Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Kom samen feesten in de winterse sferen van ‘Jingle Bell Dok!’ Kerstborrel XXL!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
RSH & Trebol presents:

RSH & Trebol presents:

Zaterdag 26 oktober: Harlinger middag & Sloopfeest!
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
Bestuursleden gezocht

Bestuursleden gezocht

Stichting Harlingen Open Golf is op zoek naar nieuwe bestuursleden met passie voor de sport!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 14-11-2018

19-11-2018

HARLINGEN - Afgelopen woensdagavond kwamen er bij de raadsvergadering weer verschillende belangrijke onderwerpen aan de orde.

Besluiten, ingediende moties en amendementen waar wij als VVD Harlingen een scherpe visie op hebben.

 

De kwestie Spaansen kwam zoals verwacht als eerste aan de beurt. Wethouder Schoute was duidelijk in zijn betoog dat het op dit moment nog te vroeg is om er verdergaande uitspraken over te doen. Wel werd duidelijk dat de gesprekken gaande zijn, rechtstreeks, tussen de gemeente en Spaansen. Wordt vervolgd.

 

Meteen daarop kwam de discussie weer op de REC. Het betreft de laatste storing van ma 12 November. Hierover later meer. Ook stond op de agenda: het preventie en handhavingsplan drank en Horeca wet. Nadruk hierin ondermeer op jeugdpreventie in de sportkantines Bij dit voorstel kwam een motie, ingediend door Harlinger Belang, D66, PVDA, Christen Unie en CDA ter sprake. De motie riep de gemeente op zich actief in te zetten voor een rookvrije generatie. Na een kort debat was al vrij snel duidelijk dat de provincie Fryslân, samen met de GGD, een plan van aanpak maakt om dit vanaf 2019 op te zetten. Ook is er momenteel in de landelijk politiek veel aandacht voor dit aspect. Wij als VVD Harlingen vinden dat we met het aannemen van de motie het college extra werk bezorgen om dit ook nog eens vanuit de gemeente te initieren. Wij geloven in de landelijke en provinciale plannen die uitgevoerd gaan worden. Ook Harlingen zal hier dan in mee betrokken worden. Daarbij zeggen wij wel dat er wel een grens is aan het indienen van moties die als doel hebben dat de overheid zogenaamd ongewenst gedrag van mensen dient te corrigeren. Om bovenstaande redenen steunden wij de motie niet.

 

Vervolgens dienden wij een besluit te nemen over de openingstijden van de winkels op zondag. Nu is dat van 12.00 tot 18.00. In het voorstel dat voor lag stond de tijden te verruimen van 09.00 tot 18.00. Afgelopen zomer heeft de burgemeester een gesprek gevoerd met eigenaren en managers van supermarkten in Harlingen. In dit gesprek kwam naar voren dat er veel bereidheid was voor langere openingstijden op de zondag. Navraag bij de betrokken winkeliers door de Christen Unie leerde ons dat die behoefte er bij nader inzien toch niet was en men liever om bijvoorbeeld 11.00 uur open ging. Een Amendement volgde, ingediend door Christen Unie, CDA, PVDA en Wad’n Partij Harlingen, om de openingstijden te wijzigen van 09.00 tot 18.00 naar 11.00 tot 18.00. In het debat over deze kwestie maakte wij als VVD Harlingen duidelijk dat wij dit een kwestie van het vrije ondernemerschap beschouwen. Wij verplichten niemand om open te gaan. Wij willen een toeristenstad zijn, ook op zondag, waar toeristen hun ontbijt bij de supermarkt kunnen halen. Ook hebben wij vraagtekens bij het niet willen van de ondernemers. Het argument dat niemand op die tijd wil werken vinden wij niet geloofwaardig. De meerderheid besliste anders dus kregen we het er niet door en zullen de ondernemers die dat willen op zondag moeten wachten tot 11.00 uur om hun deuren open te doen.

 

Dan tot slot de Motie over tijdelijk sluiten van de REC. Ingediend door Wad’n Partij Harlingen, HarlingerBelang, GroenLinks en D66. Zoals bijna al gebruikelijk ging het debat met de burgemeester meteen weer volop van start. Helaas, en al lang bekend, kan de gemeente de REC niet sluiten. Er zijn diverse moties unaniem aangenomen die op dit moment in uitvoering zijn. De motie die het college opriep om onmiddelijk de REC te sluiten is dus niet uitvoerbaar. Om nieuwe verdeeldheid over dit onderwerp in de raad te voorkomen, waar we inmiddels met alle partijen op één lijn zitten, heeft de VVD een schorsing aangevraagd om samen met de oppositie partijen naar een oplossing te zoeken. Ons voorstel is dat wij als gehele raad van Harlingen en college naar de Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten gaan om daar het probleem over de REC te bespreken. Deze vergadering zal nog dit jaar plaats vinden. Deze motie is unaniem aangenomen.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Dames 1 pakt een punt na een koude strijd

19-11-2018

ZUIDLAREN - De wedstrijd van zondag 18 november begon een uur eerder dan alle andere wedstrijden van de Harlinger dames en bleek dan ook een grote uitdaging.

Plaatjespiet kiekt blije gezichten met 'n lijst erom!

19-11-2018

HARLINGEN - Sinterklaas had afgelopen zaterdag weer heel véél verschillende Pieten uit Spanje meegenomen.

Wie komt ons team versterken?

19-11-2018

HARLINGEN - Wij, Sophie, Fenna en Meike vinden volleyballen ontzettend leuk en vormen met zijn drieën een sterk, gezellig en gemoedelijk team!

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier de Groot Atelier de Groot Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Dio Jurien Dio Jurien VVV Harlingen VVV Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier de Groot Atelier de Groot ForHim Menswear ForHim Menswear Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen