De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 16 juni 2021 - PvdA Harlingen

22-06-2021

HARLINGEN - Woensdagavond kwamen we als raadsleden sinds lange tijd weer fysiek bij elkaar voor een vergadering in Het Vierkant.

Voor het eerst stond de raadsvergadering onder leiding van onze nieuwe burgemeester Ina Sjerps. Nogmaals van harte welkom mevrouw de burgemeester! Het werd een levendig debat waar veel belangrijke onderwerpen naar voren kwamen.

 

Openbare toiletten, Kimswerderweg en afvaldoelstellingen

Aan het begin van de avond kwam het college met mooie toezeggingen. Naar aanleiding van vragen van ons en eerder al van HOOP zal er tijdens de begroting meer geld vrijgemaakt worden voor openbare toiletten in de stad. Een belangrijke stap voor iedereen die in Harlingen woont of de stad bezoekt. Daarnaast werd bekendgemaakt dat bij het langparkeerterrein voor de bezoekers aan de eilanden stewards aan het werk gaan vanuit het Lokaal Participatie Initiatief. Dit betekent dat mensen met behoud van uitkering weer de eerste stappen op de arbeidsmarkt kunnen zetten. Een mooi initiatief!

 

Vanuit de PvdA-fractie vroeg Edwin Helvrich naar de verkeersoverlast op de Kimswerderweg nabij Groot Ropens. Hier wordt nog te vaak te hard gereden en er komt veel zwaar verkeer langs. Dit terwijl kinderen iedere dag de weg moeten oversteken. Wij zien graag dat er iets aan gedaan wordt. De wethouder zal met een nieuw onderzoek naar deze situatie kijken.

 

Ook vroeg Welmoed Konst naar de doelstellingen om minder afval weg te gooien en het afval beter te scheiden. De wethouder erkende dat de zogenaamde VANG-doelstellingen nog ver van ons verwijderd zijn, maar dat er wel veel gedaan wordt. Biobakjes, bewustwordingscampagnes (waar is de Oscar voor het acteertalent van deze wethouder?) en er is een app waarmee inwoners hun afval kunnen meten. Afval blijft echter een hardnekkig probleem. De wethouder beloofde wel om te kijken naar de containers voor groen afval in de binnenstad, die vaak te vol zitten.

 

Een nieuwe ontwikkeling op de Westerzeedijk

Vervolgens stonden er twee belangrijke punten op de agenda. Het ontwerpbestemmingsplan voor het recreatiepark aan de Westerzeedijk en de Regionale Energie Strategie 1.0. Na de Willemshaven en het Balklandpark is de komst van het vakantiepark aan de Westerzeedijk een nieuwe, mooie stap in de ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied, betoogde Edwin Helvrich namens onze fractie. Een ambitieus plan van een park dat met 50 vakantiewoningen goed past bij de schaal van Harlingen en een groene, duurzame uitstraling krijgt. Volgens ons is het een aanwinst voor de gemeente, goed voor de economische ontwikkeling, maar er moet ook de komende tijd wel goed geluisterd worden naar de omwonenden en de groepen die meegedacht hebben. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor zowel de gemeente als ontwikkelaar Zeelenberg. Met 16 stemmen voor en 1 stem (D66) tegen werd het plan aangenomen.

 

Waar komt onze energie in de toekomst vandaan?

Daarna bespraken we het provinciale bod voor de Regionale Energiestrategie. Welmoed Konst sprak haar trots uit over de prestaties van Harlingen. Het lijkt erop dat we op dit gebied stilletjes aan een koploper zijn geworden in Fryslân, zonder dat hier enorme kosten mee gepaard gingen. Het lijkt erop dat we in 2030 al op 88% van ons doel voor 2050 zitten. De energiestrategie gaat over de grootschalige opwek van zonne- en windenergie. Voor ons is het belangrijk dat energie ook in de toekomst betaalbaar blijft voor al onze inwoners. Te vaak zien we nog dat er energiearmoede heerst, daarom moeten we blijven werken aan een betaalbare energietransitie. Dat is voor ons echt een harde voorwaarde om deze transitie een succes te laten zijn. Een leefbare, duurzame toekomst moet namelijk goed zijn voor de mensen nu en in de toekomst. De VVD en vooral de Wad’n Partij waren tegen de RES 1.0. Het leverde een levendig debat op. Ron Leen greep in toen Wim Wildeboer de rechterbuitenbocht uitvloog en de gehele wereldproblematiek erbij haalde om maar geen verantwoordelijkheid te willen nemen. Rechtse praatjes vullen geen gaatjes en Ron maakte ons standpunt nog maar eens duidelijk. Eerlijk en rechtvaardig werken aan de toekomst van onze gemeente.

 

Zorgen over het proces rondom de bio-LNG centrale

Na een versnapering met de Hollandse Nieuwe en een glaasje korenwijn waren we aanbeland bij het behandelen van de moties. Een unaniem ingediende motie ging over het Witte Anjerperkje. Het perkje staat symbool voor de erkenning en waardering voor alle veteranen. Deze staat nu nog op de Algemene Begraafplaats. Wij zijn blij dat op deze manier de lokale veteranen een prominente plek krijgen waar ook een informatiebord over het belangrijke werk te vinden is. Ook stemden wij voor een motie van GroenLinks om de schrijnende situatie waarin alleenreizende kindvluchtelingen zich bevinden beter op de agenda te krijgen bij de formatie in Den Haag. De motie riep op om een brief die hiertoe oproept te ondertekenen en dat hebben wij met volle overtuiging gedaan.

 

Tot slot kwamen wij met een motie om de onrust die er leeft bij een deel van de bevolking rondom de komst van de bio-LNG centrale van SFP. Als PvdA-fractie dienden wij een motie in waarin we onze zorgen uiten rondom het omgevingsmanagement, de communicatie en de noodzaak van de centrale in onze haven. De motie was stevig, omdat wij van bedrijven die zich hier vestigen verwachten dat ze keihard hun best doen om de inwoners van Harlingen te betrekken en informeren. Daarnaast zien wij graag een goede onderbouwing van de noodzaak voor drie centrales in Noord-Nederland en willen we weten wat de havengebonden functie is van de centrale.

 

Dit betekent niet dat wij tegen de productie en het gebruik van Bio-LNG zijn. Wij juichen de overstap van Doeksen om te gaan varen op bio-LNG erg toe. Echter willen we wel volledig en juist geïnformeerd worden. Om op die manier de controlerende rol die wij hebben goed uit te voeren. Zeker met het oog op de gebrekkige communicatie tot nu toe en de zorgen die bij ons binnen kwamen wilden wij met deze motie het proces weer vlot trekken en onze positie als raad duidelijk maken.

 

De rest van de raad had hier een andere mening over of las een andere intentie in de motie. Maar ook de andere partijen willen zich beter laten informeren dan tot nu toe het geval is geweest en ook de wethouder leek het eens met de oproep in de motie. Het debat leidde daarna tot een schorsing. Samen met de andere partijen hebben we besloten de motie in te trekken op voorwaarde dat de wethouder twee toezeggingen deed. Ten eerste een bezoek aan de bio-LNG centrale in Zeeland. Ten tweede willen we een openbare informatieve raadscommissie waar inwoners en raad vragen kunnen stellen.  

 

Met deze twee toezeggingen hopen wij dat de communicatie nu vlotgetrokken wordt. En dat SFP ons de noodzaak en toegevoegde waarde van de centrale in de haven kan aantonen. Op die manier kan de onrust weggenomen worden en kunnen we samen werken aan vertrouwen. Na de toezeggingen van de wethouder hamerde de burgemeester haar eerste vergadering af en konden we als raad terugkijken op een levendige avond met veel debat. Nog één raadsvergadering te gaan voor het zomerreces. Tot dan!

 

Sociaal voor mekaar!

Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Bibliotheek zoekt taal- en digitaal vrijwilligers voor het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek

22-06-2021

HARLINGEN - Het lijkt zo gemakkelijk, een whatsapp met de mobiel versturen, de krant lezen of de treinreis plannen op internet.

Inloopbijeenkomst voorontwerp bestemmingsplan Toekomstig Almenum

22-06-2021

HARLINGEN - Ben je ook benieuwd naar het Toekomstig Almenum?

De Seagulls aspiranten weer los!

22-06-2021

HARLINGEN - Zaterdag 19 juni hadden de aspiranten van de Seagulls eindelijk hun eerste competitiewedstrijd van dit seizoen.

Reacties

The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Omdraai De Omdraai Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Copini Opticiëns Copini Opticiëns Food 80/20 Food 80/20