Dan is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van jezelf, je huisgenoten en andere buurtbewoners in de regio Harlingen. Onveilige kerstverlichting kan namelijk in de brand vliegen, een elektrische schok veroorzaken of losraken en iemand verwonden. Met behulp van onze veiligheidstips kun je optimaal én zorgeloos genieten van de buitenverlichting.
Koop bij een erkende webshop
Allereerst is het verstandig om je kerstverlichting voor buiten te kopen bij een erkende webshop zoals kerstverlichtingbuiten.com. Zo weet je zeker dat de kerstverlichting voldoet aan de Europese kwaliteits- en veiligheidseisen. Je kunt bovendien de klantenservice inschakelen als je vragen hebt over de kerstverlichting of het installeren hiervan. Check altijd even de recensies van de webshop voordat je een eerste bestelling plaatst. Zo weet je zeker dat een webshop betrouwbaar en professioneel is.
Tip: Je herkent een betrouwbare webshop onder andere aan het “Thuiswinkel Waarborg”. Daarnaast is het belangrijk dat de webshop meerdere contactgegevens (waaronder een adres) op de website heeft staan en bereikbaar is op verschillende manieren. Betaal tot slot altijd met een veilige betaalmethode zoals iDeal en PayPal.
Check of de kerstverlichting weerbestendig is
Als je kerstverlichting voor buiten koopt, moet deze goed bestand zijn tegen regen, sneeuw en windstoten. Check op de verpakking of de kerstverlichting inderdaad geschikt is voor buitengebruik. Zo beschikt de buitenverlichting vaak over de code “IP44” of over een icoontje met een waterdruppel. Uiteraard moet niet alleen de kerstverlichting zelf weerbestendig zijn, maar ook alle andere accessoires zoals de verlengsnoeren, stekkers en schakelaars. Zo niet, dan kan er kortsluiting ontstaan.
Tip: wil je lichtsnoeren aan elkaar koppelen? Check dan altijd of de lichtsnoeren koppelbaar zijn en met elkaar matchen. Vraag eventueel de klantenservice om advies als je twijfelt. Deze tip is van groot belang. Verkeerd gekoppelde lichtsnoeren kunnen namelijk kortsluiting, brand én elektrische schokken veroorzaken.
Veilig én voorzichtig te werk gaan
Heb je de kerstversiering in huis en gecontroleerd op weerbestendigheid? Dan is het tijd om veilig én voorzichtig aan de slag te gaan met het ophangen van de kerstversiering. Hang de kerstversiering op als het droog, licht en niet glad buiten is. Zo voorkom je ongelukken tijdens het versieren van je huis en tuin. Draag gemakkelijke kleding en schoeisel waarmee je nergens achter kan blijven haken of kan uitglijden. Wees bovendien extra voorzichtig als je op een ladder klimt, op het dak staat of andere (mogelijk) gevaarlijke situaties creëert.
Tip: wil je een boom versieren? Maak het jezelf dan makkelijk door te kiezen voor speciale boomverlichting. Deze verlichting is speciaal ontworpen om snel en eenvoudig een boom te versieren zonder halsbrekende trucjes uit te hoeven halen.
Voorkom ongelukken
Voorkom ongelukken en struikelgevaar door alle kerstversiering stevig te bevestigen. Werk hiervoor met klemmen en haken. Zorg er voor dat er geen snoeren op de grond liggen waar iemand makkelijk over zou kunnen vallen. Houd bovendien de weersvoorspellingen goed in de gaten. Als er windstoten of andere extreme weersomstandigheden in de regio Harlingen worden verwacht, haal de lichtsnoeren en kerstfiguren dan vooraf naar beneden. Het laatste wat je wilt is dat jouw kerstster op iemand zijn of haar hoofd terecht komt.
Kies voor duurzaamheid
Duurzame buitenverlichting is een absolute aanrader. Zo verbruikt LED verlichting minder energie wat een voordeel is voor de hoogte van je energierekening en je portemonnee. Daarnaast is LED verlichting duurzaam én extra veilig. Zo worden LED lampjes aanzienlijk minder warm dan gewone lampjes. Op deze manier voorkom je dat kinderen hun vingers branden aan een kerstfiguur of dat er brand ontstaat. Wees uiteraard wel altijd voorzichtig. Zorg er bij voorkeur voor dat kleine kinderen en huisdieren niet bij de kerstverlichting kunnen komen.
Tip: koop altijd kwalitatief goede LED lampen die voorzien zijn van een keurmerk (GS, TUV of KEMA-keurmerk). Slechte LED lampen kunnen hun warmte niet goed afvoeren. De contactjes kunnen bovendien los gaan zitten. De buitenverlichting gaat hierdoor sneller kapot en kan zelfs oververhit raken en in de brand vliegen.
Timer, tijdschakelaar of slimme stekker
Door gebruik te maken van een timer, tijdschakelaar of slimme stekker voorkom je dat de kerstverlichting de hele nacht blijft branden. Wel zo fijn als je niet té veel energie wilt verbruiken. Daarnaast kun je er voor zorgen dat de kerstverlichting vanzelf aan gaat als het begint te schemeren, ook als jij nog niet thuis bent. Dit heeft als voordeel dat het lijkt alsof je thuis bent, waardoor inbrekers jouw woning liever zullen overslaan. Een timer of tijdschakelaar regelt alles zelf, terwijl je een slimme stekker (op afstand) snel en eenvoudig kunt bedienen met een app.
Controleer je kerstverlichting regelmatig op beschadigingen
Het is van groot belang om je kerstverlichting op beschadigingen te controleren. Op de beschadigde plekken kan namelijk oververhitting ontstaan of een elektrische schok worden gegeven. Loop de lichtsnoeren en andere accessoires dus regelmatig even langs. Zorg er voor dat je de lichtsnoeren voorzichtig weer verwijdert als de feestdagen voorbij zijn en bewaar de verlichting op een speciale haspel. Zo voorkom je dat de kerstverlichting beschadigd als het ergens opgeslagen staat en weet je zeker dat je volgend jaar opnieuw plezier hebt van je buitenverlichting.
Kies voor buitenverlichting op batterijen
Speel je graag op safe? Koop dan buitenverlichting op batterijen. Buitenverlichting op batterijen gaat gemiddeld zo’n 30 dagen mee en sluit een aantal risico’s direct uit. Daarnaast zijn de batterijen praktisch als je een lastig bereikbare plek wilt voorzien van kerstverlichting. Welke keuze je echter ook maakt: wij wensen je een gezellige én veilige kerst toe!