Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 22 maart 2023 | PvdA Harlingen

28-03-2023

HARLINGEN - De raadsvergadering van 22 maart was voor de PvdA-fractie het moment om aandacht te vragen voor de situatie bij Empatec.

De medewerkers van de sociale werkvoorziening hebben gestaakt voor een fatsoenlijk loon. Op dit moment krijgen ze te weinig betaald om goed van te kunnen leven. Dat vinden wij als fractie niet normaal. Omdat Harlingen een van de gemeenten is die betrokken is bij Empatec vroegen we aandacht voor deze situatie. Het college kon ons gelukkig meegeven dat ze het eens zijn met de eisen van de medewerkers. Alleen is het de Rijksoverheid die met extra geld moet komen. We hebben een klemmend beroep gedaan om alles in het werk te zetten het Rijk zover te krijgen.

 

Het punt over de Tall Ships Races 2026 het langste punt op de agenda. Het college deed het voorstel om Harlingen niet te kandideren voor de Tall Ships Races 2026, een voorstel dat voor de raadsvergadering al voor veel rumoer in de stad zorgde. De reden was overwegend financieel: door inflatie wordt het evenement voor de gemeente veel duurder dan de vorige edities en financiële steun van de provincie is ook allerminst zeker. Bovendien viert de Verenigde Staten in 2026 het 250-jarig bestaan, dat de komst van de Zuid-Amerikaanse schepen ook minder zeker maakt. De voorzitter van Stichting Harlingen Sail had twee weken eerder al ingesproken in de raadscommissie, om de raad op te roepen de Tall Ships Races wel door te laten gaan.

 

De VVD, Wad’n Partij, D66 en GroenLinks hadden een motie ingediend om uitgebreider onderzoek te doen naar een mogelijkheid om toch te kandideren en het besluit in de volgende vergadering te nemen.

 

Het debat duurde zo’n 2,5 uur en werd halverwege onderbroken om een nieuwe motie te schrijven, om Harlingen toch kandidaat te stellen voor de Tall Ships Races en daar €750.000 voor beschikbaar te stellen. In het debat bleken de meningen verdeeld te zijn, zelfs binnen fracties. Ook onze fractie was verdeeld. Edwin vond het risico te groot: het is een risico van bijna 1,5 miljoen. Geld dat, als het niet naar de Tall Ships Races gaat, veel mooie dingen kan bewerkstelligen in onze gemeente. Daarbij voelde hij er weinig voor om een blanco cheque te geven voor het evenement. Elke vier jaar de Tall Ships is gezien de kosten teveel voor onze gemeente. Voor Jacqueline en Welmoed was het risico het waard om te nemen: veel Harlingers zijn de Tall Ships Races als een Harlinger evenement gaan beschouwen en zij hadden er twijfels bij of een evenement van Arcadia hetzelfde zou doen. Bartele twijfelde: het gaat om veel geld en de €750.000 die voorgesteld werd, daar zou het waarschijnlijk niet bij blijven. Hij drukte de organisatie op het hart om de kosten voor de gemeente binnen het budget te houden en gaf de motie het voordeel van de twijfel.

 

Ook het CDA stemde verdeeld. Harlinger Belang en HOOP stemden tegen, zij vonden het risico te groot. VVD, Wad’n Partij, D66 en GroenLinks stemden voor en daarmee werd de motie met 11 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen en dus stelt Harlingen zich kandidaat voor de Tall Ships Races 2026.

 

Na dit grote punt gingen de andere punten vrij vlot, al botste het bij het preventie- en handhavingsplan alcohol nog, toen Wim Wildeboer (Wad’n Partij) wederom een ellenlang betoog voorlas, maar geen motie of amendement indiende om iets te veranderen. Hij werd daarop aangesproken door de Reynold Bontes (CDA) en Bartele en Welmoed. Als je iets wilt veranderen, kom dan ook met een motie. We hebben bij de Tall Ships Races gezien wat voor effect een motie kan hebben.

 

Aan het einde van de vergadering werd nog een motie over de River Diamond behandeld. De boot die op dit moment asielzoekers huisvest vanwege de asielcrisis stond gepland om 1 mei weg te gaan. Echter, de asielcrisis is helaas nog niet opgelost, iets dat dit kabinet te verwijten valt. De noodopvang stopzetten betekent dat er weer met mensen gesleept wordt en dat deze mensen uiteindelijk waarschijnlijk weer buiten moeten liggen in Ter Apel. De ervaringen met deze noodopvang zijn goed, en toen twee weken geleden de oproep door een van de vrijwilligers bij de opvang in de raad gedaan werd om de boot te laten blijven is een motie mede op initiatief van de PvdA opgesteld. In de motie wordt opgeroepen de boot hier tot 1 januari 2024 te laten liggen en de “nood”opvang te verlengen tot die tijd. Deze werd breed gesteund: alleen de Wad’n Partij stemde tegen. Daarmee was om iets over 23 uur de raadsvergadering afgelopen.

 

Wilt u met ons in gesprek over de politiek? Of gewoon een keer gezellig praten over de toekomst van onze gemeente? Op maandag 8 mei vergaderen wij om 19:30 uur in Nieuw Zuid. U bent van harte welkom!

 

Samen verder met Harlingen!

PvdA-fractie Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Welmoed Konst en Bartele Boersma

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Sparen voor de jeugdafdeling van fc Harlingen!

28-03-2023

HARLINGEN - Bij Poiesz Harlingen kan er sinds een aantal weken gespaard geworden met behulp van zogenaamde Jeugd Sponsor Munten.

Hosanna derde op Nederlandse kampioenschappen

28-03-2023

HARLINGEN - Sky Winterguard van Hosanna werd afgelopen zaterdag derde op de Nederlandse kampioenschappen van CGN in Eindhoven.

Fc Harlingen baas in eigen huis!

28-03-2023

HARLINGEN - Fc Harlingen heeft afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen Nieuweschoot een eenvoudige overwinning geboekt.

Reacties

Connexa Connexa Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Visie-Events Visie-Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Visie-Events Visie-Events Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL CZVideoful CZVideoful Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Zensa Moda Zensa Moda Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Copini Opticiëns Copini Opticiëns Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Visie-Events Visie-Events Connexa Connexa Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Connexa Connexa Karsten Wonen Karsten Wonen Visie-Events Visie-Events Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL