TSRH2018

TSRH2018

’s Werelds grootste traditionele Tall Ships varen op vrijdag 3 augustus Harlingen binnen en zijn daar t/m maandag 6 augustus te bewonderen.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
1 juni 2018

1 juni 2018

Harlingen Open Golf: een uniek sportevenement! Hét golftoernooi voor liefhebbers van de golfsport met hart voor Harlingen.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Tsjongejonge wat was het weer een tocht…

16-05-2018

HARLINGEN - De langste sloeproeirace van de wereld, de Koninginnerit over het Wad.

Door Simone Scheffer

 

136 Sloepen vertrokken vrijdag fanút ôns stadsje richting Terskelling. Elk jaar is het weer afwachten wat ut wurdt. Hewwe we golven en harde wyn of regen of… zon en vlak water. Dit jaar was het de laatste versie. Tsja en dan krij je natuurlijk praatsies van de stuurlui aan wal. "Nou, dat was een makkie, appeltje eitje" en "niet moe zeker?"

 

Ik zal jullie even út de droom helpe. Van Harlingen naar Terschelling roeie is altyd een eind. En doet op een gegeven moment altyd zeer. En altyd binne der onderweg momenten dat je aan je eigen geestelijke vermogens gaan twijfelen. Waarom??? Waarom wu ik dit oek alweer?

 

Maar goed, ik geef ut toe, dit jaar waren we der allemaal veul sneller as vorige jaren. De omstandigheden waren meer dan prima. Echt waar, dat was mooi. Dagen, wat zeg ik, weken van tevoren probeer je al in de glazen bol van Piet P te kieken. Je wille ut wete. Wat wurdt it voor weer? Zenuwen lope op, twijfel komt, kan ik dit wel? Jahaa denk je dan weer, vorige keer kon het oek. Maar he we wel genoeg traind? Hew ik wel genoeg daan om it nou weer te kunnen. Tot het moment van de start slumert it.

 

Mar dan is ut startskot en kin je niet anders dan gaan, gaan en nog een keer gaan. Met wat ik eerder zei momenten dat je ut even niet zien zitten maar dat duurt nooit lang. Geen tiid voor. De slagen gaan deur. En de pine begint na een uur of twee door te sijpelen. Wie syn pinegrens hoger hewwe wil mut op sloeproeien gaan.

 

Der is geen peil op te trekken wat der bijvoorbeeld met de handen gebeurt. Of met je zitvlak. De ene keer valt het met, de andere keer tegen. Deze keer viel het tegen…

 

Met Griend aan myn linkerkant begon ik ut te voelen. De eerste blaar bolde op. Gelukkig kin je het niet zien en mut je gewoan verder. Het is raar maar na een tiedsje went dy prikkelende, skrijndende plek. Dan komt de volgende. Hetzelfde ritueel. En door! En dan de derde, vierde. Oh gelukkig, we nadere ut Schuitegat.

 

Dan is het einde in zicht. En dus kin de pinegrens weer een stukje omhoog. Een uur hou je het wel vol nog. En het zitvlak of op syn Harlingers, de reet is eenzelfde soort verhaal. Langzaamaan wrive de blaren derin. En de rest van de bealch he we ut niet over. We binne niet van suker en kinne altyd meer as dat we van te voren denke. Dat is zeker van toepassing bij het roeien. Der wurdt vloekt, kreunt en skolden, maar de slag blieft gelyk en de koers recht.

 

Su ging dat bij ons in De Bartix dit jaar oek weer. Het moment van de haven binnenkomme is na de strijd teugen anderen maar nog meer met jezelf euforisch en miskien wel magisch. De riemen omhoog as eregroet en dan aan de kant. De roeihandskoentsjes út, ut eerst bierblikje der tegenaan…ohohohauwauwauw… en dan pas zien hoe de handen der voor staan. Ik weet zeker dat as ik der in de Westmeep één blik op worpen had, ik geen slag meer maakt had. Maar dat doen we niet, want de slag gaat door, tot het bittere eind.

 

Ut is dan oek ut terechte lied dat vaak in de feesttent door de speakers skalt… Hazes met bloed, zweet en tranen… Oek as it mooi weer is, met de wind in de rug en een rustige zee. HT roeien is niet voor watjes maar voor echte Wadjes.

 

En nou is het zitten op de blaren en weer toewerken naar volgend jaar. 31 Mei 2019. Benieuwd wat voor weer het dan is. Ik hou het in de gaten…

 

 

 

Impressie HT2018 door Dorus Breidenbach - Fotografiedorus.nl

 

Evenement Sport & Recreatie

Meer nieuws

Harlinger potvisfontein te plak

16-05-2018

HARLINGEN - Onder belangstelling van regionale pers en nieuwsgierige Harlingers is de dik 17 ton zware potvisfontein vanmiddag rond half 5 op haar fundatie in de Nieuwe Willemshaven geplaatst.

2e Speelronde Copini 60+ kaatscompetitie 2018

16-05-2018

HARLINGEN - Verheugend bij aanvang van de 2e competitieronde was de terugkeer, na 2 seizoenen afwezigheid door blessureleed, van good old Piet Kuiken.

Zaterdag Afslag Harlingen Politiek bij RSH

16-05-2018

HARLINGEN - Zaterdag 19 mei van 11.00 tot 14.00 uur presenteren Henk Jan Cornelisse en Doede van der Hoek voor de laatste keer dit seizoen Afslag Harlingen politiek.

Reacties

HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Ons Food&Wine Ons Food&Wine Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hubo-Faber Hubo-Faber Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Visie Events Visie Events Dio Jurien Dio Jurien VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Hema Harlingen Hema Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Almamater Almamater Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier de Groot Atelier de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën