Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 27 september 2017

30-09-2017

HARLINGEN - Wonen op het water, brandweer, beleeftuin/Harlinger Bos, fontein.

Het was een lange, lange zit afgelopen woensdag. Vooral door twee onderwerpen: de beleeftuin/Harlinger Bos, en de potvisfontein.

 

Om met de eerste te beginnen:

 

Harlinger Bos/beleeftuin

De VVD wil dat het Harlinger Bos wordt opgeknapt, maar het voorliggende collegevoorstel was rommelig door het ongelukkig aan elkaar plakken van 2 plannen: het opknappen van het Harlinger Bos én het aanleggen van een beleeftuin. Weken geleden heeft de raad het college al gevraagd om de twee voorstellen in elkaar te schuiven. Dat in elkaar schuiven bleek beperkt te blijven tot het in één voorstel naast elkaar zetten van de twee plannen. Dit was niet de opdracht. In eerste instantie waren we van mening dat dan de twee plannen maar weer uit elkaar gehaald moesten worden. En dan zou het hele beleeftuin verhaal weg zijn en alleen het Harlinger Bos opgeknapt worden. We waren van zins een amendement met die strekking te steunen.

Maar gedurende het debat kwamen we tot de conclusie dat de opdracht van een meerderheid van de raad, waaronder de VVD, nogmaals zou moeten zijn: maak één nieuw plan. En die opdracht heeft het college nu ook gekregen.

 

Het opknappen van het Harlinger Bos is dus zeker niet van de baan zoals hier of daar gesuggereerd wordt. Sterker nog: als het goed is worden nu de waardevolle aspecten van de twee plannen in één plan gestopt en is het eindresultaat beter. Een Harlinger Bos plus. Dat is wat we beogen.

 

De walvisfontein

Bijna een uur spijkers op laag water zoeken door raadsleden die op de stoel van het college willen gaan zitten. Keiharde garanties werden er geëist, kunstenaars moesten hun intellectuele eigendom opgeven, de wethouder moest vooraf zus en zo garanderen.

Ons standpunt: de wethouder heeft zowel in de commissie als nu in de raad allerlei toezeggingen gedaan. Zint dat je nog niet, stem dan tegen. Het uiteindelijke resultaat na al dat gepraat: unanieme steun voor het voorstel. Dat had dus wel sneller gekund.

 

Dan was er nog wat debat over het nieuwe dekkingsplan voor de brandweer. Met name het feit dat de tweede brandspuitauto niet meer standaard als reserve in de Harlinger kazerne zal staan stuitte op verzet, vooral van raadsleden die niet bij de infoavond zijn geweest. Op die infoavond heeft de korpsleiding één ander uit en te na uitgelegd. Het bleek toen dat ook het aanwezige kader, én de vrijwilligers hier prima mee konden leven. De inzetbaarheid zal er absoluut niet onder lijden is ons verzekerd. Uiteindelijk ook hier weer: iedereen vóór.

 

Woonoverlast

Als hamerstuk aangenomen, maar voor de VVD erg belangrijk: de raad besluit de APV te wijzigen zodat de burgemeester bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast een gedragsaanwijzing kan opleggen. Het is rampzalig als mensen zich niet veilig en thuis voelen in hun eigen huis door voortdurende woonoverlast van aso’s. De burgemeester krijgt nu uitgebreidere bevoegdheden om dit aan te pakken. De VVD rekent erop dat hij deze indien nodig ook zal gebruiken.

 

Wonen op het water

Tot slot steunt de raad unaniem een motie van de VVD om te onderzoeken of de mogelijkheden tot wonen op ‘t water in Harlingen uitgebreid kunnen worden. Dit betekent dat er op afzienbare termijn een bijeenkomst georganiseerd wordt voor initiatiefnemers en geïnteresseerden die op water willen wonen. Er zal vervolgens een QuickScan uitgevoerd worden naar mogelijke locaties in de gemeente Harlingen, waar uitbreidingen van de mogelijkheden tot wonen op het water gerealiseerd zouden kunnen worden;

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Stichting Kunstuitleen HA-15: Kunstwerk van de Maand oktober 2017

30-09-2017

HARLINGEN - Marja Driessens-Diessel kiest een kunstwerk van Tanja van Abbema, getiteld “After the storm”, als kunstwerk van de maand oktober 2017.

De jazz keert terug in Harlingen

30-09-2017

HARLINGEN - Ooit was Harlingen het bruisende middelpunt van de traditionele jazz in Friesland.

Zwaar bevochten winst voor VVH dames 1

30-09-2017

HARLINGEN - Afgelopen weekend was het dan alweer zover.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Almamater Almamater Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt ForHim Menswear ForHim Menswear VVV Harlingen VVV Harlingen Visie Events Visie Events Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hema Harlingen Hema Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier de Groot Atelier de Groot VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Hema Harlingen Hema Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Vogelaar Audio Vogelaar Audio Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis