De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering 23 september - PvdA Harlingen

27-09-2020

HARLINGEN - In het Vierkant kwamen woensdagavond de negen partijen weer bij elkaar voor een raadsvergadering met volle agenda.

Duurzaamheid, het havenzwembad en diverse begrotingswijzigingen zorgden voor het nodige debat. Voor de PvdA was er tijdens het vragenhalfuurtje aan het begin van de vergadering de kans om te vragen naar een goede oplossing voor de fietsen die geparkeerd worden bij de veerbootterminal. Er zijn recent aanpassingen gedaan, zodat het er netter uitziet. De wethouder zei ook toe beter naar ruimte voor fietsen te kijken wanneer de omgeving wordt aangepakt.

 

Duurzaam Harlingen

Vervolgens behandelden we het rapport van de Rekenkamer over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Harlingen. De Rekenkamer heeft volgens ons een goed en interessant rapport geschreven. Over het algemeen is Harlingen goed bezig. Ze bevelen wel onder andere aan om een klimaattafel met bedrijven en bewoners op te zetten. Ook vinden ze dat er meer lijn in het beleid van de gemeente kan komen. We vinden het ook goed dat het college de aanbevelingen overneemt. Echter wilde het college niet meteen beginnen met nieuw beleid te maken. GroenLinks kwam met een motie om dit wel te doen en samen met de raad het begrip duurzaamheid te definiëren. Wij zijn het daar mee eens. Het is belangrijk dat het college nu begint en kaders opstelt voor het beleid. Dat zorgt voor meer duidelijkheid voor burger en raad. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.

 

Eerlijk bouwen met ambitie

In Harlingen willen we als PvdA blijven werken aan een mooie stad waar iedereen kan wonen en recreëren. Ludinga Vastgoed had ons als raad verzocht het college op te dragen het bestemmingsplan in Ludinga aan te passen. Dit zou betekenen dat het maximum aantal woningen dat gebouwd mag worden niet meer zou gelden. Als PvdA zijn we niet tegen meer woningen. Daarom wordt er op verschillende plekken ook flink gebouwd. We zien vooral dat Harlingen meer betaalbare woningen nodig heeft. Dit zou in de toekomst bij Spaansen kunnen, maar ook bij Ludinga. Echter willen wij eerst wel concrete plannen zien, voordat we ergens mee instemmen. Dit miste volgens ons. Daarom hebben we tegengestemd, net als bijna de hele raad.

Daarna bespraken we het voorstel om een diepgaander onderzoek te doen naar het havenzwembad. Het voorstel is om twee varianten verder te onderzoeken samen met de provincie. Het is een grote wens van veel Harlingers om weer buiten in een zwembad te kunnen zwemmen. Daarnaast kan het zwembad een regionale trekpleister zijn. We zijn daarom ook blij dat we weer een stap in de goede richting kunnen zetten. We hopen dat de Harlinger bevolking goed betrokken blijft bij het proces en er ook goed gekeken gaat worden hoe het zwembad voor iedereen toegankelijk blijft.

 

Een oprecht excuses

Bij het behandelen van de begrotingswijzigingen moest wethouder Boon zijn excuses maken. De raad was niet geïnformeerd bij een transactie van 2,5 miljoen met de Bouwvereniging. De gemeente mocht hierdoor dit geld op de rekening bijschrijven, maar daar had de raad eerst zijn wensen en bedenkingen over moeten kunnen geven. Dit is een grote fout waar de wethouder zijn oprechte excuses over aanbood. Dit werd geaccepteerd door de hele raad. Toch vond Harlinger Belang de fout groot genoeg om een motie van afkeuring in te dienen. Dit ging ons te ver. Wij vinden dat de wethouder op een open manier zijn excuses aanbood en het was duidelijk dat de fout niet opzettelijk is gemaakt. Wel hebben we gevraagd om goed te onderzoeken hoe dit gebeuren kon, zodat de fout niet nog een keer voorkomt.

 

De vergadering eindigde met de behandeling van een motie van GroenLinks over de schrijnende situatie in Moria en de beschamende reactie van de Nederlandse regering. De oproep van de motie konden we volledig ondersteunen. Een oproep in de richting van de regering om nu echt te gaan handelen, solidariteit te tonen en de kinderen die daar zitten naar Nederland te halen, net als vele andere Europese landen doen. Echter moest de motie nog wel aangepast worden om het uitvoerbaar te maken voor het college. Na een korte schorsing konden we met een ruime meerderheid deze motie aannemen.

 

Namens de fractie van de PvdA,

Edwin Helvrich - Jacqueline Huizinga - Bartele Boersma - Welmoed Konst - Ron Leen

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Zeerobben in de laatste minuut onderuit tegen vv Groningen

27-09-2020

HARLINGEN - Net als vorige week tegen Burgum zat ook zaterdag het venijn in de staart.

Reacties

Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Lichtboei De Lichtboei Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Omdraai De Omdraai Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Food 80/20 Food 80/20 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen