Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de Wad'n partij uit de Raad van 13 november 2019

17-11-2019

HARLINGEN - Afgelopen woensdagavond raadvergadering, over diverse onderwerpen, maar principieel wat ons betreft vooral over de energietransitie.

Daar hebben niet veel partijen iets over ingebracht, maar wij van de Wad'n partij des te meer, omdat we het een buitengewoon essentieel en principieel onderwerp vinden. Nu kunnen we een soortement verslag gaan maken van de vergadering, maar we denken dat het veel informatiever is om gewoon onze inbreng over het onderwerp energietransitie te publiceren. Dus dat bieden we hierbij aan. Als "opwarmertje" voor de vergadering hadden we al een stukje in de Harlinger Courant en op Harlingenboeit.nl geplaatst en bijgaande tekst rond dat voorlopig af. Over dit onderwerp is het laatste woord duidelijk nog niet gesproken. 

 

Gasloos

Voorzitter,

Driekwart jaar geleden ofzo hoorde ik D66-leider Jetten op TV zeggen dat Nederland kostbare milieumaatregelen moest nemen al was het alleen maar om een voorbeeld te zijn voor de wereld.

Nou heb ik in mijn leven heel wat politici heel wat horen zeggen, maar als dit niet de raarste opmerking aller tijden is, dan staat ‘ie toch zeker wel in de top-10. Alsof er ook maar een Chinees, Arabier of Afrikaan een seconde wakker ligt van het voorbeeld dat ene Rob Jetten geeft. Maar inhoudelijk veel belangrijker: heeft die man nog nooit gehoord van een kosten-baten analyse, nog nooit gehoord van efficient en effectief werken? Als hij met zijn opvattingen een bedrijf zou moeten leiden dan zou dat bedrijf snel failliet gaan. Maar hij is blijkbaar wel geschikt om een leidende rol in de Nederlandse politiek te vervullen.

En dit leidt tot het soort politiek waarmee we als gemeenten vanuit Den Haag opgezadeld worden. We worden verantwoordelijk gemaakt voor iets waarvoor we de middelen niet krijgen en de kennis niet hebben. Waar doet dat me juist dezer dagen nou toch aan denken?

 

Laat ik voorop stellen dat wij het milieu en het klimaat een warm hart toedragen. Maar dat weerhoudt ons er niet van om kritisch te blijven m.b.t. het zogenaamde Klimaatakkoord dat in Den Haag aan allerlei schimmige zgn. “tafels” is bekokstoofd. En wat erger is, dat bij wijze van paniekvoetbal door de regering tot eredivisiesport is verheven en waar wij nu goedschiks of kwaadschiks aan mee moeten doen.

Volgens de Haagse plannen die via de provincie bij de gemeente zijn gedeponeerd is Harlingen verplicht binnen anderhalf tot twee jaar, dus zeg maar eind 2020/begin 2021, twee wijken/dorpen aan te wijzen die in hun geheel van het gas afgehaald moeten worden. Hoe dat vormgegeven gaat worden en wie dat gaat betalen, daar hebben “ze” geen idee van. Maar het moet en het zal zal gebeuren. Dus, heeft u net twee jaar geleden een nieuwe, superzuinige cv-ketel aangeschaft, jammer dan. Woont u in een monument (en daar heeft Harlingen er 800 van) waar u weinig tot niets aan veranderen mag of kan, jammer dan. Heeft u domweg het geld niet om tienduizenden Euro’s te investeren in dure gasvervanging, jammer dan. U krijgt geen gas meer.

 

 

Als wij de afgelopen 50 jaar een andere bevolkingspolitiek hadden gevoerd woonden er nu tussen de 1 en anderhalf miljoen mensen minder in ons land. 6 tot 9% minder mensen dan nu. Moet je eens kijken wat voor verschil dat had gemaakt voor het milieu, voor de volkshuisvesting, voor het verkeer, voor de stikstofproblematiek en noem maar op.  Ik hoor de kritiek alweer. Ja, dat is het verleden, daar kunnen we niets meer aan veranderen. Je moet vooruit kijken. Een dooddoener en flauwekul, graag gebezigd door mensen die medeverantwoordelijk zijn voor de fouten uit het verleden. Je moet juist beginnen met naar het verleden te kijken, om ervan te leren voor de toekomst. En ik kijk dus naar de toekomst. En dan zie ik helemaal niet dat er van het verleden geleerd wordt. Een klein dingetje als voorbeeld: in de afgelopen maand augustus is de Nederlandse bevolking met 20.000 mensen gegroeid. 20.000 in een maand. Door immigratie.

We kijken nog even verder vooruit. Frits Bolkestein, ja ik weet ook niet waardoor het komt dat bij de VVD de denkkracht blijkbaar van de oude knarren moet komen, maar van Rutte of Dijkhoff komt het in elk geval niet. Frits Bolkestein dus heeft enkele weken geleden het milieuonderwerp, waar iedereen angstvallig over zwijgt, maar weer eens benoemd, in de Volkskrant nog wel. De overbevolking van de wereld. De verwachte bevolkingsgroei in Afrika voor de komende 30 jaar is 3 miljard mensen. Dat is dus alleen al in Afrika een halve wereldbevolking erbij t.o.v. nu. Mensen die denken dat we nu al een probleem hebben met migratiestromen weten niet half wat er nog gaat komen. Die Afrikanen willen daar weg en dan echt niet naar India of China. En geef ze eens ongelijk. Zelfs het historische geweten van GroenLinks, Geert Mak, is inmiddels tot de conclusie gekomen dat het goed fout gaat met de huidige immigratie- en bevolkingspolitiek.

D66 wil de veestapel halveren, maar van datzelfde D66 mogen we het niet hebben over immigratie. Als we echter doorgaan met immigratie dan kun je de veestapel halveren, 100 km gaan rijden, van het gas af gaan, maar dan is het dweilen met de kraan open.

Nu is er bij dat alles een lichtpuntje: tussen nu en 20 jaar ga ik dood. En met mij de omvangrijkste generatie die er ooit geleefd heeft in Nederland, de babyboomers. Strategisch gezien een mooi vooruitzicht. Maar hanteer dat dan ook in je visie en laat die daling niet teniet doen door immigratie. En kijk tegelijk hoe je emigratie en remigratie kunt bevorderen. Een geleidelijkk krimpende bevolking levert belangrijke winst op, zowel maatschappelijk als voor het milieu. Het is niet genoeg, maar een belangrijke basis, waarnaast je, ook geleidelijk, allerlei andere milieumaatregelen kunt implementeren. I.p.v. in paniek de bevolking een energietransitie door de strot te duwen ten koste van vele, vele tientallen miljarden waarvan ik nog steeds niet gehoord heb wie die gaat betalen. Behalve dat ik allerlei mensen met een driedubbelmodaal en hoger inkomen, zoals Haagse politici, heb horen zeggen dat mensen daarvoor maar tientallen duizenden Euro’s moeten gaan lenen.

 

Als je Nederland blijft beschouwen als een immigratieland, dan kun je tot Sintjuttemis doorgaan met milieumaatregelen, maar dan blijf je achter jezelf aanhollen. En de maatregelen zullen steeds draconischer moeten worden. Dat kun je zelfs aan een kind uitleggen, maar de regeringen die we de afgelopen 20 jaar gehad hebben, wilden dit niet horen.
 

Het heet dat we de wereld moeten redden door de opwarming van de aarde tegen te gaan. Goed, hoewel wij vinden dat er sprake lijkt van enige klimaathysterie, zijn wij bereid hier, veiligheidshalve zullen we maar zeggen, in mee te gaan. Wij zijn geen klimaatontkenners, zoals dat heet.

MAAR, dan moet dat wel efficient en effectief gebeuren. Als heel Nederland morgen als bij toverslag CO2 neutraal is, dan heeft dat wereldwijd nog nauwelijks meetbare invloed. En als die Nederlandse klimaatneutraliteit dan ook nog eens tientallen of honderden miljarden kost dan mag je toch wel spreken van een gebrek aan efficientie en effectiviteit.

Prima hoor, als je een voorbeeld voor de wereld wilt zijn, maar zelfs dan mag je toch wel een beetje rekening houden met het nut van wat je doet, met een kosten/batenanalyse.

Als half Nederland onder water verdwijnt door een zeespiegelstijging dan wordt ik er echt niet blijer van om te kunnen zeggen dat wij met onze CO2-reductie toch maar mooi een voorbeeld aan de wereld hebben gegeven.

 

Het paniekvoetbal dat plotseling Den Haag in haar greep heeft gekregen en waarvoor ze de gemeenten verantwoordelijk wil maken, daar passen wij voor. Als er in Harlingen burgers gedwongen worden van het gas af te gaan, terwijl er in andere Europese landen juist subsidies worden gegeven om op gas over te stappen, dan is dat niet alleen niet uit te leggen, maar het zet ook geen zoden aan de dijk. En zonder zoden aan de dijk houdt je de stijgende zee niet tegen.

