Fietsend buiten de stad op zoek naar informatie over onder andere het landschap, hoe is het ontstaan en wat is de invloed van de mens geweest? Het vak aardrijkskunde organiseert dit om de leerlingen ervaring op te laten doen met het uitvoeren van veldwerk, door al vanaf de brugklas de eigen omgeving buiten het klaslokaal te ontdekken. De leerlingen leren zo hoe je onderzoek moet verrichten. Hiermee verbreden de leerlingen hun kennis en vaardigheden en ontwikkelen ze hun vermogen om kritisch te denken, hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren en worden ze creatiever. Samen met het aardrijkskunde veldwerk in andere schooljaren is er sprake van een opbouw bij het doen van veldwerk. Ook zien en leren zij wat de verbanden tussen de verschillende dimensies zijn, zoals de fysische (landschap en natuur) als de sociaal-culturele (de mens) dimensie. Door het veldwerk ervaren zij hoe dit er in hun eigen omgeving uitziet.
De leerlingen moesten deze dag kijken naar het zeekleilandschap. Door op verschillende plekken buiten de stad opdrachten uit te voeren vergaarden ze informatie. Informatie die verwerkt moest worden om de onderzoeksvraag en de deelvragen te kunnen beantwoorden. De leerlingen zijn bij de Stenen Man, de Tjerk Hiddessluizen, het gemaal van Roptazijl en de terp van Wijnaldum geweest. Zo moesten de leerlingen een proefje doen om te bekijken wat de samenstelling van slib is. Ook hebben ze de waterstand bij de sluizen bekeken en nagedacht over waarom deze niet altijd hetzelfde is.
De leerlingen hebben enthousiast de opdrachten uitgevoerd, waarna ze in school er een verslag van hebben gemaakt. We kijken met zijn allen terug op een geslaagde dag!