Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 8 november 2021 - Wad'n partij Harlingen

10-12-2021

HARLINGEN - Warmtevisie, vanhetgasaf, aardgasvrij: als lemmingen hollen we politiekcorrect achter mekaar aan

Beste inwoners van Harlingen,

 

Afgelopen woensdag 8 december stonden er op de agenda van de gemeenteraad drie onderwerpen die van groot belang zijn voor de toekomst van Harlingen: De warmtevisie (aardgasvrije woningen, oftewel vanhetgasaf), Het vakantiehuisjespark aan de Westerzeedijk en Het nieuwe Almenum.

 

Toen het inmiddels na middernacht was is Almenum doorgeschoven naar 22 december 2021, dus dat komt nog. Dat recreatiepark kom ik mogelijk nog eens op terug.

 

Wegens het grote belang van het onderwerp voor u als inwoners wil ik u hierbij verblijden met mijn discussie-inbreng namens de WAD’N PARTIJ bij het onderwerp vanhetgasaf. Dit is dus de letterlijke tekst zoals ik die in de raad heb uitgesproken. Zonder verder commentaar en zonder de discussies die ontstonden toen andere raadsleden mij interrumpeerden. Daar kom ik nog op terug.

 

Vriendelijke groet,

Wim Wildeboer

 

PS De raadsvergaderingen zijn volledig terug te zien onder aan deze pagina.

PPS Alle partijen stemden voor de Warmtevisie, behalve de WAD’N PARTIJ.

 

 

Voorzitter,

 

Ik begin met wat citaten. Vertaald uit het Engels, maar ik denk niet dat dat er enige afbreuk aan doet.
“Sommige wetenschappers zijn van mening dat de mensheid aan de vooravond staat van een periode van ongunstige klimatologische ontwikkelingen waarop we niet goed voorbereid zijn.” Dat schreef de New York Times. Er werden klimatologen geciteerd die zeiden dat (citaat) “deze klimaatverandering een bedreiging is voor de hele wereldbevolking.”

 

In Newsweek werd een zinsnede aangehaald uit een wetenschappelijk rapport dat de klimaatverandering (citaat), “over de hele wereld economische en maatschappelijke aanpassingen nodig zou maken.” En nog een citaat om het af te leren: “De klimatologen zijn pessimistisch gestemd over de vraag of politieke leiders bereid zijn om positieve actie te ondernemen teneinde de effecten van van deze klimaatverandering volledig of zelfs maar gedeeltelijk tegen te gaan.”
Velen, ook onder u allen is mijn vermoeden, zullen hiermee waarschijnlijk instemmen en in enigerlei vorm zeggen, ja en daarom moeten we deze warmtevisie en die hele energietransitie goedkeuren en ermee aan de slag. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Helaas… Deze citaten dateren uit de jaren ‘70 en hebben betrekking op de grote angst die er toen heerste, algemeen, maar vooral ook onder deskundigen, dat de aarde bezig was af te koelen en dat we op weg waren naar een nieuwe ijstijd.

Wat ik daarmee zeggen wil is: pas op met al te makkelijk en al te snel achter de waan van de dag aan te lopen.

 

Met het Nederlandse klimaatbeleid worden we een bijna halicinogene wereld ingetrokken.
Daar kom ik zo op. Eerst wil ik onze tevredenheid uitspreken dat het college voorlopig is teruggekeerd van haar dwaalwegen van zo’n anderhalf jaar geleden. Ten tijde van de eerste burgerbijeenkomsten over de energietransitie in Wijnaldum en de Trebolbuurt was het alles van het gas af wat de klok sloeg en dat de eerste aardgasvrije buurten, cq wijken, in 2030 een feit zouden moeten zijn. Met als hoogtepunt van desinformatie, om niet erger te spreken, dat dat moest wegens de aardbevingen in Groningen. Terwijl die er niets, maar dan ook niets mee te maken hebben. Valse voorlichting dus richting onze burgers. De nu voorliggende warmtevisie komt daar gelukkig van terug en laat zelfs het tussentijdse ijkjaar 2030 terzijde liggen. Heel goed.


Maar de essentie, het wezenlijke beleidsdoel, is daarmee niet verdwenen. En dan kom ik terug bij dat halicinogene waarmee ik begon.


De Nederlandse politiek lijkt wel in een parallelle wereld te verkeren. Het is en blijft alles van het gas af wat de klok slaat. Ook in dit collegevoorstel ligt dat voortdurend op de loer.
Waarom is dat halicinogeen, ook wel aan te duiden als wereldvreemd?
Aardgas is een van de schoonste fossiele energiebronnen. Daarover is denk ik iedereen het wel eens. In Duitsland krijg je subsidie als je overstapt op aardgas. In België willen n.b. de Groenen kernenergie inruilen voor aardgas, met als argument dat dat zo schoon is. In Nederland worden gigantische subsidies uitgedeeld aan biomassacentrales. Terwijl het inmiddels vaststaat dat biomassa niet alleen meer CO2 uitstoot dan aardgas, maar zelfs dan moderne kolencentrales. De CO2 uitstoot van biomassa in Nederland is in  vier jaar verdrievoudigd. Maar, o wat handig van en voor de politici die ons land en Europa besturen, ze hebben besloten dat dat niet meetelt. De burgers moeten en zullen in 2050 van het aardgas af om minder CO2 uit te stoten, desnoods tegen torenhoge kosten, maar de enorme en groeiende uitstoot van biomassa rekenen we niet mee. Over een papieren werkelijkheid gesproken. Bovendien is biomassa daarnaast vervuilender dan aardgas.

 

En ondanks de positieve bijsturing van het collegebeleid in deze Warmtevisie is en blijft vanhetgasaf ook in dit voorstel het alpha en omega van het beleid. Als dat niet halicinogeen is dan weet ik het niet meer.
En wat krijg je te horen als je daar op wijst? Ja, maar in Duitsland is het een grote vooruitgang als ze van bruinkool, steenkool en olie overstappen op aardgas. Ja, en? Dat betekent immers alleen maar dat wij die vooruitgang al lang geleden geboekt hebben, dat wij dus voorop lopen. Het kost Duitsland dus vele vele jaren voordat ze op hetzelfde niveau zitten als wij. Dat geeft ons dus jaren de tijd om te werken aan verdere verbeteringen, technisch en organisatorisch, aan vervolgstappen, ipv ons blind te staren op, en op te hangen aan, een kostbaar van het gas af in 2050. Dat is de wereld op z’n kop. Wij beginnen bij het eind, van het gas af in 2050, terwijl andere landen al blij zijn als ze in 2050 massaal aan het aardgas zitten. En terwijl we politiek gedwongen worden door te denderen met vanhetgasaf gaan we daarna pas eens kijken welke alternatieven we tegen die tijd voorhanden hebben. Logisch zou zijn dat je keihard aan de ontwikkeling van die alternatieven gaat werken en dat je daarna gaat kijken wanneer die kunnen leiden tot het vervangen van gas.


Maar nee, omdat we achteraan beginnen gaan we ons als land op kosten jagen die ook nog eens geen duidelijk alternatief bieden. Hybride warmtepompen, het woord zegt het eigenlijk, die kunnen niet zonder aardgas. Groen gas dan, blauw gas, waterstof? Dat zijn, in ieder geval nu en de komende jaren, paard achter de wagen-alternatieven. Hoe worden die nl. gemaakt? Met aardgas. Dus met dat vermaledijde aardgas, waar we vanaf moeten, gaan we groen of blauw gas maken of waterstof. Niet alleen kom je dan dus helemaal niet van het aardgas af, maar het is ook nog eens duur en daarnaast niet efficiënt want in dat productieproces gaat veel energie verloren. Dus je maakt met aardgas zogenaamd groene energie, maar dan tegen hoge extra kosten en met minder energie-opbrengst. Tel uit je winst. Niet alleen tel uit je winst voor de burger en het bedrijfsleven, maar ook voor het milieu, waar het allemaal om te doen heet te zijn. (Tussendooropmerking achteraf, want in een geschreven tekst merk je dat niet zo, maar dit is uiteraard een cynnisch bedoelde opmerking.) En ondertussen subsidiëren we vervuilende en niet-groene biomassa. En subsidiëren we dure elektrische auto’s die helemaal niet milieuvriendelijk zijn. Ja, ze stoten zelf geen CO2 uit, maar ze rijden voornamelijk op stroom gemaakt met steenkool en aardgas. Dat doet toch wel heel erg denken aan het sprookje van de keizer die geen kleren aan heeft.

 

Nou, dan zijn wij maar het jongetje dat dit roept. Kijken wanneer het tot de milieuhovelingen doordringt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Wie kent Kitty?

10-12-2021

HARLINGEN - Oud Harlingen is op zoek naar de jonge vrouw op de foto.

Boeiende blog projectdirecteur TSRH2022: Herinneringen maken

10-12-2021

HARLINGEN - Afgelopen week kwam het bericht dat het niet goed gaat met mijn vader.

Op RSG Simon Vestdijk mag je zijn wie je wilt

10-12-2021

HARLINGEN - Paarse vrijdag op RSG Simon Vestdijk

Reacties

Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen