Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Toespraak burgemeester bij opening anjerperkje Veteranendag 2022 (video)

26-06-2022

HARLINGEN - Zaterdag 25 juni 2022, een bijzondere dag in de gemeente Harlingen.

Toespraak burgemeester bij opening anjerperkje Veteranendag 2022 (video) Foto's: Joachim de Ruijter.

Naast de onthulling van het Anjerperkje in het Harmenspark vond de familiedag bij Zeerobben en fc Harlingen plaats, activiteiten rondom het 125 jarige jubileum van de Kaatsvereniging De Keatsebal in Wijnaldum en de uitreiking van de Anton Wachterprijs.

 

Onthulling Anjerperkje gemeente Harlingen

Op 25 juni 2022 bedankt Nederland meer dan 100.000 veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, vroeger en nu tijdens de Landelijke Veteranendag! Deze dag staat in het teken van erkenning en waardering voor onze veteranen.

 

De witte Anjer

In 2005 is de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse Veteranen. In Nederland zijn daarom diverse Anjerperkjes aangelegd. De Anjer bloeit in de dagen en weken rondom de Nederlandse Veteranendag.

De gemeente Harlingen heeft een nieuw Anjerperkje aangelegd op een mooie centrale en toegankelijke locatie in het Harmenspark.

 

Voorafgaand aan de onthulling van het Anjerperkje vond een ceremonie plaats voor genodigden in de Maritieme Academie. Ceremoniemeester Ron Veenstra en burgemeester Ina Sjerps hebben een woord gericht tot de aanwezigen, waarna actief veteraan Bas van Hek zijn ervaringsverhaal vertelde.

 

Bij aankomst in het Harmenpark werd de onthulling van het Anjerperkje verricht door de oudste en jongste veteraan die aanwezig waren onder muzikale omlijsting van de Stedelijke Muziekvereniging. De Toespraak van de burgemeester is hieronder terug te lezen.

 

Toespraak burgemeester Ina Sjerps

Geachte aanwezigen, in het bijzonder de veteranen en hun familie, van harte welkom bij deze speciale gelegenheid. Vandaag wordt in heel Nederland stilgestaan bij veteranendag. Ik zeg bewust ‘stilgestaan’ want ik vind het moeilijk om te zeggen ‘Nederland viert veteranendag’. Het is immers een dag die niet alleen een feestelijk karakter heeft.

Veteranendag is allereerst een dag waarop oude en nieuwe kameraden elkaar ontmoeten, met of zonder familie. Elkaar leren kennen en herkennen, verhalen uitwisselen en weer even die kameraadschap ervaren die je in actieve dienst bijna automatisch met elkaar ervaart. Die kameraadschap van militairen is een heel bijzondere, want het is essentieel voor je overleven in oorlogstijd en bij speciale missies. Als militair moet je dan van elkaar op aan kunnen. Die automatische kameraadschap was merkbaar aanwezig in de gesprekken die Alie Stienstra en ik de afgelopen maanden met de voorbereidingsgroep van Harlinger veteranen hebben gevoerd.

 

Ook mannen die elkaar nog niet kenden, jong en oud, straalden die kameraadschap direct uit en de taal die zij, die jullie spraken, kreeg iets robuusts. Ietsje stoerder dan je normaal bij een vergadering in het gemeentehuis hoort. Jullie vielen een beetje terug in de oude omgangsvormen en dat was mooi om te zien.

 

Het is dus een dag voor jullie om elkaar te ontmoeten en verhalen uit te wisselen.

Maar het is ook een dag voor ons allemaal om stil te staan bij de zware kant van dienst doen in het leger. De gevaarlijke situaties, de spanning, angst zelfs, verdriet. Niet iedere militair die wordt uitgezonden komt opgewekt en heelhuids terug. Sommigen raken fysiek en/of psychisch gewond, of sneuvelen. Dat zijn dingen die ook jullie indringend hebben meegemaakt.

 

Eergisteren mocht ik een bijdrage leveren aan de herdenking van zeven jonge Engelse, Schotse en Canadese soldaten die in 1943, op weg naar Duitsland waar ze met bommen een belangrijke dam moesten uitschakelen, zijn neergehaald boven Texel. Slechts een van hen is aangespoeld en begraven op onze Algemene Begraafplaats. De andere zes zijn nooit meer gevonden. De gemiddelde leeftijd van die mannen was 24. Ook dat hoort bij het beroep van militair.

Het is dan ook goed om, naast de ontmoeting met elkaar, vandaag stil te staan bij de offers die onze militairen hebben gebracht en brengen.

 

We gaan zo dadelijk naar het Harmenspark voor de onthulling van het anjerperkje. Een fysieke plek die uitdrukking geeft aan de waardering die de gemeente Harlingen heeft voor onze militairen, actief of oud veteraan. Onze regering heeft, namens de Nederlandse bevolking, jullie op missies gestuurd die lang niet altijd optimaal waren voorbereid en uitgerust. En niet altijd hebben jullie bij terugkeer de waardering gevoeld van de Nederlanders voor jullie moeilijke werk. Onze premier heeft daar nog maar heel recent iets over gezegd. Laat het anjerperkje voor jullie in ieder geval een blijvend teken zijn van onze Harlinger waardering. Een plek om elkaar, ook buiten Veteranendag om, te ontmoeten en te steunen. En als dat zo te pas komt, weet dan dat ook het gemeentehuis een plek is waar jullie meer dan welkom zijn.

Foto's: Joachim de Ruijter.

Evenement Gemeente

Meer nieuws

Onthulling gedenksteen voor de bemanning van bommenwerper Lancaster AJ-K 617 (video)

26-06-2022

HARLINGEN - Donderdagmorgen 23 juni is op de Algemene Begraafplaats in Harlingen de achtste en laatste gedenksteen ter nagedachtenis aan operatie Chastise onthuld.

Reacties

Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE