Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PvdA Harlingen uit de Raad van 2 september 2020

08-09-2020

HARLINGEN - Al ruim een jaar houdt ons gemeentebestuur zich bezig met de ambtelijke huisvesting.

De huidige huisvesting voldoet niet meer aan de eisen en is aan vervanging toe. Maar hoe willen we dat die vervanging eruit ziet? Ruim een jaar geleden sprak het college de voorkeur uit voor nieuwbouw op de Westerzeedijk. De raad kreeg een mager onderbouwd voorstel voorgeschoteld en was het er unaniem over eens dat dit voorstel terugging naar het college: het huiswerk moest over. Ongeveer een half jaar geleden, in maart, besloot de raad om 4 scenario’s nader te onderzoeken. Afgelopen woensdag lag er een besluit om een voorlopige keuze te nemen voor het centrum en dat scenario nog verder te onderzoeken. De definitieve keuze wordt begin 2021 genomen.

 

Omdat dit een besluit is waar de tijd voor genomen moet worden, was dit het enige onderwerp afgelopen woensdag. 

 

Het CDA diende een amendement in om naast de locatie centrum ook de locatie Westerzeedijk te onderzoeken. Hun argumentatie was dat het nader onderzoeken van nog een locatie het voor hen makkelijker zou maken de uiteindelijke keuze voor de ambtelijke huisvesting aan de inwoners uit te leggen. De ChristenUnie diende een amendement in over het nader onderzoeken van de locatie N31 naast de locatie centrum de locatie N31 nader onderzoeken. Volgens hen kleven er te veel risico’s aan de centrum variant en moet de goedkopere nieuwbouw ook onderzocht worden. 

 

De PvdA voelt er niets voor om een duur tweede onderzoek uit te voeren naast het onderzoek naar de centrum variant. 

 

Onze fractie staat achter de keuze van het college en is van mening dat de tijd om knopen door te hakken nu is. Mocht de centrumvariant toch veel duurder uitvallen of andere, nieuwe bezwaren naar voren komen, dan zien we dat bij het definitieve voorstel verschijnen en kunnen we dan altijd nog de rem erop zetten en een keuze heroverwegen. De PvdA vindt dat de ambtelijke huisvesting in de stad hoort, onder de mensen. Harlingen heeft een stoer, eigenwijs karakter, en de ambtelijke huisvesting in de binnenstad houden draagt bij aan dit karakter. We hebben in Sneek gezien hoe mooi en uniek dit kan uitpakken. Onze fractie heeft ook van veel inwoners gehoord dat zij de ambtelijke huisvesting ook het liefst in de stad zien en ook uit de poll van Harlinger Belang bleek dat een overweldigende meerderheid van de stemmen naar de centrum variant ging. 

 

GroenLinks diende een motie in om te onderzoeken of bij het verbouwen van de gebouwen in de binnenstad dit een opensource project kan worden. Het verduurzamen van monumentale panden kan inspirerend werken voor de eigenaren van andere monumentale panden in de binnenstad. Misschien dat er zelfs sprake kan zijn van gezamenlijke inkoop van producten. Een inspirerende motie die we graag steunen!

 

Uiteindelijk werden de beide amendementen afgewezen, de motie aangenomen en het raadsvoorstel werd ook aangenomen. Zeven van de negen partijen in de gemeenteraad stemden voor het raadsvoorstel.

 

Sociaal voor mekaar!

De PvdA-fractie,

Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Harlingers lanceren kledingmerk Aristocratic!

08-09-2020

HARLINGEN - Eind augustus lanceerden Harmen ten Hoeve (20) en Daan de Schiffart (19) uit Harlingen hun kledingmerk Aristocratic.

Zoektocht nieuwe burgemeester van start

08-09-2020

HARLINGEN - De zoektocht naar de nieuwe burgemeester van de gemeente Harlingen is van start.

Meisjestraining werpt haar vruchten af

08-09-2020

HARLINGEN - De meisjestraining die elke maandagavond bij fc Harlingen gehouden wordt werpt nu al haar vruchten af.

Reacties

De Lichtboei De Lichtboei The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Greenart Production Greenart Production IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Broodje Nuchter Broodje Nuchter Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Broodje Nuchter Broodje Nuchter Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad