Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PVDA Harlingen uit de Raad van 6 mei 2020

11-05-2020

HARLINGEN - Het was een bijzondere raadsvergadering op 6 mei, met name omdat het even anders ging dan normaal.

Op 30 april hadden we al even geoefend met digitaal vergaderen en nu moest het echt officieel. We moesten er allemaal even in komen, maar op een gegeven moment ging het mooi vlot en voelde het net als een echte raadsvergadering. Fysiek vergaderen in onze eigen raadszaal heeft natuurlijk onze voorkeur, maar in deze tijden is dit een prima alternatief. Het was een relatief korte agenda, maar er waren een aantal moties ingediend waarbij de discussie flink oplaaide. Wij lichten hier een aantal agendapunten uit.

 

Zo waren bij de Regionale Energie Strategie (RES) twee moties ingediend, een van GroenLinks en een van HOOP. De motie van HOOP riep op tot het onderzoeken of de huizen in Harlingen op de restwarmte van de REC kunnen draaien, in plaats van op gas. De PvdA vindt dat het de moeite waard is om dit te onderzoeken zodat we in discussies ook weten waar we het over hebben. Wethouder Boon zegde toe dit mee te nemen in een breder onderzoek naar manieren om huizen in Harlingen van het gas af te halen. De motie is aangenomen.

 

De motie van GroenLinks riep op tot meer ambitie in de RES. Zij vonden dat Friesland zich er toch wat makkelijk vanaf maakte als startbod. Dat is de fractie van de PvdA ook opgevallen. Er zit meer potentie in ons bod voor de RES. Echter dit is pas de eerste stap en het is nog te vroeg om nu al te gaan sturen. Wij vertrouwen erop dat in de volgende stappen de ambitie en potentie meer naar voren komt. De motie van GroenLinks is, mede om de reden dat het nu te vroeg is, afgewezen.

 

Een andere motie die aandacht verdient is de motie ‘Coalition of the Willing’. Deze motie riep op om aan de landelijke politiek kenbaar te maken dat Harlingen bereid is weeskinderen op te nemen die nu in Griekenland in vluchtelingenkampen zitten. Zoals ons raadslid Bartele Boersma het mooi verwoordde: “Kinderen in zo’n uitzichtloze situatie op Europese bodem zou nooit voor mogen komen en het duurt al veel te lang dat deze kinderen daar zitten. Humanitaire rampen als deze zijn niet alleen de verantwoordelijkheid voor Griekenland maar voor heel Europa en een ramp als deze kun je alleen samen oplossen.” De PvdA stemde voor omdat je ons inziens twee keuzes hebt: Je kunt aan de zijlijn blijven staan en afwachten, maar je kunt ook actie ondernemen en zelf de stap vooruitzetten. Wij kiezen voor de laatste optie. Als gemeente kun je ook het voortouw nemen en andere bestuurslagen op hun verantwoordelijkheid wijzen. De PvdA steunt deze oproep, en dus de motie van GroenLinks, van harte. De motie is aangenomen met 10 stemmen voor en 7 stemmen tegen.

 

Als laatste de motie over het tegemoetkomen in de OZB voor accommodaties met een maatschappelijk nut, een motie op initiatief van het CDA. Denk bijvoorbeeld aan sportkantines, dorpshuizen en gebouwen voor de duivensport. Kerken vallen niet onder de regeling omdat die bij wet al zijn vrijgesteld van OZB. Dit onderwerp is een verkiezingsbelofte en daarom wil de PvdA ook dat hier actie in ondernomen wordt. Het verzoek om uitstel, vanwege miscommunicatie, van de wethouder werd afgewezen na een korte schorsing (die nog niet helemaal soepel verliep). Er werd gestemd, en de motie is met algemene stemmen, unaniem dus, aangenomen.

De andere agendapunten leverden weinig discussie op. Woensdag 27 mei is zoals het nu staat de volgende digitale raadsvergadering. Wij houden u op de hoogte.

 

► Kijk hier de raadsvergadering van woensdag 6 mei 2020 terug.

 

Sociaal voor mekaar!

 

PvdA Harlingen, Welmoed Konst, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma en Ron Leen

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Lekker lockdown - deel 3!

11-05-2020

HARLINGEN - "Lekker lockdown" is de quarantaine kookshow met chef Ward de Graaf.

'Pluimduim' voor waterscouts

11-05-2020

HARLINGEN - Alle leiders en leidsters van de Harlinger waterscouts kregen afgelopen weekend een bloemetje en een 'Pluimduim' thuisbezorgd.

Reacties

Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Broodje Nuchter Broodje Nuchter HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen