Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Update van Jan, in Vietnam (November)

20-11-2020

VIETNAM: Leven in Ho Chi Minh City.

Update van Jan, in Vietnam (November) Jan, in Vietnam

Door Jan van der Mei

 

Over een paar dagen zit ik alweer een jaar in Vietnam. Wat ik wel had verwacht was dat het een jaar zou worden met ups en downs. Van gewenning en verkenning. Maar niet dat het zo’n knotsgek jaar zou worden.
 

Voor mijn gevoel is het ook nu pas een beetje begonnen. Ik heb eindelijk (na negen maanden) een normaal aantal uren kunnen werken bij mijn school. Dat kon ook dankzij een extra training die ik kon volgen nadat de tweede golf hier was gaan liggen.
 

De tweede golf is hier dus zo’n beetje achter de rug, maar dat durft niemand hard op te zeggen natuurlijk. Want een nieuwe uitbraak kan zo maar, dus iedereen is op zijn hoede. Mensen worden wel wat relaxter met het dragen van mondkapjes, maar bij mij op school is het nog wel de regel. Zowel voor docenten als studenten. Ik heb voor elke les dan ook een kort, informatief plaatje op het scherm waarin ik aangeef wat van de studenten verwacht wordt: handen wassen en mondkapje dragen. En als we dat netjes doen, kunnen we over een tijdje de mondkapjes allemaal thuislaten.
 

Nu kan ik dus ook wat meer genieten van het leven hier. Rond de verschillende locaties waar ik werk probeer ik zo nu en dan de verschillende eetgelegenheden, leuke cafeetjes die ik al een tijd geleden had gebookmarkt op Google Maps of gewoon even wat vaker afspreken met vrienden. Het zijn soms kleine dingen die je een goed gevoel geven. Ik moet ook zeggen dat ik beter in mijn vel zit, zowel letterlijk als figuurlijk. De Corona-kilo’s ben ik langzaam maar zeker kwijtgeraakt door meer in beweging te zijn.

 

Dat ik meer werk kan ook doordat de grenzen nog redelijk dicht zitten hier. Met een “expert”-verklaring kan je het land wel binnenkomen, al moet je dan nog wel twee weken in quarantaine. Het land uit en weer in voor een vakantie zit er niet in, ook niet voor Vietnamezen. Er is een gebrek aan buitenlandse docenten. Normaal wisselen we na twee periodes van lesgeven (twee keer 15 weken) van klas, zodat de leerlingen ook kunnen leren van andere docenten/accenten. Maar ik ben al een paar keer gevraagd om een oude klas te blijven begeleiden omdat op de locatie te weinig buitenlandse docenten zijn die de les over kunnen/willen nemen.
 

Ondanks dat ik hier dus alweer een tijd zit staan er nog wel een paar dingen op mijn verlanglijstje. Ik zou graag nog de bergen bezoeken hier vlakbij, in Da Lat. Wat meer op pad met mijn camera en verrekijker, maar dat werd ook wat bemoeilijkt door de regenval de laatste tijd. Een buitje zoals in Nederland heb ik maar weinig gezien hier, het zijn dan ook meteen stortregens van een paar uur. En nog meer lekker eten uitproberen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos hier.

 

Ik heb ook genoeg geleerd het afgelopen jaar. Als docent werd ik een beetje voor de leeuwen gegooid, ook al bestaan die leeuwen uit kleine kinderen. Ondanks een docentgraad moest ik op zoek naar manieren om leerlingen van zes tot tien jaar twee uren zien te vermaken. Soms had ik een lesboek waar ik wat mee kon, soms had ik een app waar ik alleen zes woorden uit kon halen. Elke keer weer een verrassing en uitdaging. Inmiddels heb ik een aardige toolbox met spelletjes die ik tussen het standaard opdreunen van de woorden kan gebruiken. Sticky ball gooien, met een plastic hamer slaan op de woorden of pictionary. Even uit de stoel, in beweging en ze zijn dol op wedstrijdjes.

 

Verder ben ik mezelf ook wel tegengekomen. Onzekerheid over of ik hier kon blijven, of ik genoeg geld zou hebben en of ik de goede keuze had gemaakt. Ik ben nog steeds niet de beste versie van mezelf, maar ben wel blij dat ik een paar uitdagingen heb opgepakt en heb overwonnen. Er zullen hier nog wel een paar op mijn pad komen, en daarna vast en zeker ook nog wel. Voor nu ben ik blij met wat ik heb geleerd en meegemaakt hier. Zoals gezegd, heel anders dan ik me dat een jaar geleden had voorgesteld. 

Algemeen Corona

Meer nieuws

Het Alternatief 77, 20 november ’20

20-11-2020

HARLINGEN - In de tweede golf komen we nu gelukkig weer met drie man vanuit de studio van Omroep RSH in Nieuw Zuid.

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 47 - 2020

20-11-2020

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 16 t/m 19 november 2020.

Weekbericht GGD Fryslân 13 tot en met 19 november 2020

20-11-2020

HARLINGEN - Aantal besmettingen stijgt weer, verdubbeling onder tieners.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Broodje Nuchter Broodje Nuchter Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Lichtboei De Lichtboei Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Greenart Production Greenart Production Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Greenart Production Greenart Production Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires