Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Toespraak wethouder Paul Schoute tijdens Dodenherdenking 4 mei (video)

07-05-2022

HARLINGEN - Tijdens Dodenherdenking in Wijnaldum hield wethouder Paul Schoute een toespraak en las Amber Hauser twee gedichten voor.

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog en de gevallenen in latere oorlogssituaties en vredesoperaties. 

 

Elk jaar zeggen we elkaar waakzaam te zijn, laat het niet weer gebeuren. Laat de vrede niet opnieuw bedreigd worden. En eens temeer blijkt dat die niet vanzelfsprekend is, dat we vrede waarschijnlijk nooit als vanzelfsprekend kunnen gaan beschouwen.

 

We dachten misschien wel dat we na de coronacrisis opgelucht onze hernieuwde vrijheid zouden kunnen vieren. Dat we met z’n allen met vertrouwen weer vooruit konden kijken. Maar in plaats daarvan diende zich een nieuwe gebeurtenis aan, met gevolgen op wereldschaal: de oorlog in de Oekraine.

 

De tegenstellingen in Nederland groeien door de oorlog in Oekraïne, ziet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

 

En ik zie dat zelf ook wel om me heen. Felle discussies over de schuldvraag over deze oorlog. Het westen tegen de russen, de russen tegen het westen. Zelfbeschikkingsrecht, gerechtvaardigde invloedssferen, historische rechten, autocratie vs democratie: het komt allemaal voorbij. En men vliegt elkaar in de haren over het eigen morele gelijk.

 

Let wel: het is een groot goed dat we in vrijheid met elkaar van mening kunnen verschillen. Maar ik zou het graag wat minder onverzoenlijk zien, minder haatdragend. En met wat meer besef dat wij in een vrij land leven, in een democratie. Met al z’n beperkingen en geworstel… maar dat hoort bij een democratie. Dat gaat niet vanzelf, en die kan zomaar bedreigd worden.

 

Dat zien we om ons heen, we zien de vluchtelingen in Harlingen lopen. Want uiteindelijk is dat altijd de uitkomst wanneer het geweld losbarst: gewone mensen worden het slachtoffer. 

 

Gewone mensen zoals 80 jaar geleden Schelte van der Molen en Jelle van Dijk, die sneuvelden in mei 1940. Dirk Miedema, Sieds Schaafstra en Bram Faber kwamen om in de periode 1946 -1949 in het voormalige Nederlands-Indië.

 

Hun namen zijn vereeuwigd hier op dit monument.

 

In de voorbereiding voor deze herdenking keek ik naar sporen van oorlog in mijn eigen omgeving

 

Ik kwam daar het joodse gezin tegen dat voor de tweede wereld oorlog in ons huis aan de Rommelhaven heeft gewoond: Elize Odewald en Izaak de Vries. Ze hadden een winkel in werkmanskleding.

 

Izaäk wordt in Auschwitz vermoord; zijn moeder Elize in Sobibor.

 

Ik kwam een voorouder tegen naar wie ik vernoemd ben: Sergeant vlieger Paul Schoute, die in de eerste oorlogsdagen sneuvelde tijdens een escort missie boven Nieuw-Lekkerland.

 

En ik kwam daar Dave Steensma tegen, een jeugdvriend van mijn jongste broer: Tijdens zijn uitzending naar Irak in 2004 is sergeant Dave Steensma het slachtoffer geword­en van een aanval met handgranaten bij een brug in As Samawah in Irak.

 

En dan realiseer je je dat een oorlog heel snel heel dichtbij kan komen. Bij eenieder van ons, vroeger, maar ook in het recente verleden. En nu: vluchtelingen die tussen ons leven in Harlingen. Niet alleen vluchtelingen uit Oekraine, maar ook die uit Syrie, Irak, Afghanistan… waar mensen óók vluchten voor brute regimes en oorlogsgeweld.

 

Vrijheid is het waard om verdedigd te worden. Uiteindelijk soms zelfs met gewapende strijd.

 

Maar laten we nooit lichtvaardig over oorlog praten, of lichtvaardig een oorlog in gaan. De slachtoffers die wij vandaag herdenken herinneren ons aan deze opdracht. Voor hen was stilte geen keuze.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

The Shamrock zaalvoetbalcompetitie 06-05-2022

07-05-2022

HARLINGEN - Een vol programma deze keer.

Nieuw in Harlingen: “Bangz” by Gonneke

07-05-2022

HARLINGEN - De geruchten gonsden al weken door Harlingen en de rest van de noordwestelijke regio van Friesland.

Kaartverkoop vaartochten tijdens Tall Ships Races Harlingen gestart

07-05-2022

HARLINGEN - De kaartverkoop voor de vaartochten tijdens de Tall Ships Races Harlingen is gestart.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen
Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Zensa Moda Zensa Moda