Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de PVDA Harlingen uit de Raad van 11 december

14-12-2019

HARLINGEN - Met de laatste raadsvergadering van 2019 zit de vergaderreeks van dit jaar er op.

We sloten het jaar af met voor de PvdA belangrijke onderwerpen als de situatie rondom sociaal werkbedrijf Empatec, vragen over de zorgwekkende financiën in de jeugdzorg en het plan voor een veilige toekomst voor iedereen in onze gemeente. Toch ging niet naar deze onderwerpen de meeste aandacht uit, maar werd er vooral scherp gedebatteerd over een statutenwijziging bij Afvalsturing Fryslân NV.

 

Als PvdA willen wij dat ons afval opgehaald en gerecycled wordt op een zo’n duurzame manier, tegen zo laag mogelijke kosten. Op dit moment doet Omrin dit voor ons. En naar onze mening doen ze dat goed. Harlingen heeft een van de laagste tarieven en Omrin heeft het hoogste scheidingspercentage van Nederland. Met veel gemeenten in het Noorden zijn wij aandeelhouder in Omrin. Aan de gemeenten is gevraagd of wij willen afspreken dat we niet zomaar een andere afvalverwerker gaan kiezen en een leveringsrelatie voor vijf jaar aangaan. Op die manier kan Omrin investeren in nieuwe, betere apparatuur en kunnen ze hopelijk verduurzamen en goedkope tarieven blijven hanteren. Daarmee vertrouwen we erop dat Omrin concurrerend kan blijven in deze beweeglijke markt.

 

Sommige partijen hadden dat vertrouwen niet. Met een amendement werd geprobeerd de beslissing voor ons uit te schuiven. Ons raadslid Ron Leen liet met een vlammend betoog zien dat we daarmee vooral onszelf in de voet zouden schieten en dat het amendement aan de inhoud voorbij ging. Financiële risico’s zijn er nagenoeg niet, maar als aandeelhouder kunnen we nog wel invloed uitoefenen. De optie om naar de markt te gaan lijkt ons helemaal niets. Zoals gezegd zijn de tarieven in Harlingen erg laag en zeg nou zelf, de markt is vooral heel goed voor zichzelf geweest en de mensen zijn de dupe geworden. Dan pakken wij liever door en hebben er zelf nog invloed op.

 

Voor dit debat begon stelde onze fractievoorzitter Edwin Helvrich vragen over de verontrustende cijfers dat in 96% van de gevallen minderjarigen alcohol meekrijgen in onze gemeente. Dat is veel te hoog en wij vroegen het college wat ze eraan gaan doen en om te gaan handhaven. Het college was gelukkig ook geschrokken en al begonnen met maatregelen te nemen en een plan op te stellen om dit tegen te gaan.

 

Een belangrijk onderwerp dat ook voor ongerustheid zorgde was de situatie bij Empatec. Daar blijkt door boekhoudkundige fouten minder winst te zijn gemaakt. Waardoor de liquide middelen onder druk staan. Eén ding staat voor ons als paal boven water. Alle mensen die bij Empatec werken moeten gerust de kerstvakantie in kunnen gaan. Boekhoudkundige fouten veroorzaakt in de top mogen niet ten koste van de mensen op de werkvloer gaan. De wethouder kon de raad dit verzekeren. Wij wachten de onderzoeken af en willen de onderste steen boven water hebben.

 

Tot slot een onderwerp waar we vaak op terugkomen. De jeugdzorg. Financieel lijkt dat voor onze gemeente, net als bijna alle andere gemeentes, weer slecht uit te pakken. Het frustrerende voor onze partij is dat we het gevoel hebben dat we als raadsleden daar weinig grip op hebben. Dat frustreert, want wij willen ons werk goed kunnen doen en bijvoorbeeld kunnen controleren of de jeugd in onze gemeente echt goed geholpen wordt. Daar blijven we zoveel mogelijk bovenop zitten. Want net als dit jaar zullen we ook volgend jaar blijven werken aan een mooi en sociaal Harlingen, Midlum en Wijnaldum.

 

Voor nu wensen wij als PvdA iedereen fijne kerstdagen en alvast een gelukkig nieuwjaar!

 

Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Feikje wint de krans bij muurkaatsen in Kimswerd

14-12-2019

KIMSWERD - Zondag 8 december is het tweede Wallball toernooi van deze winter voor de Ladies 35+ in Kimswerd georganiseerd.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Broodje Nuchter Broodje Nuchter Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Ons Food&Wine Ons Food&Wine Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Karsten Wonen Karsten Wonen Greenart Production Greenart Production Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Ons Food&Wine Ons Food&Wine BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt