Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PVDA Harlingen uit de Raad van 11 december

14-12-2019

HARLINGEN - Met de laatste raadsvergadering van 2019 zit de vergaderreeks van dit jaar er op.

We sloten het jaar af met voor de PvdA belangrijke onderwerpen als de situatie rondom sociaal werkbedrijf Empatec, vragen over de zorgwekkende financiën in de jeugdzorg en het plan voor een veilige toekomst voor iedereen in onze gemeente. Toch ging niet naar deze onderwerpen de meeste aandacht uit, maar werd er vooral scherp gedebatteerd over een statutenwijziging bij Afvalsturing Fryslân NV.

 

Als PvdA willen wij dat ons afval opgehaald en gerecycled wordt op een zo’n duurzame manier, tegen zo laag mogelijke kosten. Op dit moment doet Omrin dit voor ons. En naar onze mening doen ze dat goed. Harlingen heeft een van de laagste tarieven en Omrin heeft het hoogste scheidingspercentage van Nederland. Met veel gemeenten in het Noorden zijn wij aandeelhouder in Omrin. Aan de gemeenten is gevraagd of wij willen afspreken dat we niet zomaar een andere afvalverwerker gaan kiezen en een leveringsrelatie voor vijf jaar aangaan. Op die manier kan Omrin investeren in nieuwe, betere apparatuur en kunnen ze hopelijk verduurzamen en goedkope tarieven blijven hanteren. Daarmee vertrouwen we erop dat Omrin concurrerend kan blijven in deze beweeglijke markt.

 

Sommige partijen hadden dat vertrouwen niet. Met een amendement werd geprobeerd de beslissing voor ons uit te schuiven. Ons raadslid Ron Leen liet met een vlammend betoog zien dat we daarmee vooral onszelf in de voet zouden schieten en dat het amendement aan de inhoud voorbij ging. Financiële risico’s zijn er nagenoeg niet, maar als aandeelhouder kunnen we nog wel invloed uitoefenen. De optie om naar de markt te gaan lijkt ons helemaal niets. Zoals gezegd zijn de tarieven in Harlingen erg laag en zeg nou zelf, de markt is vooral heel goed voor zichzelf geweest en de mensen zijn de dupe geworden. Dan pakken wij liever door en hebben er zelf nog invloed op.

 

Voor dit debat begon stelde onze fractievoorzitter Edwin Helvrich vragen over de verontrustende cijfers dat in 96% van de gevallen minderjarigen alcohol meekrijgen in onze gemeente. Dat is veel te hoog en wij vroegen het college wat ze eraan gaan doen en om te gaan handhaven. Het college was gelukkig ook geschrokken en al begonnen met maatregelen te nemen en een plan op te stellen om dit tegen te gaan.

 

Een belangrijk onderwerp dat ook voor ongerustheid zorgde was de situatie bij Empatec. Daar blijkt door boekhoudkundige fouten minder winst te zijn gemaakt. Waardoor de liquide middelen onder druk staan. Eén ding staat voor ons als paal boven water. Alle mensen die bij Empatec werken moeten gerust de kerstvakantie in kunnen gaan. Boekhoudkundige fouten veroorzaakt in de top mogen niet ten koste van de mensen op de werkvloer gaan. De wethouder kon de raad dit verzekeren. Wij wachten de onderzoeken af en willen de onderste steen boven water hebben.

 

Tot slot een onderwerp waar we vaak op terugkomen. De jeugdzorg. Financieel lijkt dat voor onze gemeente, net als bijna alle andere gemeentes, weer slecht uit te pakken. Het frustrerende voor onze partij is dat we het gevoel hebben dat we als raadsleden daar weinig grip op hebben. Dat frustreert, want wij willen ons werk goed kunnen doen en bijvoorbeeld kunnen controleren of de jeugd in onze gemeente echt goed geholpen wordt. Daar blijven we zoveel mogelijk bovenop zitten. Want net als dit jaar zullen we ook volgend jaar blijven werken aan een mooi en sociaal Harlingen, Midlum en Wijnaldum.

 

Voor nu wensen wij als PvdA iedereen fijne kerstdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar!

 

Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Feikje wint de krans bij muurkaatsen in Kimswerd

14-12-2019

KIMSWERD - Zondag 8 december is het tweede Wallball toernooi van deze winter voor de Ladies 35+ in Kimswerd georganiseerd.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Greenart Production Greenart Production Broodje Nuchter Broodje Nuchter Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad