Namens de Partij van de Arbeid sprak fractievoorzitter Edwin Helvrich de Algemene Beschouwingen uit. Hij gaf aan er met een dubbel gevoel te staan. Enerzijds trots en blij dat we na de verkiezingen als gemeenteraad met z’n allen een raadsbreed Akkoord op hoofdlijnen hebben gesloten en dat we als gemeenteraad de komende jaren over een flinke financiële ruimte beschikken voor nieuw beleid. Anderzijds bedroefd dat niet zo ver hiervandaan al ruim een half jaar een oorlog woedt die vele slachtoffers maakt en mensen doet vluchten op zoek naar een veilige plek. En dat deze oorlog ook veel mensen hier raakt, omdat ze meeleven of hulp bieden aan vluchtelingen. Daarnaast hebben veel huishoudens moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Harlingen is een financieel gezonde gemeente, maar teveel van onze burgers dreigen kopje onder te gaan. Dat is voor de PvdA onacceptabel. Als sociale gemeente mogen we niet accepteren dat onze inwoners door een situatie buiten hun schuld om moeten kiezen tussen een warm huis of een warme maaltijd. Daarom diende Bartele Boersma namens de PvdA drie moties in.
Om gezinnen beter te kunnen helpen denken wij als PvdA dat uitbreiding van het aantal Energiecoaches een goede zaak zou zijn. Want nog niet iedereen die recht heeft op de 1.300 euro van het Rijk krijgt dit bedrag. De Energiecoaches zouden hierbij kunnen helpen. Ook adviseren ze over te nemen maatregelen om energie te besparen, bijvoorbeeld isoleren. Vooral woningeigenaren, met name die in monumentale panden, kunnen hierbij adviezen goed gebruiken. Daarom willen we het budget voor het aantal uren energiecoaches uitbreiden. Deze motie is aangenomen door de gemeenteraad.
Daarbij zouden de energiecoaches meer ‘handgeld’ voor een gemeentelijke bijdrage moeten krijgen. Geld dat direct uitgegeven kan worden aan het isoleren van de woning. Isoleren, isoleren, isoleren. Dat mantra van het college moeten we serieus durven nemen. Samen met D66 en Harlinger Belang en meeondertekent door het CDA ging de tweede motie over het onderzoeken van de mogelijkheden voor de gemeente om de verduurzaming van woningen en bedrijfspanden financieel te ondersteunen. Dat zou met een lening kunnen, maar ook via vouchers. Deze motie is door het college overgenomen.
Daarnaast zijn er teveel huishoudens die net buiten de regeling van de 1.300 euro vallen. Wethouder Schoute heeft toegezegd binnenkort te kijken wat er meer nodig is, naast de door de regering toegezegde regelingen. Daarmee werd het idee van onze derde motie in feite overgenomen door de wethouder en hoefde deze niet meer besproken te worden.
Tevreden constateert de PvdA dat in ieder geval tot en met het jaar 2026 onze gemeente een positief financieel resultaat zal hebben. Dit geeft structurele financiële ruimte voor de gemeenteraad in de komende jaren. Vanwege de nieuwe manier waarop de raad gaat werken is het terecht dat het college een beleidsarme begroting heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. Hierdoor kan de gemeenteraad zelf keuzes maken. Het eerste idee was om dit bij de komende Voorjaarsnota te gaan doen. Maar daar kunnen onze inwoners niet op wachten. Er is nu meer nodig om mensen die de energierekening niet kunnen betalen te helpen. Tegelijkertijd blijft er genoeg financiële ruimte over voor nieuw beleid om over te beslissen bij de Voorjaarsnota.
De PvdA streeft naar een duurzame samenleving in de brede zin van het woord duurzaam, namelijk overwogen, toekomstbestendig, circulair en ecologisch verantwoord. Wij constateren dan ook tevreden dat het college ook steeds meer aandacht heeft voor duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit; op verschillende plekken in de Begroting lezen we dit teruterugg. .
De PvdA-fractie kijkt tevreden terug op de raadsvergadering, met onze drie moties helpen we de inwoners van onze stad in deze onzekere tijden.
Samen verder met Harlingen!
PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Welmoed Konst, Jacqueline Huizenga en Bartele Boersma