De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering 17 februari 2021 - PVDA Harlingen

01-03-2021

HARLINGEN - Een raadsvergadering met een korte agenda, dat zijn we in Harlingen niet gewend.

Dat lag er vooral aan dat het initiatiefvoorstel Schooltuin van het CDA werd doorgeschoven naar de volgende vergadering omdat het college van burgemeester en wethouders zijn wensen en bedenkingen er nog bij moet voegen. En toen bleven er nog maar weinig punten over. En dan werden twee van die punten ook nog eens hamerstukken: de Financiële Verordening en de benoeming van de leden van de adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. 

 

Een van de bespreek stukken was de benoeming van de interim-griffier. Na de vorige raadsvergadering heeft de in die vergadering benoemde griffier zijn ontslag ingediend. Ook twee leden van de werkgeverscommissie dienden hun ontslag in. Reden hiervoor was de discussie die tijdens de vorige vergadering was ontstaan. Daar werden “kritische geluiden” geuit op een weinig respectvolle manier. Als je het ergens niet mee eens bent mag je dat natuurlijk uiten, maar dat doe je wel op een respectvolle manier en ga je geen feiten verdraaien. En een persoonlijke aanval op een ambtenaar doe je al helemaal niet. Ook het vertrouwen in de werkgeverscommissie werd ten onrechte ter discussie gesteld. Als raadslid heb je een voorbeeldfunctie en dien je dus te laten zien dat je kritiek kunt uiten en respectvol kunt zijn. Naar onze mening is met name de fractie van de Wad’n Partij daar een grens over gegaan. 

 

Gelukkig hebben we als gemeenteraad snel de schouders eronder gezet en is de werkgeverscommissie, met als nieuwe leden Stephanie Geurtz (GroenLinks) en Gerrit-Jan de Vries (VVD) op zoek gegaan naar een nieuwe interim-griffier. Tijdens de vergadering van 17 februari is Werner Damman geïnstalleerd als interim-griffier. Deze keer was er helemaal geen inbreng vanuit de raad en kon de nieuwe griffier benoemd worden. De fractie van de PvdA feliciteert de heer Damman en kijkt uit naar een goede samenwerking de komende zes maanden! 

 

Ook stond er een motie van de Wad’n Partij, CDA en PvdA op de agenda, inzake onzelfstandige huur in de binnenstad. Bij de raadsleden was een brief binnengekomen van inwoners uit de binnenstad. Teveel mensen op te weinig ruimte, dat geeft overlast. PvdA-raadslid Bartele Boersma lichtte toe dat goed wonen een recht is, ook als je hier maar kort verblijft. Teveel mensen op te weinig ruimte, dat mag en kan niet en leidt tot problemen. Zo blijkt ook nu. De motie roept het college op om hier op te gaan handhaven en te onderzoeken hoe de onzelfstandige huur er in onze binnenstad bij staat. De motie werd door de gehele raad aangenomen. Wethouder Erik de Groot (PvdA) heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan, waarbij hij de nadruk legde op het recht op goed wonen.

 

Het laatste punt was het afscheid van onze raadsnestor Johan Erents van HOOP. Johan heeft sinds 1970 zes termijnen in de raad gezeten, voor verschillende partijen. Daarmee is hij niet weg te denken uit de Harlinger politiek. Voor zijn inzet werd Johan beloond met de Harlinger draagspeld, die op geheel coronaproof wijze opgespeld werd. Na lovende woorden van de burgemeester ging Johan zelf voor het laatst achter het spreekgestoelte staan. Daar vertelde hij verhalen uit de raad, vertelde hij over zijn ervaringen en riep hij ons op wat aardiger tegen elkaar te doen. Onze scheidsrechter in de raad heeft afscheid genomen, maar deze woorden nemen we ter harte. Johan, we hebben altijd goed samengewerkt en we gaan je gevatheid, je humor en je gedrevenheid missen. Hopelijk zien we je gauw nog eens verschijnen, in de raadszaal! Jouw vervanger Ankie Hoendervoogt wensen we veel succes! Uit handen van plaatsvervangend raadsvoorzitter Edwin Helvrich werd aan Johan een grote bos bloemen overhandigd. 

 

Om 10.00 uur, net na de avondklok, sloot burgemeester Sluiter de vergadering en was het tijd om naar huis te gaan!

 

Sociaal voor elkaar!

 

De PvdA-fractie, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Start landencompetitie Waddenrobkes

01-03-2021

HARLINGEN - Zaterdag werd er een start gemaakt met de landencompetitie voor de Waddenrobkes.

Vlootdag voor het tweede jaar op rij geschrapt

01-03-2021

HARLINGEN - Wie had gedacht, een jaar geleden toen we met pijn in het hart de Vlootdag 2020 moesten annuleren, dat we dit nog een keer zouden moeten gaan doen?

Mijn Harlingen: Kees Hoogland

01-03-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Omdraai De Omdraai Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Omdraai De Omdraai The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events