Doe/beleefmiddagen

Doe/beleefmiddagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? In november organiseert rsg Simon Vestdijk in Harlingen 2 doemiddagen en in Franeker een beleefmiddag.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering 23 september - PvdA Harlingen

27-09-2020

HARLINGEN - In het Vierkant kwamen woensdagavond de negen partijen weer bij elkaar voor een raadsvergadering met volle agenda.

Duurzaamheid, het havenzwembad en diverse begrotingswijzigingen zorgden voor het nodige debat. Voor de PvdA was er tijdens het vragenhalfuurtje aan het begin van de vergadering de kans om te vragen naar een goede oplossing voor de fietsen die geparkeerd worden bij de veerbootterminal. Er zijn recent aanpassingen gedaan, zodat het er netter uitziet. De wethouder zei ook toe beter naar ruimte voor fietsen te kijken wanneer de omgeving wordt aangepakt.

 

Duurzaam Harlingen

Vervolgens behandelden we het rapport van de Rekenkamer over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Harlingen. De Rekenkamer heeft volgens ons een goed en interessant rapport geschreven. Over het algemeen is Harlingen goed bezig. Ze bevelen wel onder andere aan om een klimaattafel met bedrijven en bewoners op te zetten. Ook vinden ze dat er meer lijn in het beleid van de gemeente kan komen. We vinden het ook goed dat het college de aanbevelingen overneemt. Echter wilde het college niet meteen beginnen met nieuw beleid te maken. GroenLinks kwam met een motie om dit wel te doen en samen met de raad het begrip duurzaamheid te definiëren. Wij zijn het daar mee eens. Het is belangrijk dat het college nu begint en kaders opstelt voor het beleid. Dat zorgt voor meer duidelijkheid voor burger en raad. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.

 

Eerlijk bouwen met ambitie

In Harlingen willen we als PvdA blijven werken aan een mooie stad waar iedereen kan wonen en recreëren. Ludinga Vastgoed had ons als raad verzocht het college op te dragen het bestemmingsplan in Ludinga aan te passen. Dit zou betekenen dat het maximum aantal woningen dat gebouwd mag worden niet meer zou gelden. Als PvdA zijn we niet tegen meer woningen. Daarom wordt er op verschillende plekken ook flink gebouwd. We zien vooral dat Harlingen meer betaalbare woningen nodig heeft. Dit zou in de toekomst bij Spaansen kunnen, maar ook bij Ludinga. Echter willen wij eerst wel concrete plannen zien, voordat we ergens mee instemmen. Dit miste volgens ons. Daarom hebben we tegengestemd, net als bijna de hele raad.

Daarna bespraken we het voorstel om een diepgaander onderzoek te doen naar het havenzwembad. Het voorstel is om twee varianten verder te onderzoeken samen met de provincie. Het is een grote wens van veel Harlingers om weer buiten in een zwembad te kunnen zwemmen. Daarnaast kan het zwembad een regionale trekpleister zijn. We zijn daarom ook blij dat we weer een stap in de goede richting kunnen zetten. We hopen dat de Harlinger bevolking goed betrokken blijft bij het proces en er ook goed gekeken gaat worden hoe het zwembad voor iedereen toegankelijk blijft.

 

Een oprecht excuses

Bij het behandelen van de begrotingswijzigingen moest wethouder Boon zijn excuses maken. De raad was niet geïnformeerd bij een transactie van 2,5 miljoen met de Bouwvereniging. De gemeente mocht hierdoor dit geld op de rekening bijschrijven, maar daar had de raad eerst zijn wensen en bedenkingen over moeten kunnen geven. Dit is een grote fout waar de wethouder zijn oprechte excuses over aanbood. Dit werd geaccepteerd door de hele raad. Toch vond Harlinger Belang de fout groot genoeg om een motie van afkeuring in te dienen. Dit ging ons te ver. Wij vinden dat de wethouder op een open manier zijn excuses aanbood en het was duidelijk dat de fout niet opzettelijk is gemaakt. Wel hebben we gevraagd om goed te onderzoeken hoe dit gebeuren kon, zodat de fout niet nog een keer voorkomt.

 

De vergadering eindigde met de behandeling van een motie van GroenLinks over de schrijnende situatie in Moria en de beschamende reactie van de Nederlandse regering. De oproep van de motie konden we volledig ondersteunen. Een oproep in de richting van de regering om nu echt te gaan handelen, solidariteit te tonen en de kinderen die daar zitten naar Nederland te halen, net als vele andere Europese landen doen. Echter moest de motie nog wel aangepast worden om het uitvoerbaar te maken voor het college. Na een korte schorsing konden we met een ruime meerderheid deze motie aannemen.

 

Namens de fractie van de PvdA,

Edwin Helvrich - Jacqueline Huizinga - Bartele Boersma - Welmoed Konst - Ron Leen

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Zeerobben in de laatste minuut onderuit tegen vv Groningen

27-09-2020

HARLINGEN - Net als vorige week tegen Burgum zat ook zaterdag het venijn in de staart.

Reacties

Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Fotografie Dorus Fotografie Dorus Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Haarmode Cats Haarmode Cats Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Greenart Production Greenart Production