Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Van Radio Noordzee naar Omroep RSH

03-11-2021

HARLINGEN - “Natuurlijk het was su illegaal as de pest, voor de rechter, boetes, materiaal in beslag nomen, arrestaties, zendapparatuur in de koeling van bakkerij Bijlsma, jaloezie, maar wat hewwe plezier beleefd aan de radiopiraterij”

Van Radio Noordzee naar Omroep RSH Foto: Joachim de Ruijter.

Door: Joop van der Heide.

 

Klaas Bijlsma en Henk van Slooten, beide 75 jaar, werden bescheiden gehuldigd op een formele Omroep R(adio)S(tad)H(arlingen) bijeenkomst laatst in de Weinstube. Zij stonden, samen met onder andere Arie Rinsema, aan de wieg van Radio Stad Harlingen. De heren komen voort uit de radiopiraterij en kwamen 45 jaar geleden, (1976) in de lucht met: ‘Radio Noordzee’. Met primitieve apparatuur in de Jacob Backerstraat en later in de bakkerij van Bijlsma aan de Kerkpoortstraat. Bijlsma: “De apparatuur stond verstopt in de koeling en bij gebruik werd het opgewarmd met een theelichtje”.

 

Van Slooten: “Ja en toen een van ‘onze agenten’ de boel in beslag kwam nemen brandde die zijn handen aan de opgewarmde apparatuur”. Die in beslagname was wat dubbel want zondagsavonds kwamen de agenten veelal even buurten bij Radio Noordzee en voorzien van een gevulde koek en koffie besteedden ze geen aandacht aan de piraterij. Jaloezie van concurrerende piraten leidde uiteindelijk tot in beslagname “de sterke arm kon niet anders”.

 

Nog een anekdote: Arie Rinsema ook een piraat stond voor het hekje in Leeuwarden. Klaas zou de verdediging voor zijn rekening nemen maar was te laat omdat hij zijn auto niet kwijt kon. Toen Bijlsma de recht zaal binnen kwam klonk een klaterend applaus van de vele Harlingers die aanwezig waren. De rechter: “Nou ik hoop maar dat er straks bij de uitspraak ook geklapt wordt” De uitspraak was zes weken hechtenis maar dankzij ‘advocaat Bijlsma’ werd dat omgezet in een geldboete van 1500 gulden vanwege verboden radio zend activiteiten.

 

Toen de lokale radio in Nederland tot wasdom kwam werd van de kennis en expertise van Bijlsma, Rinsema en Van Slooten dankbaar gebruik gemaakt en met recht kun je zeggen dat zij Radio Stad Harlingen handen en voeten hebben gegeven. Omroep RSH is niet meer weg te denken uit het Harlingse en met behulp van de kennis van het bestuur van Radio Eenhoorn is er een gedegen constructie op papier gezet waarmee het commissariaat voor de Media kan leven en waardoor de continuïteit van ‘Radio Noordzee’ voortgezet in RSH, is gewaarborgd. Een aantal thema’s met bijbehorende bestuursleden vormen de basis voor Omroep RSH: Cultuur, Sport, Religie, Nieuws, Onderwijs, Actualiteit etc.

 

Op de foto v.l.n.r. voorgrond zittend: Klaas Bijlsma en Henk van Slooten. Staand: Henk Metz (Sport), Henk Jan Cornelisse voorzitter Omroep RSH, Tjitske Bruinsma secretaris Omroep RSH, Wim Velthuis (Religie), Theo Huizenga bestuurslid Omroep RSH, Martine Smits penningen Omroep RSH, Joop van der Heide (Cultuur). Op de foto, van Joachim de Ruijter ontbreekt Jochem Broekstra.

 

Luister Online

RSH Online

Contactgegevens

 

Prinses Irenestraat 2

8862TL Harlingen

 

0517 412324

 

info@omroeprsh.nl

 

www.omroepRSH.nl

 

omroeprsh

 

Omroep RSH

Kijk Live

 

 

Algemeen

Meer nieuws

Najaarsvergadering Vereniging Oud Harlingen en Corona

03-11-2021

HARLINGEN - Vrijdagavond 19 november zal de najaarsvergadering voor onze leden weer fysiek plaatsvinden.

Algemene Beschouwingen/Begroting 2022 gemeente Harlingen - Harlinger Belang

03-11-2021

HARLINGEN - Onderwerp: Algemene Beschouwingen 2021.

De Waddenrace is terug!

03-11-2021

HARLINGEN - Op zaterdagochtend om acht uur, in het weekend van 6 en 7 november, gaat de 26e editie van de Nationale Waddenrace van start, vanuit de haven van Harlingen.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail The Shamrock The Shamrock Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events