HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

De Koningsdag toespraak van burgemeester Roel Sluiter

27-04-2021

HARLINGEN - Vanaf het bordes van het stadhuis aan de Noorderhaven hield burgemeester Roel Sluiter vanochtend zijn Koningsdag toespraak.

De Koningsdag toespraak van burgemeester Roel Sluiter Roel Sluiter: Leve de koning, hoera, hoera, hoera! Foto: Joachim de Ruijter

De Koningsdag toespraak van burgemeester Roel Sluiter

De verzamelde opiniepeiling heeft onze koning vanochtend meteen getrakteerd: op een aanzienlijk lager populariteitspercentage dan vorig jaar. Ook koningin Máxima gaat er dit keer fors op achteruit. Belangrijkste reden is het mislukte gezinsuitstspje naar Griekenland vorig jaar herfst. Dat drenst dus toch nog door, we vergeten kennelijk een misstapte moeilijk.

 

Terwijl ook de koning moment vorig jaar om deze tijd geen moment gedacht zal hebben dat we dit jaar op zijn verjaardag nog steeds in een door Corona volstrekt gedomineerde samenleving aan alle kanten beklemd zijn. Ook hier in ons Harlingen: Geen Stedelijke Muziekvereniging op het dak van het stadhuis, geen aubade, geen Zwarte Markt, geen Engelse Tuinfeest. Nergens drommen mensen met oranje getooid op straat.

 

Ik kan er alleen maar met zekere weemoed aan terugdenken. En onze koning evenzeer, vermoed ik. Maar laten we nu op het laatst de kop niet laten hangen, zou ik ook tegen de koning willen zeggen: er komen andere tijden aan; better days ahead! 

 

Morgen mogen de terrassen een tijdje open, (hoewel niet alle terrassen onder deze omstandigheden open wìllen, begrijp ik -en dat snap ik ook) kunnen we gemakkelijker de winkel in en zo versoepelt er nog het één en ander.

 

De betrekkelijke chaos van de vaccinatie lijkt nu toch zo strak te trekken dat het vaccinatietempo enigszins oploopt waardoor de ontspannen samenleving weer dichterbij komt. We hopen uit de grond van ons hart dat de druk op de zorg eindelijk wat af zal nemen en allerlei essentiële medische ingrepen niet langer hoeven te worden uitgesteld.

 

Langzaamaan wordt het ietsje warmer en behaaglijker om ons heen en we zullen zien dat de economie een forse inhaalactie start. Wie weet, mooie tijden op komst, maar dan moet het wel een beetje meezitten natuurlijk!

 

Met dat gevoel -helaas alleen nog een gevoel, het gevoel dat nu snel alles weer wat beter gaat worden- vieren we vandaag Koningsdag en vanavond met een oranje-tompoes de laatste avondklok.

 

Koning Willem Alexander en z’n gezin zijn in tegenstelling tot vorig jaar vandaag niet thuis, maar onder beperkende maatregelen in Eindhoven. Het zal toch velen zijn opgevallen dat wij de koning afgelopen jaar op tal van plekken vaak spontane bezoeken hebben zien afleggen aan ziekenhuizen, seniorencentra, wijken en bedrijven om z’n medeleven en betrokkenheid te tonen met mensen die het moeilijk hebben. Volgens mij helpt zoiets. En dus feliciteren we de koning van harte en hopen dat hij een fijne verjaardag heeft.

 

Ik zeg: Leve de koning, hoera, hoera, hoera!

 

Met vriendelijke groet, Roel Sluiter

 


 

  • CZVideoful maakt regelmatig filmpjes over Harlingen Mien Stadsje en doet verslag van leuke zaken die ze tegenkomen. Deze keer de toespraak van burgemeester Roel Sluiter tijdens de Koningsdag 27-4-2021 te Harlingen. Foto's Joachim de Ruijter.

Algemeen Evenement Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Sieb's Olie-, Konings- en Seumerbollenfeest bij Jumbo Olaf Hermus!

27-04-2021

HARLINGEN - Nee, ut is gien grapke, Sieb en Jannie staan een paar weekjes met hun oliebollenkraam op hun vaste plakje bij de mooi verbouwde Jumbo Olaf Hermus an de Spoorstraat in Harlingen.

Mini aubade op Harlinger Noorderhaven

27-04-2021

HARLINGEN – Het was vanmorgen voor de tweede maal dat er een mini aubade ter ere van de verjaardag van Willem Alexander gehouden werd gehouden op de Noorderhaven, want de coronacrisis is nog niet ten einde.

Jack Heaven's café live vanuit de Hofbar!

27-04-2021

HARLINGEN - Vandaag van 14.00 -15.00 uur een koninklijke uitzending van 'Jack Heaven's Café' bij het Omroep RSH!

Reacties