Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Toespraak burgemeester Sluiter Dodenherdenking 2020

04-05-2020

HARLINGEN - Dodenherdenking 2020.

Toespraak burgemeester Sluiter Dodenherdenking 2020 Foto: Dorus Breidenbach.

We herdenken de doden, die gevallen zijn in de strijd voor ons vaderland en de slachtoffers van onderdrukking en verblinde rassenwaan. Dat doen we nu 75 jaar, al haast een mensenleven lang. 

Hoewel we dat al zo lang herdenken, blijft de belangstelling steeds heel groot.
Dat is mooi en ook rechtvaardig tegenover allen die destijds zo’n offer hebben gebracht. Dat we nog steeds willen herdenken, is ook geruststellend voor onze tijd. Het is een besef van waakzaamheid: laat dit niet weer gebeuren. 

Laten we er voor zorgen dat het nooit weer mogelijk wordt dat rechten in ons land vertrapt worden, dat politieke tegenstanders gemarteld en gedood worden of dat er een moorddadig onderscheid gemaakt wordt tussen mensen op grond van ras of herkomst. Dat is wat wij elkaar vertellen, dat is wat we elkaar elk jaar bezweren, als we hier met velen staan om te herdenken.

En nu? Nu staan we hier niet met velen.
We staan hier moederziel alleen en herdenken in eenzaamheid. Nu wordt ineens op een manier, die we van tevoren niet hadden kunnen bedenken, ónze vrijheid beperkt. 

En op één of andere manier komen we in deze bizarre tijd toch iets dichter bij ‘toen’, zo lijkt het. 
Ondanks het feit dat we hier nu niet met velen kunnen staan om dat allemaal met elkaar te delen. 
Deze week vertelde iemand in de krant iets over ‘de morele plicht tot optimisme’. Daar zit wat in. Ondergaan in angst en beklemming helpt niemand. Een politieke denker zo’n honderd jaar geleden formuleerde het nog completer; hij zei: ‘wat nodig is, is pessimisme van het verstand en optimisme van de wil.’ En zo is het, denk ik. Het komt goed, omdat we dat willen. 

Tijdens de bezetting waren het de mensen met de meeste veerkracht die de moed erin hielden én vaak de meeste moed toonden om zich tegen de bezetter te verweren. Terwijl zij met hun verstand wisten dat de bezetter oneindig veel sterker was dan zij, en dat het risico dat ze de oorlog niet zouden overleven groot was, zetten zij door. Ondanks alle gevaren wílden zij blijven geloven in hun strijd en hadden ze de vaste wil de bezetter te verslaan. En uiteindelijk, hoeveel slachtoffers die wij hier nu herdenken dat ook gekost heeft, zìj hadden gelijk: de vijand ís verslagen en Nederland ging naar een nieuwe toekomst van nu al 75 jaar vrijheid en vrede. 

Herdenken is ook een voorbeeld nemen. Wij kunnen aan die mensen van toen een voorbeeld nemen, en weten én willen dat het uiteindelijk goed komt en er weer nieuwe tijden aanbreken.

Roel Sluiter

 

Foto's: Dorus Breidenbach.

Algemeen Corona Evenement Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Lekker lockdown - deel 1!

04-05-2020

HARLINGEN - "Lekker lockdown" is de quarantaine kookshow met chef Ward de Graaf.

Benefrietje voor bewoners en medewerkers op bevrijdingsdag!

04-05-2020

HARLINGEN - Bewoners en medewerkers van de verzorgingshuizen De Batting, Spiker en Herbergier worden dinsdag 5 mei getrakteerd op een frietje!

Fruitastisch!

04-05-2020

HARLINGEN - Aan fruit wordt veel aandacht gegeven wanneer je het hebt over gezond eten.

Reacties

Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Lichtboei De Lichtboei Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Greenart Production Greenart Production Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Visie Events Visie Events Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot