Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 24 januari en 21 februari 2018

25-02-2018

HARLINGEN - Hondenbelasting, Maritieme Academie, Paraplu bestemmingsplan, Afvalcontainers binnenstad, Zaagtandsteiger, Fries Blauw, Tegel er uit Boom er in, Misthoorn en Statiegeld.

Omdat er behoorlijk veel op de agenda’s stond hierbij een kort verslag van de voornaamste agendapunten.

 

Hondenbelasting

Na druk van de VVD is de hondenbelasting in eerste instantie met 20% verlaagd. Ons doel is om de hondenbelasting uiteindelijk helemaal af te schaffen. Het is een ouderwetse en overbodige belasting

 

Maritieme Academie

Een hamerstuk, maar wel waard om te vermelden. De raad heeft een investeringskrediet ter beschikking gesteld voor de Maritieme Academie zodat deze haar onderwijsruimtes kan uitbreiden. De Academie groeit en bloeit, dus goed nieuws voor havenstad Harlingen.

 

Paraplubestemmingsplan

Het college wil per se een paraplubestemmingsplan doordrukken met (mogelijk) gevolgen voor bestaande parkeerbedrijven. Daar lopen nog procedures over. Toch wil het college dat niet afwachten, en houdt voet bij stuk. Onzorgvuldig bestuur wat ons betreft, wat mogelijk weer gaat leiden tot nieuwe procedures. Er wordt gepraat over het vermijden van procedures, maar er wordt als puntje bij paaltje komt niet naar gehandeld.

VVD, GL, Wad’nPartij en HOOP stemmen tegen, coalitiepartijen CDA, PvdA, HB en D66 vóór.

 

Afvalcontainers Binnenstad

De raad, en ook de VVD Harlingen dus, steunt de plannen om de afvalcontainers in de binnenstad te vervangen door ondergrondse containers. Het gaat een veel mooier straatbeeld opleveren als al die grijze bakken zijn verdwijnen. Het kost wel wat: € 6,58 per huishouden. Ook de huishoudens buiten de binnenstad moeten inderdaad betalen voor een opgeruimde binnenstad. Daar staat dan tegenover dat binnenstadsbewoners straks een endje moeten lopen om hun vuilnis kwijt te kunnen.

 

Zaagtandsteiger

VVD heeft hier jaren voor geijverd, dus hieperdepiep hoera! De gemeenteraad stelt onder voorwaarden een krediet van 2.989.000 euro ter beschikking voor de realisatie van een duurzame "zaagtandsteiger" in de haven van Harlingen ten behoeve van de visserijsector. De voorwaarde is dat er vanuit het Waddenfonds ook een dikke miljoen wordt bijgedragen aan deze innovatieve steiger. Goed voor de Harlinger haven, goed voor de vissers en goed voor de onze concurrentiepositie.

 

Fries Blauw

De gemeente verleend een obligatielening ter waarde van € 190.000 aan de stichting Fries Blauw. De stichting koopt met deze lening de panden aan de Voorstraat en de Heiligeweg van de huidige eigenaren. In deze panden wil Stichting Fries Blauw een centrum Harlinger aardewerk vestigen.

De VVD Harlingen had twijfels bij de haalbaarheid van het Fries Blauw project. Maar: de Rekenkamercommissie adviseert om meer in te zetten op toeristische dag voorzieningen. Daarbij willen we de Voorstraat levendig houden. En er wordt een hypotheekrecht gevestigd voor de obligatiehouders. Soms komen er projecten op je pad en neem je een ‘leap of faith’. Er kwam een verzoek van de stichting of de gemeente wilde participeren. Dus is er door een groot aantal partijen een initiatiefvoorstel opgesteld om dit nog vóór de verkiezingen te kunnen regelen. Alle succes gewenst aan de initiatiefnemers!

 

Tegel eruit, Boom erin.

Het CDA kwam met een sympathiek raadsvoorstel dat raadsbreed werd gesteund. Kern van het voorstel: iedereen die tegels uit z’n tuin haalt krijgt van de gemeente een boom of een struik. Doel: de toenemende verstening van tuinen in de stad tegen gaan. Een loffelijk streven omdat steeds meer stenen tuinen de afwatering van hemelwater belemmeren. Daarmee neemt de kans op overstromen van straten toe omdat de riolen het niet meer aankunnen. De VVD zou daarnaast graag zien dat Harlingen zich aansluit bij Operatie Steenbreek: http://www.operatiesteenbreek.nl/

 

Misthoorn

De VVD heeft het voortouw genomen om te komen tot een voorstel om de Misthoorn onder voorwaarden terug te plaatsen. De raad stemt in meerderheid in met de motie Misthoorn en verzoekt het College in overleg te gaan met de Initiatiefgroep Misthoorn, Rijkswaterstaat en Port of Harlingen en te onderzoeken of en hoe de misthoorn terug kan komen, met als voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met belangen van de omwonenden. Alleen de CU stemde tegen.

 

Statiegeldalliantie

De raad besloot unaniem dat de gemeente Harlingen zich aansluit bij de statiegeldalliantie die ijvert voor statiegeld op kleine flesjes en blikjes. De VVD realiseert zich dat de beslissing hierover in Den Haag genomen wordt en dat statiegeld niet de enige oplossing tegen zwerfvuil is. Maar een rapport van CE Delft hierover stelt dat de maatregel wel degelijk tot een substantiële terugdringing kan leiden. Zwerfvuil, Plastic Soup: we zullen hierin stappen moeten zetten om dit op te lossen.

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Zeerobben opnieuw met lege handen

25-02-2018

HARLINGEN - Op de nederlaag valt niets af te dingen.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei Vogelaar Audio Vogelaar Audio Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Atelier de Groot Atelier de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas ForHim Menswear ForHim Menswear Fotografie Dorus Fotografie Dorus Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hema Harlingen Hema Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats
Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hema Harlingen Hema Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events VVV Harlingen VVV Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio De Lichtboei De Lichtboei