Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Toespraak Burgemeester Ina Sjerps tijdens Dodenherdenking 4 mei

05-05-2023

HARLINGEN - Vandaag herdenken we dat 78 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde en dat, na 5 jaar van overleven, dood en verderf, ons land weer vrij was van buitenlandse overheersing.

Toespraak Burgemeester Ina Sjerps tijdens Dodenherdenking 4 mei
Toespraak Burgemeester Ina Sjerps tijdens Dodenherdenking 4 mei. Foto: Dorus Breidenbach

Hoe ingrijpend de Tweede Wereldoorlog ook was, voor veel inwoners van ons land is dat heel lang geleden en maken de herinneringen aan de oorlog, eigen of overgeleverd, geen actief deel uit van hun leven. Wat er in die oorlog is gebeurd is voor velen inmiddels een ver van mijn bed show. Omdat ze er maar weinig over hebben gehoord op school of van familie.

 

Of omdat zijzelf of hun familie wortels hebben in andere delen van de wereld, en de Tweede Wereldoorlog voor hen daardoor een andere betekenis heeft.

 

Hoe houden we de lessen uit die oorlog levend?

In ons land heeft de Tweede Wereldoorlog geleid tot een sterk bewustzijn dat wat toen is gebeurd, nooit meer moet gebeuren.

 

Nooit meer zo zwak staan dat een vijandige mogendheid ons land in een paar dagen kan veroveren en jarenlang overheersen.

 

En nooit meer mag een bevolkingsgroep geïsoleerd, gediscrimineerd, gedemoniseerd, uitgestoten en uitgemoord worden, zoals is gebeurd met Joden, Roma, Sinti, homoseksuelen en mensen met een psychische stoornis of verstandelijke beperking.

 

Nooit meer oorlog en nooit meer een Holocaust

Om ons tegen een nieuwe oorlog te beschermen zijn we lid geworden van veel internationale samenwerkingsverbanden, in het bijzonder de Europese Unie en de NATO.

 

Deze samenwerkingsverbanden hebben ons veiligheid geboden, maar de vanzelfsprekendheid daarvan is de afgelopen jaren verminderd. De wereldwijde opmars van nationalisme en isolationisme bedreigt internationale samenwerking. Ook in ons land zijn mensen die daar gevoelig voor zijn. De oorlog in Oekraïne echter maakt de rauwe realiteit van oorlog voelbaar. De gruwel van oorlog komt dichterbij. Niet alleen via de krant, de sociale media en de tv maar ook door nieuwkomers in onze gemeenschap. In Harlingen wonen honderden mensen die afkomstig zijn uit gebieden waar oorlog de dagelijkse werkelijkheid was en is. Oorlog is sterk aanwezig in hun leven. Al was het maar omdat ze familie en vrienden hebben die nog in oorlogsgebieden leven. Wie met hen het gesprek aangaat hoort wat oorlog levenslang met mensen doet.

 

Oorlog is een realiteit in het leven van miljoenen mensen over de hele wereld, en het is geen vaststaand feit dat we in Nederland daarvoor gespaard blijven. Het is voor onze veiligheid cruciaal dat we actief blijven deelnemen aan internationale verbanden. Als klein land met een belangrijke strategische ligging en economie kunnen we niet in ons eentje voor onze veiligheid zorgen.

 

Dit besef vraagt van ons actief burgerschap, zeker nu, in een tijdperk waarin zoveel desinformatie wordt verspreid. Het is wrang dat het antisemitisme nog steeds springlevend is. Dit besef leert ons dat de verhalen uit het verleden hardop vertelt moeten blijven worden. De democratie die essentieel is voor de kwaliteit van ons leven kan alleen blijven bestaan als burgers zich daar actief voor inzetten. Voor onze eigen veiligheid en de kwaliteit van ons bestaan moeten we weerbaar zijn tegen desinformatie, nationalisme en isolationisme. Het is daarom belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Naast elkaar en niet tegenover elkaar.

 

De andere les uit de Tweede Wereldoorlog was ‘nooit meer een Holocaust’, nooit meer een volkerenmoord.

 

Om dat te voorkomen zijn we partij geworden bij mensenrechtenverdragen en herdenken we op velerlei manieren.

 

Maar steeds opnieuw zien we het in andere delen van de wereld gebeuren. Denk maar aan het lot van de Tutsi, de Jezidi’s, de Rohingya en de Oeigoeren. Noch als land, noch in internationaal verband zijn we in staat volkerenmoord te voorkomen.

 

Maar dat ontslaat ons niet van de verplichting om het toch, telkens weer, te proberen en om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Dat gaat van het opvangen en steunen van hedendaagse vervolgden in onze gemeenschap tot het ons rekenschap geven van de langjarige doorwerking van het verdriet en verlies. Want die werken nog generaties lang door in de levens van nabestaanden.

 

32 Verhalen

De afgelopen weken hebben we via Omrop Fryslân kennis kunnen nemen van de levens van Joodse families die weggevoerd zijn uit Harlingen. De struikelstenen voor hun huizen zijn de stille getuigen van het gat dat hun deportatie heeft achtergelaten in onze gemeenschap. In hun huizen wonen al heel lang andere mensen. Zonder die stenen zou je er zomaar aan voorbij kunnen gaan. Terwijl het verhaal voor de nabestaanden en voor ons als gemeenschap nog steeds niet af is. Vragen die niet beantwoord zijn komen steeds opnieuw naar boven. Zoals over die huizen. Wat is gebeurd met de huizen van de Joodse eigenaren die niet meer terug kwamen? Als gemeente Harlingen willen wij de openstaande vragen graag beantwoorden. Om die reden heeft de gemeente besloten om onderzoek te laten doen naar de gemeentelijke rol bij de onteigening en verkoop van joods vastgoed. Het gaat om 32 panden in onze binnenstad. 32 Verhalen die nog steeds in stilte worden gevoeld, maar hardop mogen worden verteld.

 

We hopen hiermee een leemte in de geschiedenis van onze stad te vullen en daarmee deze geschiedenis levend te houden. Want het verhaal van de Holocaust hoort niet opgesloten te zitten in de geschiedenisboeken. Het verhaal hoort levend te blijven en door te worden gegeven. Met nieuwe antwoorden op oude vragen.

 

Opdat we niet vergeten.

 

  • Foto's Dorus Breidenbach
  • Video CZVideoful Clemens vd Zwet

 

4 mei 2023

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Is er meer?

05-05-2023

HARLINGEN - Op dinsdag 9 mei start er weer een Alpha cursus.

Terugkijken op Dodenherdenking in Harlingen

05-05-2023

HARLINGEN - Dodenherdenking is voor velen een belangrijk moment in het jaar.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

05-05-2023

HARLINGEN - Zaterdag 6 mei is er van 10.00 - 11.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen met dit maal een mix met Onair vanuit de studio in Menaldum Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen CZVideoful CZVideoful Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats
BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Connexa Connexa Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen TeamFRL TeamFRL Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Connexa Connexa Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje CZVideoful CZVideoful Visie Events Visie Events Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda
Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Connexa Connexa Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad TeamFRL TeamFRL CZVideoful CZVideoful Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus