Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Toespraak Burgemeester Ina Sjerps tijdens Dodenherdenking 4 mei

05-05-2023

HARLINGEN - Vandaag herdenken we dat 78 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde en dat, na 5 jaar van overleven, dood en verderf, ons land weer vrij was van buitenlandse overheersing.

Toespraak Burgemeester Ina Sjerps tijdens Dodenherdenking 4 mei
Toespraak Burgemeester Ina Sjerps tijdens Dodenherdenking 4 mei. Foto: Dorus Breidenbach

Hoe ingrijpend de Tweede Wereldoorlog ook was, voor veel inwoners van ons land is dat heel lang geleden en maken de herinneringen aan de oorlog, eigen of overgeleverd, geen actief deel uit van hun leven. Wat er in die oorlog is gebeurd is voor velen inmiddels een ver van mijn bed show. Omdat ze er maar weinig over hebben gehoord op school of van familie.

 

Of omdat zijzelf of hun familie wortels hebben in andere delen van de wereld, en de Tweede Wereldoorlog voor hen daardoor een andere betekenis heeft.

 

Hoe houden we de lessen uit die oorlog levend?

In ons land heeft de Tweede Wereldoorlog geleid tot een sterk bewustzijn dat wat toen is gebeurd, nooit meer moet gebeuren.

 

Nooit meer zo zwak staan dat een vijandige mogendheid ons land in een paar dagen kan veroveren en jarenlang overheersen.

 

En nooit meer mag een bevolkingsgroep geïsoleerd, gediscrimineerd, gedemoniseerd, uitgestoten en uitgemoord worden, zoals is gebeurd met Joden, Roma, Sinti, homoseksuelen en mensen met een psychische stoornis of verstandelijke beperking.

 

Nooit meer oorlog en nooit meer een Holocaust

Om ons tegen een nieuwe oorlog te beschermen zijn we lid geworden van veel internationale samenwerkingsverbanden, in het bijzonder de Europese Unie en de NATO.

 

Deze samenwerkingsverbanden hebben ons veiligheid geboden, maar de vanzelfsprekendheid daarvan is de afgelopen jaren verminderd. De wereldwijde opmars van nationalisme en isolationisme bedreigt internationale samenwerking. Ook in ons land zijn mensen die daar gevoelig voor zijn. De oorlog in Oekraïne echter maakt de rauwe realiteit van oorlog voelbaar. De gruwel van oorlog komt dichterbij. Niet alleen via de krant, de sociale media en de tv maar ook door nieuwkomers in onze gemeenschap. In Harlingen wonen honderden mensen die afkomstig zijn uit gebieden waar oorlog de dagelijkse werkelijkheid was en is. Oorlog is sterk aanwezig in hun leven. Al was het maar omdat ze familie en vrienden hebben die nog in oorlogsgebieden leven. Wie met hen het gesprek aangaat hoort wat oorlog levenslang met mensen doet.

 

Oorlog is een realiteit in het leven van miljoenen mensen over de hele wereld, en het is geen vaststaand feit dat we in Nederland daarvoor gespaard blijven. Het is voor onze veiligheid cruciaal dat we actief blijven deelnemen aan internationale verbanden. Als klein land met een belangrijke strategische ligging en economie kunnen we niet in ons eentje voor onze veiligheid zorgen.

 

Dit besef vraagt van ons actief burgerschap, zeker nu, in een tijdperk waarin zoveel desinformatie wordt verspreid. Het is wrang dat het antisemitisme nog steeds springlevend is. Dit besef leert ons dat de verhalen uit het verleden hardop vertelt moeten blijven worden. De democratie die essentieel is voor de kwaliteit van ons leven kan alleen blijven bestaan als burgers zich daar actief voor inzetten. Voor onze eigen veiligheid en de kwaliteit van ons bestaan moeten we weerbaar zijn tegen desinformatie, nationalisme en isolationisme. Het is daarom belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Naast elkaar en niet tegenover elkaar.

 

De andere les uit de Tweede Wereldoorlog was ‘nooit meer een Holocaust’, nooit meer een volkerenmoord.

 

Om dat te voorkomen zijn we partij geworden bij mensenrechtenverdragen en herdenken we op velerlei manieren.

 

Maar steeds opnieuw zien we het in andere delen van de wereld gebeuren. Denk maar aan het lot van de Tutsi, de Jezidi’s, de Rohingya en de Oeigoeren. Noch als land, noch in internationaal verband zijn we in staat volkerenmoord te voorkomen.

 

Maar dat ontslaat ons niet van de verplichting om het toch, telkens weer, te proberen en om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Dat gaat van het opvangen en steunen van hedendaagse vervolgden in onze gemeenschap tot het ons rekenschap geven van de langjarige doorwerking van het verdriet en verlies. Want die werken nog generaties lang door in de levens van nabestaanden.

 

32 Verhalen

De afgelopen weken hebben we via Omrop Fryslân kennis kunnen nemen van de levens van Joodse families die weggevoerd zijn uit Harlingen. De struikelstenen voor hun huizen zijn de stille getuigen van het gat dat hun deportatie heeft achtergelaten in onze gemeenschap. In hun huizen wonen al heel lang andere mensen. Zonder die stenen zou je er zomaar aan voorbij kunnen gaan. Terwijl het verhaal voor de nabestaanden en voor ons als gemeenschap nog steeds niet af is. Vragen die niet beantwoord zijn komen steeds opnieuw naar boven. Zoals over die huizen. Wat is gebeurd met de huizen van de Joodse eigenaren die niet meer terug kwamen? Als gemeente Harlingen willen wij de openstaande vragen graag beantwoorden. Om die reden heeft de gemeente besloten om onderzoek te laten doen naar de gemeentelijke rol bij de onteigening en verkoop van joods vastgoed. Het gaat om 32 panden in onze binnenstad. 32 Verhalen die nog steeds in stilte worden gevoeld, maar hardop mogen worden verteld.

 

We hopen hiermee een leemte in de geschiedenis van onze stad te vullen en daarmee deze geschiedenis levend te houden. Want het verhaal van de Holocaust hoort niet opgesloten te zitten in de geschiedenisboeken. Het verhaal hoort levend te blijven en door te worden gegeven. Met nieuwe antwoorden op oude vragen.

 

Opdat we niet vergeten.

 

  • Foto's Dorus Breidenbach
  • Video CZVideoful Clemens vd Zwet

 

4 mei 2023

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Is er meer?

05-05-2023

HARLINGEN - Op dinsdag 9 mei start er weer een Alpha cursus.

Terugkijken op Dodenherdenking in Harlingen

05-05-2023

HARLINGEN - Dodenherdenking is voor velen een belangrijk moment in het jaar.

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

05-05-2023

HARLINGEN - Zaterdag 6 mei is er van 10.00 - 11.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen met dit maal een mix met Onair vanuit de studio in Menaldum Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen TeamFRL TeamFRL Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Wellheat Shop Wellheat Shop Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns CZVideoful CZVideoful Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events CZVideoful CZVideoful Wellheat Shop Wellheat Shop De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation TeamFRL TeamFRL Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Wellheat Shop Wellheat Shop Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen
Wellheat Shop Wellheat Shop Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje TeamFRL TeamFRL IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie CZVideoful CZVideoful Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns