Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PVDA Harlingen uit de Raad van 22 januari

28-01-2020

HARLINGEN - Na een welverdiende eindejaarspauze kwam de gemeenteraad van Harlingen, en dus ook de PvdA-fractie, alweer vroeg in het jaar in actie.

In de commissie- en raadsvergaderingen werd er over een klein aantal onderwerpen gesproken. Tevens werd de Raad bijgepraat over de vorderingen van het college als het gaat om de plannen voor de ambtelijke huisvesting.

 

De raadsvergadering van 22 januari was niet de meest spannende en eindigde vroeg op de gebruikelijke woensdagavond. Wel werd er weer een forse stap gezet in het verwezenlijken van ons verkiezingsprogramma. De planologische regeling die voorziet in de komst van het fietspad tussen Wijnaldum en Midlum werd door de Raad goedgekeurd. Hiermee is de weg vrij voor de realisatie in 2020 van dit door beide dorpen felbegeerde fietspad. Het fietspad voorziet in een rechtstreekse verbinding tussen de dorpen en ter hoogte van Midlum wordt de N390 ondertunneld. Mede dankzij de inzet van de PvdA zijn hier middelen voor vrijgekomen.

 

Een ander punt waarover de Raad heeft besloten is de kaderbrief van de Veiligheidsregio Fryslân. De Veiligheidsregio is de organisatie achter de brandweer, de GGD en andere crisishulp. De Veiligheidsregio is van alle Friese gemeenten en wordt dus ook betaald door alle Friese gemeenten.  De Veiligheidsregio constateert dat zij te weinig middelen van de gemeenten ontvangt om haar bedrijfsvoering verantwoord te voeren. Hierdoor komen essentiële zaken zoals brandbestrijding en publieke gezondheidszorg in de knel. Een vergelijking met andere soortgelijke organisaties laat inderdaad zien dat het “knap, maar te krap” is georganiseerd. Een plan van aanpak, waarin ervoor ongeveer 1,3 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de Veiligheidsregio, ligt nu ter besluitvorming voor bij de gemeenteraden. Van die 1,3 miljoen euro hoest Harlingen ettelijke tienduizenden euro’s op.

 

De laatste bespreekpunten van deze raadsvergadering waren op initiatief van GroenLinks. GroenLinks bracht twee moties in stelling. In de eerste motie wilde men afdwingen dat er voortaan alleen 100% duurzame kerstpakketten worden uitgedeeld aan het personeel van de gemeente. De tweede motie wilde dat de gemeente Harlingen vegetarisch eten tot de norm verheft bij alle activiteiten waarbij iets genuttigd wordt.

 

De motie kerstpakketten werd door GL ingetrokken nadat de burgemeester aangaf hier aandacht voor te vragen bij het personeel dat de pakketten zelf uitzoekt. De tweede motie werd weggestemd in de raad. Welmoed Konst gaf namens de PvdA aan het belangrijk te vinden dat er altijd de keus is tussen vlees/vis of vegetarisch, maar dat het te ver gaat om de getalsmatig in de minderheid verkerende vegetarisch etende medemens tot de norm te verheffen. Dit standpunt werd breed gedeeld in de Raad.

 

Op 15 januari werd de gemeenteraad bijgepraat over de zoektocht naar een nieuw gemeentekantoor. Al in 2019 stelde het college van B&W voor om een nieuw gemeentekantoor te laten bouwen aan de Westerzeedijk ter hoogte van de gemeentewerf. De gemeenteraad vond dit besluit te overhaast en wenste destijds meer onderzoek naar andere locaties en mogelijkheden.  Over de uitkomsten van dit onderzoek werd de Raad geïnformeerd. Belangrijk te vermelden is dat de gemeente van plan is om het stadhuis zijn functie te laten behouden en dat ook het Vierkant en de gemeentewerf in het onderzoek buiten beschouwing zijn gelaten. Het gaat dus “in concreto” om samenvoeging van het ambtenarencorps dat nu gehuisvest is in de Groenlandsvaarder (Voorstraat) en op de Waddenpromenade. Verschillende plannen en locaties zijn getoetst aan allerlei criteria: te denken valt aan financiën, bereikbaarheid, duurzaamheid en aantrekkelijk werkgeverschap.

 

Na toetsing blijven er volgens het college 4 kansrijke locaties/opties over:

  1. Centrum (gemeente koopt extra panden in- of rondom de Voorstraat en stoot dan het gebouw aan de Waddenpromenade af).
  2. N31-locatie (nabij de ovonde en tegenover het parkeerterrein van de Maritieme Academie ligt een stuk grond braak waar dan een nieuw pand verrijst. De Groenlandsvaarder en Waddenpromenade worden in dit scenario afgestoten).
  3. Westerzeedijk (de Aldi locatie en/of gemeentewerf. Nieuw gebouw mogelijk in samenwerking met een private investeerder. Waddenpromenade en Groenlandsvaarder worden afgestoten in dit scenario).
  4. Waddenpromenade (gemeente bouwt een extra verdieping op de bestaande locatie, Groenlandsvaarder wordt afgestoten).

 

Uit de presentatie bleek dat al deze 4 scenario’s financieel haalbaar zijn, en dat de verschillen niet heel groot zijn. Zowel gemeenteraad als college hebben nog een aantal weken om te broeden op een voorkeurslocatie. Als PvdA zullen we er de komende weken vast met elkaar over debatteren.

 

PvdA-Harlingen, Hein, Edwin, Jacqueline, Bartele, Welmoed & Ron

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Jeugdoverzicht fc Harlingen

28-01-2020

HARLINGEN - Een rustig weekje bij fc Harlingen maar dat is stilte voor de storm.

Gemeente Harlingen kiest voor socialer invorderingsbeleid

28-01-2020

HARLINGEN - De gemeente Harlingen stelt haar inwoners voortaan in de gelegenheid om een achterstallige betaling zonder extra kosten te voldoen.

Huldiging winnaars P.V. Ons–Genoegen 2019 met als grote winnaar Erik Alkema

28-01-2020

HARLINGEN - De jaarlijkse feestelijke afsluiting van het vliegseizoen 2019 werd ook dit jaar weer gecombineerd met een Nieuwjaarsreceptie op zaterdagmiddag 25 januari 2020.

Reacties

BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Ons Food&Wine Ons Food&Wine Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Greenart Production Greenart Production Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Visie Events Visie Events Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Greenart Production Greenart Production Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen