Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PVDA Harlingen uit de Raad van 3 juni 2020

05-06-2020

HARLINGEN - Op 3 juni was er voorlopig de laatste digitale raadsvergadering.

De volgende raadsvergadering zal plaatsvinden in de kantine van RSG Simon Vestdijk, waar we elkaar op gepaste afstand weer recht in de ogen kunnen kijken. Dit is door de meeste raadsleden gemist en zal voor ons allemaal zeer welkom zijn.

 

De raadsagenda was goed gevuld met een dertiental punten, waarvan de meeste bespreekpunten waren. Er waren woensdagavond geen hamerstukken, dus konden we een lange vergadering tegemoet zien.

 

Bij het vragenhalfuur waren er van onze kant twee vragen. Allereerst over de trailer helling bij het van Harinxmakanaal, wanneer deze eventueel in gebruik kan worden genomen? Wethouder Schoute gaf aan de er moeizaam onderhandeld werd met de verenigingen die een bijdrage zouden leveren en dat men er nog niet uit gekomen was, hij hoopte dat het nog ging lukken voor dit jaar.

 

Daarnaast was er nog een vraag van de PvdA, samen met HOOP, over de compensatie van € 100,00 van het eigen risico aan zorgkosten, waarom niet aan de voorkant dit toekennen in plaats van aan de “achterkant”? De wethouder gaf aan dat er is gekozen voor maatwerk en dat er vooral gekeken wordt naar mensen die de zwaarste zorgkosten hebben en al vroeg in het jaar het eigen risico in zijn geheel al betalen moeten. Na een jaar zal bekeken worden of de regeling voldoet.

 

Hierbij een toelichting op de standpunten van de PvdA bij een aantal agendapunten: Jaarstukken 2019 en begroting 2021 Veiligheidsregio Fryslân.

Ons standpunt is dat wij denken dat er juist nu geïnvesteerd moet worden om het functioneren van de Veiligheidsregio te versterken. Tot de taken van de Veiligheidsregio behoren onder andere de brandweer en de GGD. Dit zijn belangrijke taken die goed uitgevoerd moeten kunnen worden.

 

Wijziging APV

Het hinderlijk gebruiken in de openbare ruimte en het venten van lachgas is nu verboden. Wederom een goede stap om het gebruik van lachgas tegen te gaan. Meer en meer wordt duidelijk dat het gebruik van lachgas schadelijk is voor de gezondheid en het gebruik ervan in het verkeer levensgevaarlijk is.

 

Woonvisie gemeente Harlingen 2020-2030

De huidige is van 2013 en was aan vernieuwing toe. Als PvdA zijn we blij met de Woonvisie met hierin kansen voor iedereen. Hij is toekomstbestendig, er is sprake van een wijkgerichte aanpak, betaalbaarheid en bereikbaarheid van goede woningen staat voorop. Over de bestaanszekerheid maken we ons wel wat zorgen, veel inwoners uit Harlingen zien hun bestaanszekerheid momenteel verdwijnen, dit ook vooral door de Corona crisis.

 

Het aantal daklozen stijgt, de signalen zijn er, onze oproep is dan ook om de huren zoveel mogelijk te matigen en de afschaffing van de Verhuurdersheffing te gaan onderzoeken. Daarnaast vragen we ons af of er nog mogelijkheden zijn om starters te ondersteunen bij het kopen van een woning, op dit moment is dat voor veel jongere mensen niet haalbaar gezien de hoge huizenprijzen en het “eigen geld” wat ingebracht moet worden. Misschien is er een mogelijkheid om eventueel als gemeente weer startersleningen te verstrekken? Wij als PvdA willen ons blijven inzetten voor betaalbare en voldoende geschikte woningen voor onze inwoners.

 

Uitgangspuntennotitie invoering omgevingswet

De PvdA is blij met de start van het maken van een omgevingsvisie, de inrichting, kaders en onze inzet als gemeenteraad hierbij. Wij als PvdA zijn voor burgerparticipatie en willen graag dat onze burgers een actieve rol hierin kunnen spelen. Voor het college ligt hier een duidelijke taak om hiermee verder te gaan.

 

Begrotingswijziging

En weer was er discussie over de noodzaak van de fietstunnel in het aan te leggen fietspad tussen Wijnaldum en Midlum, zo zou er niet genoeg overleg zijn geweest en de keuze zou al gemaakt zijn. Inderdaad, twee jaar geleden heeft de gemeenteraad hier al uitvoerig over gediscussieerd en toen een besluit voor de aanleg van een fietstunnel genomen. Wat ons betreft is hier genoeg over overlegd en wat voor ons vooral meespeelt is dat de bewoners van Wijnaldum en dan met name de kinderen die naar school moeten fietsen naar Midlum hier heel blij mee zullen zijn. Voor de PvdA is de veiligheid van deze kinderen van doorslaggevende betekening geweest, daarnaast is een fietsbrug voor veel kinderen en met name ook de oudere fietsers niet een ideale oplossing. Wij zijn blij dat het fietspad er nu eindelijk gaat komen!

 

Het was al met al een lange avond, met veel belangrijke punten, waarmee het college nu aan de slag kan. Zo rond kwart voor twaalf sloot de burgemeester de vergadering. Woensdag 1 juli staat de volgende raadsvergadering gepland, zoals gezegd zal deze plaatsvinden in de RSG Simon Vestdijk. We houden u op de hoogte. Sociaal voor mekaar!

 

PvdA Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

05-06-2020

HARLINGEN - Zaterdag 6 juni is er om 11.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van 'Afslag Harlingen' met een goed gevuld programma, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Wees Welkom: Keer het Tij

05-06-2020

HARLINGEN – Op de Harlinger keermuur werd op Hemelvaartsdag de actie: haal 500 weeskinderen naar Nederland, gestart.

Omroep RSH: Het Alternatief

05-06-2020

HARLINGEN - En alweer een nieuwe uitzending van Het Alternatief, de 65e editie en de 5e corona editie.

Reacties

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hubo-Faber Hubo-Faber Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Broodje Nuchter Broodje Nuchter Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Greenart Production Greenart Production Fotografie Dorus Fotografie Dorus