 

Qua maatregelen houd ik het even overzichtelijk binnen de de Europese Unie. Stel dat wij hier in Nederland 200 miljard uitgeven aan milieumaatregelen die op wereldniveau een positief effect op het klimaat hebben van 0,01%. En stel dat wij door die 200 miljard te besteden aan maatregelen in Oost-Europa een wereldwijd effect kunnen bewerkstelligen dat 100 keer zo groot is, dan kun je zelfs een kind uitleggen wat je te doen staat.

 

Zeggen wij dan dat we hier maar niets moeten doen? Natuurlijk niet. Wij zeggen alleen dat het effectief en efficient moet gebeuren en gebaseerd op een goede kosten/batenanalyse. Paniek is een slechte raadgever. Dit is een dooddoener, maar bij de huidige milieuwind wel op z’n plaats.

 

Als tegenover elke Nederlander die zijn ecologische voetafdruk verkleint er in Azie en Afrika 300 nieuwe voetafdrukken bijkomen dan ben je bezig te dweilen met de kraan open. Dan ben je bezig jezelf goed te voelen, beter dan andere mensen. Dat mag van mij, maar doe dan niet alsof je bezig bent het klimaat of de wereld te redden. We spelen niet in een feel good movie. In de echte wereld telt het resultaat, niet je nobele  bedoelingen. Met die bedoelingen is an sich niets mis, maar maak het niet groter dan het is.

Wij vinden het goed en mooi als individuele mensen in Nederland er aan werken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Als je op die manier een voorbeeld wilt stellen, prima. Maar vergeet nooit dat we het hier hebben over een probleem, dat alleen op internationale schaal opgelost kan worden.

 

Zijn die kleine stapjes van burgers dan te versmaden? Natuurlijk niet. Daarom is het ook zo vreemd dat wat die individuele burgers doen, niet meetelt voor de energietransitie. Daar telt alleen grootschaligheid. En dan ook nog alleen als die stappen gezet worden na het definitief invoeren van het Klimaatakkoord. Alle ecologische stappen die u en ik gisteren of vandaag hebben gezet, of morgen gaan zetten, tellen niet mee. Buitengewoon stimulerend voor de burger, maarnietheus.

 

Voorzitter, het moge duidelijk zijn dat wij dit voorstel niet gaan steunen. Sterker nog, we wijzen het hartgrondig van de hand. En we hopen dat ook bij andere partijen in deze raad het gezonde verstand zal zegevieren. Er staan in de stukken die we bij dit raadsvoorstel hebben gekregen veel goede dingen en het zou mooi zijn als we ons daar eerst eens op gaan concentreren, i.p.v. die focus op van het gas af. Die vertroebelt het beeld en de vele ecologische verbetermogelijkheden in vergaande mate.

 

Afrondend. Wij zijn van mening dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen. Maar weloverwogen. Niet door ten koste van gigantische bedragen in Nederland maatregelen te nemen die voor de klimaatproblemen waar we wereldwijd voor staan amper een druppel op een gloeiende plaat betekenen. Niet door in paniek maatregelen door te drukken waar we over een jaar of wat alweer spijt van hebben.

We moeten meteen van het Groningse gas af. Maar ook van het Waddenzeegas dat Vermillion hier onder onze voeten weghaalt. Maar dat is iets totaal anders dan van HET gas af. We kunnen voorlopig uitstekend, verantwoord gas van elders halen. En ondertussen maken we ons internationaal gezien fantastische gasnet volledig up to date om over te schakelen op bijv. waterstof, i.p.v. het af te koppelen en af te schrijven.

 

Voorzitter,

Er zijn nog zoveel aspecten aan dit onderwerp die ik nog niet benoemd heb, maar dit moet voorlopig even voldoende zijn, een soort algemene beschouweing over het onderwerp. Om mijn verhaal niet al te lang te maken heb ik afgelopen vrijdag ook al een voorzetje in de HC geplaatst. Dat hoort er dus ook bij.

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Start actieweek Zeerobben

17-11-2019

HARLINGEN - Goedemorgen inwoners van Harlingen e.o.

Sint en z'n Pieten zijn in de stad!

17-11-2019

HARLINGEN - Sinterklaas en zijn Pieten hebben zaterdagmiddag voet aan wal gezet in Harlingen.

Respect!

17-11-2019

HARLINGEN - Internationaal topscheidsrechter Björn Kuipers wordt nog steeds regelmatig geconfronteerd met verruwing in het gedrag van spelers.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Food 80/20 Food 80/20 The Shamrock The Shamrock DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Ons Food&Wine Ons Food&Wine Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Greenart Production Greenart Production Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Greenart Production Greenart Production Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg The Shamrock The Shamrock Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda