Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de Begrotingsraad - PvdA Harlingen

31-10-2022

HARLINGEN - Afgelopen woensdag was de jaarlijkse behandeling van de gemeentelijke begroting voor 2023.

Namens de Partij van de Arbeid sprak fractievoorzitter Edwin Helvrich de Algemene Beschouwingen uit. Hij gaf aan er met een dubbel gevoel te staan. Enerzijds trots en blij dat we na de verkiezingen als gemeenteraad met z’n allen een raadsbreed Akkoord op hoofdlijnen hebben gesloten en dat we als gemeenteraad de komende jaren over een flinke financiële ruimte beschikken voor nieuw beleid. Anderzijds bedroefd dat niet zo ver hiervandaan al ruim een half jaar een oorlog woedt die vele slachtoffers maakt en mensen doet vluchten op zoek naar een veilige plek. En dat deze oorlog ook veel mensen hier raakt, omdat ze meeleven of hulp bieden aan vluchtelingen. Daarnaast hebben veel huishoudens moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Harlingen is een financieel gezonde gemeente, maar teveel van onze burgers dreigen kopje onder te gaan. Dat is voor de PvdA onacceptabel. Als sociale gemeente mogen we niet accepteren dat onze inwoners door een situatie buiten hun schuld om moeten kiezen tussen een warm huis of een warme maaltijd. Daarom diende Bartele Boersma namens de PvdA drie moties in.

 

Om gezinnen beter te kunnen helpen denken wij als PvdA dat uitbreiding van het aantal Energiecoaches een goede zaak zou zijn. Want nog niet iedereen die recht heeft op de 1.300 euro van het Rijk krijgt dit bedrag. De Energiecoaches zouden hierbij kunnen helpen. Ook adviseren ze over te nemen maatregelen om energie te besparen, bijvoorbeeld isoleren. Vooral woningeigenaren, met name die in monumentale panden, kunnen hierbij adviezen goed gebruiken. Daarom willen we het budget voor het aantal uren energiecoaches uitbreiden. Deze motie is aangenomen door de gemeenteraad.

Daarbij zouden de energiecoaches meer ‘handgeld’ voor een gemeentelijke bijdrage moeten krijgen. Geld dat direct uitgegeven kan worden aan het isoleren van de woning. Isoleren, isoleren, isoleren. Dat mantra van het college moeten we serieus durven nemen. Samen met D66 en Harlinger Belang en meeondertekent door het CDA ging de tweede motie over het onderzoeken van de mogelijkheden voor de gemeente om de verduurzaming van woningen en bedrijfspanden financieel te ondersteunen. Dat zou met een lening kunnen, maar ook via vouchers. Deze motie is door het college overgenomen.

Daarnaast zijn er teveel huishoudens die net buiten de regeling van de 1.300 euro vallen. Wethouder Schoute heeft toegezegd binnenkort te kijken wat er meer nodig is, naast de door de regering toegezegde regelingen. Daarmee werd het idee van onze derde motie in feite overgenomen door de wethouder en hoefde deze niet meer besproken te worden.

 

 

Tevreden constateert de PvdA dat in ieder geval tot en met het jaar 2026 onze gemeente een positief financieel resultaat zal hebben. Dit geeft structurele financiële ruimte voor de gemeenteraad in de komende jaren. Vanwege de nieuwe manier waarop de raad gaat werken is het terecht dat het college een beleidsarme begroting heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. Hierdoor kan de gemeenteraad zelf keuzes maken. Het eerste idee was om dit bij de komende Voorjaarsnota te gaan doen. Maar daar kunnen onze inwoners niet op wachten. Er is nu meer nodig om mensen die de energierekening niet kunnen betalen te helpen. Tegelijkertijd blijft er genoeg financiële ruimte over voor nieuw beleid om over te beslissen bij de Voorjaarsnota.

 

De PvdA streeft naar een duurzame samenleving in de brede zin van het woord duurzaam, namelijk overwogen, toekomstbestendig, circulair en ecologisch verantwoord. Wij constateren dan ook tevreden dat het college ook steeds meer aandacht heeft voor duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit; op verschillende plekken in de Begroting lezen we dit teruterugg. .

 

De PvdA-fractie kijkt tevreden terug op de raadsvergadering, met onze drie moties helpen we de inwoners van onze stad in deze onzekere tijden.

 

Samen verder met Harlingen!

 

PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Welmoed Konst, Jacqueline Huizenga en Bartele Boersma

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Fc Harlingen boekt verdiende zege op De Sweach

31-10-2022

HARLINGEN - Na een vrij weekend vanwege bekerwedstrijden en de vriendschappelijke wedstrijd tegen LVV Friesland afgelopen dinsdag kon fc Harlingen zich weer opmaken voor de onderlinge competitie.

Opvangschip in Harlingen gearriveerd

31-10-2022

HARLINGEN - Vandaag is riviercruiseschip ‘River Diamond’ in Harlingen gearriveerd.

Slag in de Rondte van start

31-10-2022

HARLINGEN - Vanmorgen is om 10.00 uur de zeilwedstrijd 'Slag in de Rondte', het leukste rondje op het wad met de start en finish in Harlingen, van start gegaan.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus CDA Harlingen CDA Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
TeamFRL TeamFRL Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock