iets te doen aan de generatie werkloosheid in onze gemeente is op zich niet voldoende. Er moet meer gebeuren. Pasklare oplossingen liggen niet voor het oprapen. Maar we hebben als Harlinger maatschappij de plicht met zijn allen hard te werken aan een beter economisch klimaat, waarbij iedereen zijn kansen moet krijgen en pakken.
Echter, tot slot toch een klein puntje van kritiek richting wethouder Schoute:
De VVD lanceerde tijdens de verkiezingscampagne in 2018 met veel tromgeroffel een Actieplan Economie. Je denkt dan als argeloze kiezer: ze hebben dit plan kant en klaar in de la liggen en het is direct beschikbaar en toepasbaar! Helaas. We schrijven nu november 2020 en uit vragen van Harlinger Belang blijkt, dat het nog wel tot ver in 2021 kan duren, voordat de raad dit plan krijgt voorgeschoteld!
Reden: men pakt dit actieplan samen op met buurgemeente De Waadhoeke. Op zich niets mis mee, maar het duurt toch wel verrekte lang, voordat dit ei gelegd wordt. Verder zijn wij oprecht bang, dat dit aangekondigde actieplan het zoveelste plan is wat niet echt het verschil zal maken. Het zal toch niet weer “oude wijn in nieuwe zakken” worden…..?
Tegen de tijd, dat er weer verkiezingen zijn in 2022 zullen er misschien echt acties uit dit plan tot uitvoering kunnen gaan komen, naar we hopen. De heer Schoute moet maar afwachten of hij dan weer tot wethouder Economie wordt gekozen. En wie moet dan dat mooie actieplan gaan uitvoeren? De vrienden van de PvdA of CDA? Duurt het misschien nog weer 25 jaar, voordat de kansarme jeugd in Harlingen iets van welvaart zal ervaren.
Dit zijn zo maar wat bespiegelingen van bezorgde HB’ers naar aanleiding van de recente ontwikkelingen.
P.S. Wij steunen het CDA in haar oproep om weer te komen tot een fysieke raadsvergadering. Dit digitale gebeuren spreekt niet echt tot de verbeelding. Wie volgt?
Wij wensen u verder een goede gezondheid toe in deze moeilijke Corona tijden.
Fractie Harlinger Belang.
Lokaal en loyaal.