Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen en omstreken? Dan is Hubo Faber het adres voor uw vuurwerk!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
LOTENactie!

LOTENactie!

Inkopen voor de feestdagen doe je natuurlijk in Harlingen. Daar maak je in december kans op 10x €449,-! Welkom aan Zee!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Tsjongejonge wat was het weer een tocht…

16-05-2018

HARLINGEN - De langste sloeproeirace van de wereld, de Koninginnerit over het Wad.

Door Simone Scheffer

 

136 Sloepen vertrokken vrijdag fanút ôns stadsje richting Terskelling. Elk jaar is het weer afwachten wat ut wurdt. Hewwe we golven en harde wyn of regen of… zon en vlak water. Dit jaar was het de laatste versie. Tsja en dan krij je natuurlijk praatsies van de stuurlui aan wal. "Nou, dat was een makkie, appeltje eitje" en "niet moe zeker?"

 

Ik zal jullie even út de droom helpe. Van Harlingen naar Terschelling roeie is altyd een eind. En doet op een gegeven moment altyd zeer. En altyd binne der onderweg momenten dat je aan je eigen geestelijke vermogens gaan twijfelen. Waarom??? Waarom wu ik dit oek alweer?

 

Maar goed, ik geef ut toe, dit jaar waren we der allemaal veul sneller as vorige jaren. De omstandigheden waren meer dan prima. Echt waar, dat was mooi. Dagen, wat zeg ik, weken van tevoren probeer je al in de glazen bol van Piet P te kieken. Je wille ut wete. Wat wurdt it voor weer? Zenuwen lope op, twijfel komt, kan ik dit wel? Jahaa denk je dan weer, vorige keer kon het oek. Maar he we wel genoeg traind? Hew ik wel genoeg daan om it nou weer te kunnen. Tot het moment van de start slumert it.

 

Mar dan is ut startskot en kin je niet anders dan gaan, gaan en nog een keer gaan. Met wat ik eerder zei momenten dat je ut even niet zien zitten maar dat duurt nooit lang. Geen tiid voor. De slagen gaan deur. En de pine begint na een uur of twee door te sijpelen. Wie syn pinegrens hoger hewwe wil mut op sloeproeien gaan.

 

Der is geen peil op te trekken wat der bijvoorbeeld met de handen gebeurt. Of met je zitvlak. De ene keer valt het met, de andere keer tegen. Deze keer viel het tegen…

 

Met Griend aan myn linkerkant begon ik ut te voelen. De eerste blaar bolde op. Gelukkig kin je het niet zien en mut je gewoan verder. Het is raar maar na een tiedsje went dy prikkelende, skrijndende plek. Dan komt de volgende. Hetzelfde ritueel. En door! En dan de derde, vierde. Oh gelukkig, we nadere ut Schuitegat.

 

Dan is het einde in zicht. En dus kin de pinegrens weer een stukje omhoog. Een uur hou je het wel vol nog. En het zitvlak of op syn Harlingers, de reet is eenzelfde soort verhaal. Langzaamaan wrive de blaren derin. En de rest van de bealch he we ut niet over. We binne niet van suker en kinne altyd meer as dat we van te voren denke. Dat is zeker van toepassing bij het roeien. Der wurdt vloekt, kreunt en skolden, maar de slag blieft gelyk en de koers recht.

 

Su ging dat bij ons in De Bartix dit jaar oek weer. Het moment van de haven binnenkomme is na de strijd teugen anderen maar nog meer met jezelf euforisch en miskien wel magisch. De riemen omhoog as eregroet en dan aan de kant. De roeihandskoentsjes út, ut eerst bierblikje der tegenaan…ohohohauwauwauw… en dan pas zien hoe de handen der voor staan. Ik weet zeker dat as ik der in de Westmeep één blik op worpen had, ik geen slag meer maakt had. Maar dat doen we niet, want de slag gaat door, tot het bittere eind.

 

Ut is dan oek ut terechte lied dat vaak in de feesttent door de speakers skalt… Hazes met bloed, zweet en tranen… Oek as it mooi weer is, met de wind in de rug en een rustige zee. HT roeien is niet voor watjes maar voor echte Wadjes.

 

En nou is het zitten op de blaren en weer toewerken naar volgend jaar. 31 Mei 2019. Benieuwd wat voor weer het dan is. Ik hou het in de gaten…

 

 

 

Impressie HT2018 door Dorus Breidenbach - Fotografiedorus.nl

 

Evenement Sport & Recreatie

Meer nieuws

Harlinger potvisfontein te plak

16-05-2018

HARLINGEN - Onder belangstelling van regionale pers en nieuwsgierige Harlingers is de dik 17 ton zware potvisfontein vanmiddag rond half 5 op haar fundatie in de Nieuwe Willemshaven geplaatst.

2e Speelronde Copini 60+ kaatscompetitie 2018

16-05-2018

HARLINGEN - Verheugend bij aanvang van de 2e competitieronde was de terugkeer, na 2 seizoenen afwezigheid door blessureleed, van good old Piet Kuiken.

Zaterdag Afslag Harlingen Politiek bij RSH

16-05-2018

HARLINGEN - Zaterdag 19 mei van 11.00 tot 14.00 uur presenteren Henk Jan Cornelisse en Doede van der Hoek voor de laatste keer dit seizoen Afslag Harlingen politiek.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Hema Harlingen Hema Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad ForHim Menswear ForHim Menswear Ons Food&Wine Ons Food&Wine Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt VVV Harlingen VVV Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Dio Jurien Dio Jurien Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier de Groot Atelier de Groot Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg