Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 21 april 2021 - VVD Harlingen

23-04-2021

HARLINGEN - De belangrijkste onderwerpen:

Keuzedocument uitvoering Participatiewet Fryslân West

De gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Waadhoeke en Harlingen vormen met elkaar de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Fryslân-West. Als werkbedrijf van deze GR fungeert NV Empatec. Als gevolg van invoering van de Participatiewet wijzigt de doelgroep en het verdienmodel van de NV. De Rijksvergoeding voor de loonkosten SW bouwt af, terwijl de doelstelling van de Participatiewet is om de doelgroep primair te begeleiden naar werk bij reguliere bedrijven. Het operationeel resultaat komt door de uitstroom van SW-medewerkers steeds meer onder druk te staan terwijl er voor ‘werken bij’ een kleinere doelgroep is dan de komende jaren uitstroomt. Er zijn dus keuzes nodig.

 

De VVD steunt de doorontwikkeling van Empatec naar een Werkleerbedrijf

Het voorstel bevat o.a. de volgende punten:

  • De koers van de ontwikkeling van Empatec naar een Werkleerbedrijf te onderschrijven.
  • Te onderschrijven dat de intake voor de doelgroep Perspectiefrijk op uniforme werkwijze door de gemeente wordt georganiseerd in samenwerking met het Werkleerbedrijf.
  • Te onderschrijven dat de bepaling van loonwaarde en beoordeling van competenties voor de doelgroep Perspectiefrijk centraal wordt gefaciliteerd door het Werkleerbedrijf.

 

Er werd een amendement ingediend waarin werd aangedrongen op meer sturing door de raad en strakkere financiële kaders. Het geamendeerde keuzedocument werd aangenomen door VVD, CDA, HOOP, CU, D66 en Wad’n Partij. Tegen: PvdA, Harlinger Belang en GroenLinks.

 

Op basis van deze aangenomen kaders gaat nu gewerkt worden aan de uitwerking van een businesscase die in de loop van het jaar opgeleverd gaat worden. Op basis van die businesscase volgt het gesprek over de consequenties voor ons participatiebeleid.

 

Een participatiebeleid dat gebaseerd is op de navolgende, door de VVD Harlingen ondersteunde, principes:

  • Werken en meedoen in de maatschappij is gezond en draagt bij aan een positieve gezondheid.
  • Eigen verantwoordelijkheid en aandeel staan voorop.
  • Gemeenten zijn en blijven verantwoordelijk voor ondersteuning van inwoners bij herstel, behoud en bevorderen van het arbeidsvermogen.
  • Mensen blijven zich ontwikkelen op een manier die past bij de levensfase waarin ze zich bevinden. Daarom geven we geen indicaties voor het leven af: maatwerk staat voorop.
  • De meest kwetsbare doelgroepen hebben een vangnet nodig.

 

Sociaal Economisch Actieprogramma gemeente Harlingen en de gemeente Waadhoeke

In het verkiezingsprogramma van de VVD stond in 2018 het volgende:

‘De VVD wil in een nieuwe coalitieperiode een breed gedragen economisch plan’.

 

In het collegeakkoord is dat als volgt omschreven:

‘We zoeken de Harlinger ondernemers en andere sociale partners op en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Niet eenmalig, maar continu. Niet op basis van ad hoc-situaties, maar op basis van wederzijds vertrouwen en een gedeeld plan: Het Actieplan Economie.

 

Samenhangende maatregelen op het gebied van vestigingsvoorwaarden, onderwijs, huisvesting, toerisme en industriebeleid om Harlingen economisch en sociaal sterker te maken. Deze aanpak moet leiden tot een beter vestigingsklimaat en een toename van de werkgelegenheid.’

 

En dat is wat nu door wethouder Schoute (VVD Harlingen) in samenwerking met de gemeente Waadhoeke is opgeleverd: Ondernemers, Onderwijs en Overheden hebben samen de handschoen opgepakt en de kansen en aanpak hiervoor vastgelegd in een Sociaal Economisch Actieplan (SEA). Door gezamenlijk uitvoering aan dit plan te geven kan de regionale economie tot 2030 tot 22% groeien (€276 miljoen).

 

Uitbreiden van de economie in onze regio is belangrijk. Bedrijven binnenhouden en nieuwe bedrijven verwelkomen. Bedrijven zijn de bouwsteen van onze samenleving. Bedrijven die banen creëren, de lokale evenementen en sportclubs sponsoren, en voor meer welvaart in onze regio gaan zorgen.

 

Wij zien dit Plan als en stevige fundering voor de groei in onze regio. Een stevige fundering waar je goed op kunt bouwen.

 

Wethouder Paul Schoute van de gemeente Harlingen: “We zetten in op een intensieve samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheden (gemeenten, provincie en Rijk). Door van elkaar te leren en elkaar wat te gunnen werken we samen naar een sterke en vitale regio waarin we uitgaan van de eigen identiteit en de kracht zit in slim samenwerken en het verzilveren van kansen“.

 

De raad steunde unaniem dit plan. In juni wordt het eerste uitvoeringsplan opgeleverd voor de komende twee jaar.

 

De fractie van de VVD Harlingen

Gerrit Jan de Vries

Johan Anema

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad!

23-04-2021

HARLINGEN - Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan de heer Tjebbe Tammes (37 jaar) een oorkonde toegekend.

Weekbericht GGD Fryslân 16 tot en met 22 april 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Weer corona-vaccinatierecord, afstand houden blijft nodig.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 16 - 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 19 t/m 23 april 2021.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Food 80/20 Food 80/20 The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg