HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering 17 februari 2021 - PVDA Harlingen

01-03-2021

HARLINGEN - Een raadsvergadering met een korte agenda, dat zijn we in Harlingen niet gewend.

Dat lag er vooral aan dat het initiatiefvoorstel Schooltuin van het CDA werd doorgeschoven naar de volgende vergadering omdat het college van burgemeester en wethouders zijn wensen en bedenkingen er nog bij moet voegen. En toen bleven er nog maar weinig punten over. En dan werden twee van die punten ook nog eens hamerstukken: de Financiële Verordening en de benoeming van de leden van de adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. 

 

Een van de bespreek stukken was de benoeming van de interim-griffier. Na de vorige raadsvergadering heeft de in die vergadering benoemde griffier zijn ontslag ingediend. Ook twee leden van de werkgeverscommissie dienden hun ontslag in. Reden hiervoor was de discussie die tijdens de vorige vergadering was ontstaan. Daar werden “kritische geluiden” geuit op een weinig respectvolle manier. Als je het ergens niet mee eens bent mag je dat natuurlijk uiten, maar dat doe je wel op een respectvolle manier en ga je geen feiten verdraaien. En een persoonlijke aanval op een ambtenaar doe je al helemaal niet. Ook het vertrouwen in de werkgeverscommissie werd ten onrechte ter discussie gesteld. Als raadslid heb je een voorbeeldfunctie en dien je dus te laten zien dat je kritiek kunt uiten en respectvol kunt zijn. Naar onze mening is met name de fractie van de Wad’n Partij daar een grens over gegaan. 

 

Gelukkig hebben we als gemeenteraad snel de schouders eronder gezet en is de werkgeverscommissie, met als nieuwe leden Stephanie Geurtz (GroenLinks) en Gerrit-Jan de Vries (VVD) op zoek gegaan naar een nieuwe interim-griffier. Tijdens de vergadering van 17 februari is Werner Damman geïnstalleerd als interim-griffier. Deze keer was er helemaal geen inbreng vanuit de raad en kon de nieuwe griffier benoemd worden. De fractie van de PvdA feliciteert de heer Damman en kijkt uit naar een goede samenwerking de komende zes maanden! 

 

Ook stond er een motie van de Wad’n Partij, CDA en PvdA op de agenda, inzake onzelfstandige huur in de binnenstad. Bij de raadsleden was een brief binnengekomen van inwoners uit de binnenstad. Teveel mensen op te weinig ruimte, dat geeft overlast. PvdA-raadslid Bartele Boersma lichtte toe dat goed wonen een recht is, ook als je hier maar kort verblijft. Teveel mensen op te weinig ruimte, dat mag en kan niet en leidt tot problemen. Zo blijkt ook nu. De motie roept het college op om hier op te gaan handhaven en te onderzoeken hoe de onzelfstandige huur er in onze binnenstad bij staat. De motie werd door de gehele raad aangenomen. Wethouder Erik de Groot (PvdA) heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan, waarbij hij de nadruk legde op het recht op goed wonen.

 

Het laatste punt was het afscheid van onze raadsnestor Johan Erents van HOOP. Johan heeft sinds 1970 zes termijnen in de raad gezeten, voor verschillende partijen. Daarmee is hij niet weg te denken uit de Harlinger politiek. Voor zijn inzet werd Johan beloond met de Harlinger draagspeld, die op geheel coronaproof wijze opgespeld werd. Na lovende woorden van de burgemeester ging Johan zelf voor het laatst achter het spreekgestoelte staan. Daar vertelde hij verhalen uit de raad, vertelde hij over zijn ervaringen en riep hij ons op wat aardiger tegen elkaar te doen. Onze scheidsrechter in de raad heeft afscheid genomen, maar deze woorden nemen we ter harte. Johan, we hebben altijd goed samengewerkt en we gaan je gevatheid, je humor en je gedrevenheid missen. Hopelijk zien we je gauw nog eens verschijnen, in de raadszaal! Jouw vervanger Ankie Hoendervoogt wensen we veel succes! Uit handen van plaatsvervangend raadsvoorzitter Edwin Helvrich werd aan Johan een grote bos bloemen overhandigd. 

 

Om 10.00 uur, net na de avondklok, sloot burgemeester Sluiter de vergadering en was het tijd om naar huis te gaan!

 

Sociaal voor elkaar!

 

De PvdA-fractie, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Start landencompetitie Waddenrobkes

01-03-2021

HARLINGEN - Zaterdag werd er een start gemaakt met de landencompetitie voor de Waddenrobkes.

Vlootdag voor het tweede jaar op rij geschrapt

01-03-2021

HARLINGEN - Wie had gedacht, een jaar geleden toen we met pijn in het hart de Vlootdag 2020 moesten annuleren, dat we dit nog een keer zouden moeten gaan doen?

Mijn Harlingen: Kees Hoogland

01-03-2021

HARLINGEN - In de rubriek 'Mijn Harlingen' vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen.

Reacties