Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PVDA Harlingen uit de Raad van 26 februari

29-02-2020

HARLINGEN - De raadsvergadering van woensdag 26 februari door de ogen van de PvdA-fractie.

Eén hamerstuk en één bespreekpunt hadden we tijdens deze raadsvergadering. Burgemeester Sluiter hoopte op een korte vergadering, zodat wij om uur of negen aan de informatieve openbare vergadering over de mogelijkheden voor een zeezwembad zouden kunnen beginnen. Maar hij had uit ervaring kunnen weten dat dit een illusie was. Drie fracties (waarbij ook GroenLinks zich graag bij aansluit, zoals later bleek) hadden weer snode plannen om zichzelf weer eens goed te profileren, zoals wij ze inmiddels al kennen. Uit frustratie om diverse redenen werd het enige bespreekpunt, namelijk de Evaluatie Pilot Harlingen Werkt aangegrepen om weer eens flink uit te pakken met dubieuze veronderstellingen en uitspraken èn beschuldigingen aan het adres van het college en alle andere partijen die de genoemde pilot Harlingen Werkt om hen moverende redenen wel een succes vonden.

 

D66 kwam met de complottheorie dat het college van B&W de raad heeft bedonderd, zowel bij de presentatie van de pilot in 2017, als nu bij de presentatie van de resultaten van de evaluatie ervan. Verder liet het betoog zien dat D66 een partij van korte termijn denken is en als we dan toch mensen moeten re-integreren, dan kunnen commerciële bedrijven dat toch wel doen? Hierbij geen onderscheid makend tussen de diverse doelgroepen en het verschil van zwaarte van de problematiek en het effect van Harlingen Werkt voor de lange termijn.

 

Ook bij de Waddenpartij kwam het betoog neer op het laten barsten van die mensen die in hun optiek toch geen hulp wensen. Er werd geschermd met de hoogte van de kosten, waarbij consequent de gerealiseerde opbrengsten voor de korte termijn werden gebagatelliseerd en de verwachte lange termijn baten werden genegeerd.

 

Harlinger Belang kwam niet verder dan gestamel over aantallen van mensen die al dan niet succesvol waren uitgestroomd. Een alternatief kwam er niet, want wat dan wel te doen met mensen die al jarenlang in de bijstand zitten? We hoorden het niet… Op HB hoeven deze mensen blijkbaar niet te rekenen! Wat hierbij opviel, was dat de HB-woordvoerster in dit debat haar vroegere socialistische veren wel helemaal bleek te hebben afgeschud. Zat HB overigens niet in de vorige coalitie en college en waren ze toen geen voorstander van deze pilot?

 

GroenLinks hield zich overigens de hele avond stil, maar bij deze partij kwam de aap aan het eind uit de mouw. Een stemverklaring kwam er, waarom zij toch tegen het voorstel om de pilot met 10 maanden te verlengen, zou stemmen. De stemverklaring mondde uit in een warrig betoog over menselijke maat en basisinkomen, maar dan gepresenteerd nadat het feitelijke debat al voorbij was en de rest van de raad er een beetje wazig bij zat. Oftewel ook op GroenLinks hoef je niet te rekenen als je in de bijstand zit. Kortom, ondanks het linkse in GroenLinks stemde deze fractie toch tegen het sociale en actieve re-activeringsbeleid van de gemeente Harlingen en dus mee met de andere drie.  

 

Voor de PvdA, maar ook CDA, VVD, CU en HOOP waren de resultaten van de pilot gelukkig wel aanleiding om voor een verlenging van 10 maanden te zijn. Met als doel de verworvenheden van deze pilot te integreren in de organisatie van de nieuwe re-integratieaanpak in de brede zin van het woord. De PvdA is van mening dat de kosten voor de baat uitgaan (hoewel dit een oude VOC-uitspraak is) en dat het beëindigen van de pilot op 1 januari 2021 niet betekent dat Harlingen Werkt voorbij is. Wat de PvdA betreft blijven wij volop in Harlingen Werkt investeren, maar dan niet meer als pilot, maar als naam voor de toekomstige Harlinger re-integratie aanpak. Harlingen Werkt dient te staan voor het doorontwikkelen van een effectieve Harlinger aanpak van inactiviteit, werkloosheid en armoede door mensen in staat te stellen in hun eigen levensonderhoud te voorzien. En dat hierbij een actieve en (financieel) ondersteunende rol voor de Gemeente Harlingen ligt, staat voor de PvdA als een paal boven water.

 

Uiteindelijk waren we rond 10 uur klaar met de discussie en konden we over het raadsbesluit stemmen. En zoals verwacht stemden PvdA, CDA, VVD, CU en HOOP voor en helaas D66, HB en WPH, gesteund dus door GroenLinks tegen. Voorstel gelukkig aangenomen!

 

PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Reacties

Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Greenart Production Greenart Production HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Broodje Nuchter Broodje Nuchter Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda De Lichtboei De Lichtboei Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Greenart Production Greenart Production Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Hubo-Faber Hubo-Faber