Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Uitslag enquête: aantal clubs vreest voor hun voortbestaan

23-02-2023

HARLINGEN - De enquête die de Stichting Sportakkoord Harlingen in samenwerking met het TeamFRL Harlingen (voorheen het Beweegteam Harlingen) en Sport Fryslân onder 37 verenigingen heeft gehouden leverde een aantal interessante uitkomsten op.

In zijn algemeenheid blijkt dat veel verenigingen het moeilijk hebben als het gaat om het vinden van vrijwilligers en het werven van leden. Een aantal verenigingen heeft aangegeven dat de nood hoog is. Zij vrezen zelfs voor hun voorbestaan.

 

De enquête is gestart met een uitgebreide vragenlijst die naar alle 37 verenigingen is gestuurd. Op basis daarvan is met de verenigingen die de enquête ingevuld hebben een afspraak gemaakt om over de inhoud daarvan te praten. Op die manier wilde Stichting Sportakkoord Harlingen inzicht krijgen over wat er leeft bij de verenigingen, maar ook wat zij als knelpunten ervaren en wat er nodig is om die knelpunten op te lossen. Uiteindelijk hebben 23 van de 37 aangeschreven verenigingen de enquête ingevuld en zijn er met 19 verenigingen gesprekken gevoerd.

 

Op basis daarvan kan in algemene zin geconcludeerd worden dat  het voor veel verenigingen steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Tevens is het lastig om nieuwe leden te werven. Het gevolg daarvan is dat het voor een aantal verenigingen ingewikkelder wordt om het hoofd  financieel boven water te houden. De energiecrisis heeft die problemen nog eens versterkt. Een aantal verenigingen maakt zich dan ook zorgen over het voortbestaan. De bereidheid bij verenigingen om te kijken naar meer onderlinge samenwerking is mede om die reden toegenomen.

 

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek heeft bestuur van de Stichting Sportakkoord direct een aantal vervolgacties ingezet. Zo is bij enkele verenigingen waar de nood het hoogst is al gestart met procesbegeleiding om samenwerking te stimuleren en de groei van het aantal leden en vrijwilligers te bevorderen. Verder is er een fors bedrag uitgetrokken die bestuurders van verenigingen in de gelegenheid stelt om gratis deel te nemen aan de cursus ‘Besturen Met Impact’. Deze cursus geeft bestuurders meer inzicht in hun rol als bestuurder, maar ook hoe zij hun vereniging toekomstbestendig kunnen maken.

 

Daarnaast gaat de stichting in overleg met de gemeente Harlingen over de stappen die op basis van uitslag van het onderzoek genomen moet worden om te zorgen dat in de stad een toekomstbestendig verenigingsleven en bewegingsklimaat blijft bestaan. Aspecten die daarbij aan de orde zullen komen zijn onder andere de verbetering van accommodaties en verduurzaming, maar ook het bevorderen van de verbinding tussen de clubs onderling en de verbetering van de communicatie tussen de verenigingen en andere bestuursorganen.         

 

Gemeente Sport & Recreatie

Meer nieuws

Kickboksen bij sportschool Jiu Jitsu Kenmei

23-02-2023

HARLINGEN - Vanaf maart kun je bij sportschool Jiu Jitsu Kenmei in Harlingen ook terecht voor kickboksen.

Het Alternatief 127 bij Omroep RSH

23-02-2023

HARLINGEN - Vrijdag 24 februari is er wederom een Alternatief.

Gemeente Harlingen doet vervolgonderzoek naar toekomstig gemeentehuis

23-02-2023

HARLINGEN - Gemeente Harlingen doet vervolgonderzoek naar een locatie voor het toekomstige gemeentehuis.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas TeamFRL TeamFRL Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wellheat Shop Wellheat Shop CDA Harlingen CDA Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wellheat Shop Wellheat Shop Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock TeamFRL TeamFRL Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns