Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van woensdag 31 oktober 2018

07-11-2018

HARLINGEN - Vanavond werden de eerste algemene beschouwingen van het nieuwe college na de verkiezingen behandeld.

En de daaruit volgende eerste begroting van deze nieuwe raadsperiode. Inmiddels is het college bijna 6 maanden doende en op een aantal onderdelen zijn de eerste stappen gezet. Het bestuursakkoord is tot stand gekomen na een intensieve periode van onderhandelingen en in mei door de gemeenteraad vastgesteld. Voor de VVD een bijzonder moment omdat tot dusver de VVD Harlingen nog nimmer in haar bestaan deel heeft uitgemaakt van de coalitie.

 

Voor de VVD Harlingen is het belangrijk dat we, samen, tot een goed bestuurbaar Harlingen komen. Zowel met de coalitie maar ook zeker met de oppositie.

In de afgelopen jaren hebben we vele initiatieven genomen, ook als oppositiepartij. De samenwerking werd ook toen veelvuldig opgezocht. Dit met goede resultaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de herontwikkeling van het Westerzeedijk proces, de Tall Ship races, allebei doorontwikkeld door initiatieven van de VVD Harlingen.

 

We stippen een aantal, voor ons belangrijkste punten, uit de Begroting aan:

Het kapitaal van de gemeente is niet in de eerste plaats de passiva en activa, maar veel belangrijker zijn de mensen die er werken. Een vitale organisatie is belangrijk, als basis voor een gezonde organisatie. Een strategisch huisvestingsplan, met daarin alle facetten, zal hiertoe bijdragen.

Investeer in de kwaliteit van de organisatie en wees bewust van je kwetsbaarheid. Tijdig anticiperen op ontwikkelingen voorkomt onrust.

 

De haven van Harlingen is verzelfstandigd, voor de VVD-fractie is het van groot belang dat de Port of Harlingen zich doorontwikkeld als een van de economisch pijlers van de gemeente. Monitoring van het gevoerde beleid is dan ook essentieel.

 

Een drietal projecten welke in de vorige raadsperiode reeds zijn opgestart kunnen op steun van de VVD Harlingen rekenen. Denk hierbij aan ontwikkeling Westerzeedijk, Waddenpromenade en Willemshaven.

 

De economie zit ook voor Harlingen na jaren van stagnatie gelukkig in de lift. In december zal onze wethouder Schoute ons de nieuwe toeristische visie te presenteren. Een aansluitend jaarplan moet zorgen voor een impuls van onze toeristische potentie. 

 

Een van onze speerpunt tijdens de verkiezingen was het ontwikkelen van een breed gedragen economisch plan. Voor de VVD-fractie is dit een speerpunt waar de hoogste prioriteit aan moet worden gegeven.

 

Onze gemeente gaat niet bezuinigen op zorg en welzijn, ook dit standpunt blijft voor de VVD Harlingen fractie onverminderd van kracht. De speerpunten, zoals armoedebestrijding in combinatie met vroegtijdige schuldhulpverlening, zoals ook beschreven in de programmabegroting, moeten onder de aandacht van de raad blijven, in haar controlerende en kaderstellende rol.

 

In 2019 zal de zoutwinning zich verplaatsen naar een locatie onder de Waddenzee binnen de gemeente. Mijn fractie steunt het initiatief om Harlingen als pilot gebied aan te wijzen, en de wethouder trekt ook op andere punten eendrachtig op met Frisia en de Stichting Bescherming Binnenstad Harlingen.

 

Na het voorlezen van de algemene beschouwingen door alle partijen, en de reactie van het college kon het debat beginnen. De oppositie partijen gingen er meteen vol in. Soms moet je je standpunten een draai kunnen geven zodat alle partijen er beter worden. Dit werkt in het belang van Harlingen. Dit is voor bepaalde oppositiepartijen blijkbaar moeilijk op te brengen. Dit bleek bijvoorbeeld uit het eindeloze gepraat over een tunnel tussen Wijnaldum en Midlum. Het is niet een democratisch besluitvormingsproces geweest, te weinig geïnformeerd: dit waren de veel gehoorde bezwaren. Als men de stukken goed had gelezen, of met de bewoners van de dorpen gesproken, dan wist men dat de keuze voor een tunnel in goed overleg tot stand gekomen is. Het beeld dat steeds naar voren kwam, dat de bewoners konden kiezen tussen een oude brug (de oude fietsbrug bij Marssum) of een tunnel, klopt niet. Er kon desnoods een nieuwe brug komen. Als het financieel haalbaar is, en dat is het, hadden beide dorpen liever een tunnel.

 

Dan nog zeer lang gepraat over het afschaffen van de hondenbelasting. Ook hier, net als bij de fietstunnel, een zich vormend oppositieblok dat hiertegen stemde: D66, GL, HB en WP. Dit was dan ook voorlopig het laatste debat hierover: deze ouderwetse belasting wordt met ingang van 2019 afgeschaft.

 

De genoemde vier partijen stemden ook tegen de begroting. Een begroting waar bijvoorbeeld een ton wordt uitgetrokken voor biologisch bermbeheer en meer groen in de stad. Dat Groen Links, die een aantal van haar speerpunten als oppositiepartij in het programma-akkoord heeft kunnen inbrengen, deze begroting weggestemd heeft verbaasd de VVD zeer!

 

Het bestuursakkoord dat er nu ligt zit vol met ambities en uitdagingen. Er zal voor de ambtenaren veel werk liggen om dit te realiseren. Zoals mooi verwoord in het bestuursakkoord zijn de plannen niet in beton gegoten. Er is altijd ruimte voor aanpassingen en wijzigingen. Wij, als VVD Harlingen, zullen altijd de dialoog met alle partijen proberen op te zoeken voor een beter Harlingen.

 

Groet,

Fractie VVD Harlingen.

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Anna Casparii/Pizzeria Pompei competitie 02-11-2018

07-11-2018

HARLINGEN - Verslagen van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

Nieuwsbrief Nieuw Zuid Harlingen november 2018

07-11-2018

HARLINGEN - Bijna twee jaar Nieuw Zuid zijn voorbij.

Wie verdient de Boei van Harlingen?!

07-11-2018

HARLINGEN - De Boei van Harlingen is voor die persoon of groep personen die Harlingen het afgelopen jaar positief in het nieuws heeft gebracht.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier de Groot Atelier de Groot Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt De Lichtboei De Lichtboei Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hema Harlingen Hema Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Vogelaar Audio Vogelaar Audio Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV Harlingen VVV Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe ForHim Menswear ForHim Menswear Ons Food&Wine Ons Food&Wine Fotografie Dorus Fotografie Dorus Almamater Almamater Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Atelier de Groot Atelier de Groot Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Almamater Almamater Fotografie Dorus Fotografie Dorus ForHim Menswear ForHim Menswear Dio Jurien Dio Jurien Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Vogelaar Audio Vogelaar Audio