Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 22 september - PvdA Harlingen

26-09-2021

HARLINGEN - Woensdagavond 22 september 2021, de eerste openbare raadsvergadering na het zomerreces.

Nog steeds in het gebouw van Het Vierkant en nog steeds met een beperkte toegankelijkheid voor de geïnteresseerde toeschouwer. Er stonden een aantal interessante onderwerpen op de agenda. In dit verslag beperken we ons tot de bijdragen en de standpunten van de PvdA. Voor een woordelijke weergave kunt u terecht op de website van Gemeente Harlingen op Raadsvergadering (royalcast.com)

 

De eerste actieve bijdrage kwam in het vragenhalfuurtje waar Edwin Helvrich een vraag stelde over de beperkte toegankelijkheid van de Grote Bredeplaats voor voetgangers als gevolg van terrassen die de doorgang beperken. Dit wordt door de wethouder uitgezocht en aangepakt. De tweede vraag betrof de stand van zaken van  de herinrichting van de Grote Bredeplaats. Het college is hier nog steeds mee bezig om zich een goed beeld te vormen. Dit zal in 2022 worden teruggekoppeld aan de gemeenteraad. Vooralsnog verandert er nog niets.

 

Nadat de herziene notitie geheimhouding was besproken, en een amendement van de Waddenpartij werd afgewezen, werd deze unaniem door de raad aangenomen. De PvdA is van mening dat met deze notitie de aandacht voor oplegging van geheimhouding, maar ook de periodieke evaluatie ervan goed is gewaarborgd.

 

Toen kwamen de jaarstukken 2020 van de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West ter kennisneming aan de orde. In deze Gemeenschappelijke Regeling werken Harlingen (als kleinste), Waadhoeke, De Fryske Marren en Súdwest Fryslân (als grootste) samen om de participatiewet (lees: de wettelijke taak om mensen met een uitkering te activeren en terug te begeleiden naar al dan niet betaald werk) goed uit te voeren. Een ingewikkeld construct waarin ook Empatec is gepositioneerd en een rol speelt.

 

De PvdA fractie greep deze agendering aan om zich bij monde van Ron Leen kritisch uit te laten naar het bestuur van deze Gemeenschappelijke Regeling en met name over het alsmaar uitblijven van de uitgewerkte visie op het werkleerbedrijf. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe gaan we het een ander financieren en hoe gaan we dit besturen en controleren? In ieder geval bezwoer wethouder Paul Schoute, tevens portefeuillehouder in deze regeling, de gemeenteraad dat dit geheel en al voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen aan de vier raden zal zijn voorgelegd en besproken en besloten. Wij zijn zeer benieuwd en houden de wethouder aan zijn belofte, hoewel wij er ook sterk aan twijfelen of de wethouder zijn belofte kan waarmaken. In onze ogen zou dat een hele slechte zaak zijn, voor de betrokken cliënten, de gemeenteraden, maar zeer zeker ook voor het bestuur van deze Gemeenschappelijke Regeling. Het is nu echter nog te vroeg om op de consequenties hiervan vooruit te lopen. Wordt dus vervolgd...

 

Als vierde punt werd het Sociaaleconomisch Actieprogramma 2021-2023 besproken. Namens onze fractie sprak Jacqueline Huizenga. In haar betoog sprak zij haar vertrouwen uit in het gepresenteerde actieprogramma, maar plaatste wel een aantal kritische kanttekeningen.

 

Deze betroffen:

  • de beperking tot de Agrifood en de maritieme sector, terwijl er ook andere sectoren, zoals de voedingssector, heel veel kansen zouden moeten bieden;
  • het voorzien in goede huisvesting vóóraf aan de werving van arbeidsmigranten voor hun bijdrage aan onze ambities in het sociaaleconomisch actieplan;
  • de monitoring op de te behalen resultaten, hoever gaan we door, wat willen we meebetalen, wanneer is het genoeg geweest of wanneer moet er juist extra inzet geleverd worden.

Het is de taak van de gemeenteraad om hier de vinger aan de pols te houden. De wethouder zegde toe dat hij de raad halfjaarlijks zou informeren over de voortgang en over twee jaar is het tijd voor een evaluatie van de tot dan toe behaalde resultaten en de vooruitzichten.

 

Het voorontwerp bestemmingsplan Oostpoort fase 3 werd na de gebruikelijke discussie en de aanname van een in de raad aangepast en daarna ook door de PvdA gesteund amendement van het CDA met grote meerderheid aangenomen.

 

Tot slot werd door de raad de motie “Vreemd aan de orde van de dag inzake de verlenging van het periodiek borstonderzoek van twee naar drie jaar door de staatssecretaris van volksgezondheid” van HOOP unaniem door de raad aangenomen. Het college zal er bij de demissionaire staatssecretaris op aandringen deze maatregel zo spoedig mogelijk in te trekken en er alles aan te doen om een tweejaarlijks borstonderzoek mogelijk te maken.

 

Tot zover!

 

  • Als jullie vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit verslag of wellicht over andere zaken, schroom niet en neem contact op met onze fractie. Wil je ook politiek actief worden, heb je interesse in het raadswerk? Dan geldt hetzelfde. De jeugd heeft de toekomst!

 

Sociaal voor mekaar!

Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

De Bibliotheek zorgt deze winter goed voor u!

26-09-2021

HARLINGEN - Bibliotheek Harlingen organiseert verschillende activiteiten met het oog op gezondheid en digitale hulp.

Cascomontage/VVH gaat roemloos ten onder in Groningen

26-09-2021

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag 25 september jl. moest en de heren van Cascomontage/VVH hun tweede wedstrijd gaan spelen tegen Lycurgus in Groningen.

CDA Harlingen op werkbezoek naar Schooltuin Amsterdam

26-09-2021

HARLINGEN - Afgelopen vrijdag hebben de leden van de Harlinger CDA fractie, Hendrik, Sietse en Reynold, een werkbezoek gebracht aan een schooltuin in Amsterdam.

Reacties

Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns