Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen en omstreken? Dan is Hubo Faber het adres voor uw vuurwerk!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
LOTENactie!

LOTENactie!

Inkopen voor de feestdagen doe je natuurlijk in Harlingen. Daar maak je in december kans op 10x €449,-! Welkom aan Zee!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PvdA van de raadsvergadering van 13 juni 2018

15-06-2018

HARLINGEN - Het was een bewogen raadsvergadering voor de PvdA afgelopen woensdag!

Op de agenda stonden de Jaarstukken 2017, de financiële stukken Veiligheidsregio Fryslân, Krediet aankoop Westergo CV/BV, Vaststelling beeldkwaliteitsplan brandweerkazerne en eventuele moties, waaronder een aantal waar ook onze naam op stond.

 

Maar eerst het vragenhalfuurtje

Onze eigen Jacqueline Huizenga stelde vragen over de geruchten van het sluiten van de voorschoolse opvang, naar aanleiding van een brief van SKF (Stichting Kinderopvang Harlingen) die naar ouders van leerlingen van de openbare scholen gestuurd was. Wethouder Kuiken is erachteraan gegaan en kwam met een duidelijk verhaal: SKF zou niet langer de voorschoolse opvang voor het openbaar onderwijs organiseren, en zou in een ander gebouw de voorschoolse opvang organiseren. Dat betekent echter niet dat de voorschoolse opvang op die scholen verdwijnt: de opvang wordt straks door Kinderwoud georganiseerd op dezelfde scholen, op dezelfde plek.

 

De PvdA vindt het erg jammer dat deze informatie uit de brief naar de ouders niet duidelijk was, en dat ook de informatie richting de wethouder niet volledig was. We zijn echter wel erg blij dat de geruchten niet waar blijken te zijn: de voorschoolse opvang blijft gewoon waar die is!

 

Dan de bepreekstukken 

De financiële stukken veiligheidsregio Fryslân en de vaststelling beeldkwaliteitsplan brandweerkazerne werden hamerstukken, dus bleven de jaarstukken 2017 en krediet aankoop Westergo CV/BV over. Beide stukken vallen onder de portefeuille van onze Ron Leen, dus tijd voor zijn maidenspeech!

 

De jaarstukken vielen voor onze gemeente erg positief uit: het saldo is ruim 3 miljoen positief. Dat hadden we, ondanks diverse begrotingswijzigingen, niet helemaal aan zien komen. Dat gaat nu goed, maar het had voor hetzelfde geld de andere kant op kunnen uitvallen. PvdA’er Ron Leen drukt de wethouder op het hart dit nauw in de gaten gehouden zodat het volgend jaar niet onverwacht de andere kant op valt, een reële gedachte.

 

Ook op de verzelfstandiging van de haven uitte de heer Leen zich kritisch. Nu gaat het goed, maar als het de verkeerde kant op gaat komt de gemeente met de rekening te zitten. Ook dit verdient de benodigde aandacht, we zijn immers niet af van het risico maar kunnen wel minder invloed uitoefenen.

 

Dan het krediet voor de aankoop van het terrein van Westergo CV/BV. Dat terrein, dat 10 hectare omhelst, zal worden gebruikt om tijdelijk een betonfabriek neer te zetten. Deze betonfabriek levert de betonblokken voor het werk dat binnenkort verricht wordt aan de Afsluitdijk. In de fabriek zelf zullen niet veel mensen gaan werken, maar het werk wat aan de Afsluitdijk wordt verricht levert honderden werkplekken op: top!

 

Ook dit dossier werd door Ron behandeld. Niet geheel onkritisch gaf hij aan dat wij als PvdA wel voorstemmen. De businesscase is positief, en de aankoop levert veel werkgelegenheid op. Dat vinden wij bij de Partij van de Arbeid natuurlijk prachtig.

 

Dan de moties

Ook erg spannend voor ons! Bartele Boersma kwam hier voor het eerst achter het spreekgestoelte te staan. Zijn motie, die het college opdraagt bij het kabinet erop aan te dringen dat de beheerautoriteit Waddenzee een onafhankelijke status krijgt, is eerder ook in de gemeente Dongeradeel al aangenomen. Het zou de bestuurlijke spaghetti van verschillende beheerautoriteiten bij elkaar brengen en dat zou dan weer beter zijn voor de Waddenzee. Ook de Waddenvereniging spreekt zich hiervoor uit.

 

Wethouder Schoute juicht het doel van de motie toe, maar plaatst de kanttekening dat het nog niet duidelijk hoe deze beheerautoriteit precies gaat opereren. Hij stelt voor nog even te wachten en het voorstel mee te nemen naar de bijeenkomst van Waddengemeentes op 28 juni. De indieners (PvdA, GroenLinks en Wad’n Partij Harlingen) gaan hiermee akkoord.

 

Dan de moties over de REC. Naar aanleiding van de storing op 31 mei jl. dienen Wad’n Partij Harlingen en GroenLinks twee moties in. De eerste vraagt het college om onderzoek te doen naar de financiële, organisatorische en juridische gevolgen van de sluiting van de REC. De tweede vraagt het college om met de provincie in overleg te gaan om de bijeenkomst op 20 juni aan te passen naar waar de inwoners van de gemeente behoefte aan hebben. Dat laatste werd door de wethouder overgenomen, de eerste niet. Tijd voor debat dus! En daar kwam het derde nieuwe raadslid om de hoek kijken: Welmoed Konst hield haar maidenspeech.

 

Zij vertelde kort dat de PvdA het betreurt dat er een storing was, maar dat de gemeenteraad niet het orgaan is wat over de sluiting van de REC gaat, en stelde voor dat GroenLinks de motie wellicht in de Provinciale Staten indient. Ook hadden wij liever gezien dat de motie niet gericht was op sluiting, maar op verbouwing of verbetering, wellicht naar het voorbeeld van de afvalverwerker in Delfzijl.

 

Toen kwam de motie over de hardcups, het allerlaatste onderwerp van deze lange zit afgelopen woensdag. De burgemeester kaartte aan dat er na de Tall Ship Races, waar met statiegeldbekers gewerkt gaat worden, een evaluatie zal plaatsvinden en dat naar aanleiding van die evaluatie statiegeldbekers wellicht bij alle evenementen in Harlingen gebruikt zullen worden. Dat is erg mooi, want statiegeldbekers zorgen voor nogal wat minder rotzooi tijdens evenementen!

 

Al met al een drukke raadsvergadering voor ons, maar het smaakt naar meer! Op naar de volgende!

 

Klik hier voor meer PvdA Harlingen.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

St. Michaëlschool overtuigend winnaar bij het kampioenschap schoolkaatsen

15-06-2018

HARLINGEN – Op het Eendrachtkaatsterrein werd deze week het Harlinger kampioenschap schoolkaatsen gehouden.

Familiedagen Zeerobben

15-06-2018

HARLINGEN - Komend weekend staan bij Zeerobben in het teken van de familiedagen.

Oproep: Protesteer mee tegen de REC

15-06-2018

HARLINGEN - Stichting Afvaloven Nee doet een beroep op u!

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Vogelaar Audio Vogelaar Audio Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Almamater Almamater Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Dio Jurien Dio Jurien Ons Food&Wine Ons Food&Wine Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hema Harlingen Hema Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Atelier de Groot Atelier de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier de Groot Atelier de Groot Hema Harlingen Hema Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Almamater Almamater Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei