Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 12 juli j.l.

15-07-2017

HARLINGEN - Jaarrekening, bankjes langs de singels, PAK onderzoek en ‘expert meetings’ met betrekking tot de bodemdalingsproblematiek.

Afgelopen woensdag was er de laatste raadsvergadering voor het reces.

 

Korte samenvatting:

  • Jaarrekening vertoont positief resultaat van ongeveer 2,8 miljoen euro. Dat is positief, maar geraamd was 6 ton. Té groot verschil om van een accurate begroting te spreken.
  • De toekomst van de gemeenschappelijke regeling West is zorgelijk. Empatec kan de oplopende tekorten niet meer dekken. Tering naar de nering zetten?

 

4 moties:

  • Verkeersmaatregelen Kimswerderweg. College is bezig, maar kan eenzijdig niet iets afdwingen... gesprekken lopen.
  • Motie bankjes langs Singels. Aangenomen.
  • Motie om expert meetings te organiseren over bodemdalingproblematiek. Aangenomen.
  • Motie om onderzoek te doen naar PAK’s. Aangenomen.

 

Zie hieronder een nadere toelichting op deze kwesties.

 

Jaarrekening

Kijkend naar het resultaat over 2016 moet wij wederom constateren dat het werkelijke resultaat bijna 2.2 miljoen hoger ligt dan het geraamde resultaat. Wederom, omdat in de jaarrekening 2015 het werkelijke resultaat 3.5 miljoen hoger was dat het geraamde resultaat. Grote invloed op het resultaat van beide jaren is de financiële complexiteit van de financiële stromen binnen het sociale domein.

 

Voor de VVD is deze complexiteit te rechtvaardigen. Echter voor onze controlerende taak als raadsleden is dit zo langzamerhand moeilijk te verteren, voor het zelfde geld kan een overschot omslag naar een tekort. Onze fractie wil toch wel een signaal afgeven dat voor het jaar 2017 de raad tijdig wordt geïnformeerd over de financiële positie rondom het sociale domein.

 

De VVD heeft het woord begrotingsdiscipline reeds vele male te berde gebracht. Ook nu wordt worden posten zonder begrotingswijziging via de raad in de jaarrekening verwerkt. Denk aan havengelden, dotatie voorziening pensioen wethouders en bv inhuur juridische adviezen. Naar ons idee kunnen mutatie eerder naar de raad via een begrotingswijziging. Zodat het werkelijke resultaat dichter bij het geraamde resultaat komt.

 

Gemeenschappelijke regeling Fryslân West

In de commissievergadering heeft de VVD zich al kritisch geuit over de continuïteit over het toekomst perspectief van de GR. De meerjarenbegroting laat een oplopend tekort zien. Empatec zal deze tekorten nu en in de toekomst niet kunnen blijven dekken. Zoals uit de meicirculaire blijkt komt er wel extra geld beschikbaar, maar toch: als deze ontwikkeling doorgaat zal er hoogstwaarschijnlijk een beroep gedaan worden op de aangesloten gemeenten. Een aanbeveling richting het college is dan ook om kritisch te kijken naar de organisatie van de GR en zoals het spreekwoord zegt: de tering naar de nering zetten.

 

De VVD heeft (mede) het initiatief genomen om te komen tot de volgende moties:

 

Bankjesmotie

Samen met de PvdA heeft de VVD een motie opgesteld om bankjes te plaatsen langs de Noord- en Zuidoostersingel en op de Zuiderpier. Het college is gevraagd om te komen met een plan voor plaatsing van zitbanken op gepaste afstanden langs de weerszijden van Noordoostersingel, Zuidoostersingel en Simon Vestdijksingel (aan de rand van het Harmenspark), en op het ‘driehoekje’ halverwege de Zuiderpier. Met de RSG moet worden bekeken of er ook enkele gemaakt en geplaatst kunnen worden door leerlingen van de RSG die een ambacht leren.

 

PAK motie

Motie om de bron van aangetroffen PAK’s te onderzoeken. Samen met de provincie moet onderzocht worden wat mogelijke bronnen van de PAK-uitstoot kunnen zijn en of de concentraties schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Indien de uitstoot schadelijk is moeten er in samenspraak met de provincie maatregelen genomen worden.

 

Motie expert meetings bodemdaling

Samen met het CDA zijn we gekomen met een motie om expert meetings te organiseren en aansluitend aanbevelingen te formuleren inzake de problematiek rond mogelijke schade door bodemverzakking. Ook in het licht van de vergunde toekomstige zoutwinning onder de havenmond. Het wordt tijd om ook in Noordwest Friesland inzichtelijk te krijgen welke aspecten spelen rondom dit thema.

 

Er dient een andere aanpak te komen om ‘Groninger toestanden’ te voorkomen in dit gebied. Lessen moeten worden geleerd. Informatie en een plan van aanpak is noodzakelijk om tot een breed gedragen afstemming te komen over hoe we in dit gebied onrust en mogelijke problemen gaan ondervangen en voorkomen.

 

Alle moties zijn unaniem aangenomen.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in 'Afslag Harlingen'

15-07-2017

HARLINGEN - Zaterdag 15 juli wordt het RSH programma 'Afslag Harlingen' vanuit 't Noorderke gepresenteerd door Henk Jan Cornelisse en Doede van der Hoek.

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor ForHim Menswear ForHim Menswear Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Ons Food&Wine Ons Food&Wine VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Almamater Almamater Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe