Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 13-10-2021 - PvdA Harlingen

20-10-2021

HARLINGEN - Een raadsvergadering van slechts een uur en met maar één onderwerp dat in bespreking kwam.

Het was een korte raadsvergadering voor de raadsleden. Het hoofdonderwerp was de bespreking van een gewijzigde regeling van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest-Fryslân. Een technisch onderwerp, maar wel met gevolgen die we gaan merken.

 

De vergadering begon echter met de mededelingen van het college van burgemeester en wethouders. De PvdA had vragen gesteld over de toegankelijkheid van het strand voor mindervaliden. Dit is op dit moment een probleem, waardoor niet iedereen van het strand en de zee kan genieten. De wethouder vertelde dat de gemeente met gebruikers in gesprek gaat om tot de beste oplossing te komen. Op dit moment verkennen ze de mogelijkheden om een aanpassing te doen. Daarnaast beloofde de wethouder voor 1 mei te laten weten hoe ver ze dan zijn.

 

Daarnaast ging de wethouder in op de situatie met de twee trailerhellingen. Deze zijn nog niet open. PvdA-raadslid Jacqueline Huizenga stelde vragen over de situatie. De gemeente zal moeten beslissen welke helling er open blijft en of er een helling dichtgaat. Mocht de nieuwe helling dichtgaan dan stelt de PvdA voor om te kijken of de materialen bij de andere helling aan de Harlingerstraatweg gebruikt kunnen worden. De staat van deze helling is namelijk slecht en moet opgeknapt worden. De wethouder zei toe om naar de mogelijkheden te kijken.

 

Bij de behandeling van de onderwerpen op de agenda bleek dat de raad alleen over de regeling van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in debat wilde gaan. Door een wijziging gaan bevoegdheden over het budgetrecht van de gemeente terug naar de uitvoeringsorganisatie, de BVO. Waarom is dit belangrijk? Er was vanuit onze gemeente de behoefte om het beleid en de beslissingen over de begroting zelf te gaan uitvoeren. Op die manier hoopten wij als gemeente meer invloed te hebben over wat voor beleid er gevoerd gaat worden. Denk dan aan beleid over sociale voorzieningen voor bijvoorbeeld werk, ziekte of opvoeding. Nu blijkt dat de regeling juridisch niet goed in elkaar zat en ook de privacy van de basisregistratie personen (BRP) beter geregeld moet worden. En daarom moet de regeling op het gebied van begroting en budget terug van de gemeente naar de BVO.

 

Woordvoerder Ron Leen liet namens de PvdA weten dat we natuurlijk de uitvoering niet in de weg willen staan en daarom niet een andere keus hebben dan in te stemmen met het voorstel. Echter zijn we niet heel gelukkig met deze wijziging. Het beperkt namelijk de invloed van de gemeenteraad. We hopen er niet achter te komen dat we in het vervolg meer op afstand worden gezet als raad. Ook hopen we dat er een concreet instrument kan komen dat de raadsleden in staat stelt nog steeds invloed uit te oefenen op het beleid.

 

Na het bespreken van dit voorstel hamerde de voorzitter de wijziging van de tarieventabel precario af en werd de 28e begrotingswijziging vastgesteld. Hierdoor is het heffen van precariobelasting op terrassen voor 2021 officieel op 0 euro gezet. Waardoor de lasten voor horecaondernemers iets lager uitvallen.

 

Met het vaststellen van de hamerstukken kwam er een eind aan de raadsvergadering. Op woensdag 27 oktober bespreken wij de begroting voor 2022. Deze vergadering begint al om 15:00 uur en zal gaan over hoe de gemeente het financieel doet en de plannen van het college voor het komende jaar. U hoort tegen die tijd weer van ons!

 

Sociaal voor mekaar!

PvdA Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Jeugdjournaal Zeerobben

20-10-2021

HARLINGEN - De afgelopen week stond in het teken van de herfstvakantie en dat betekende afgelopen zaterdag een beperkt programma.

PvdA Harlingen: Wijkschouw Groot Ropens

20-10-2021

HARLINGEN - Woensdag was er weer een wijkschouw, deze keer in Groot Ropens.

Manuele therapie en dry needling bij Fysio 058

20-10-2021

HARLINGEN - Soms merk je bepaalde pijnen in jouw spieren en gewrichten.

Reacties

Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Food 80/20 Food 80/20
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot