Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Toespraak burgemeester bij opening anjerperkje Veteranendag 2022 (video)

26-06-2022

HARLINGEN - Zaterdag 25 juni 2022, een bijzondere dag in de gemeente Harlingen.

Toespraak burgemeester bij opening anjerperkje Veteranendag 2022 (video)
Foto's: Joachim de Ruijter.

Naast de onthulling van het Anjerperkje in het Harmenspark vond de familiedag bij Zeerobben en fc Harlingen plaats, activiteiten rondom het 125 jarige jubileum van de Kaatsvereniging De Keatsebal in Wijnaldum en de uitreiking van de Anton Wachterprijs.

 

Onthulling Anjerperkje gemeente Harlingen

Op 25 juni 2022 bedankt Nederland meer dan 100.000 veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, vroeger en nu tijdens de Landelijke Veteranendag! Deze dag staat in het teken van erkenning en waardering voor onze veteranen.

 

De witte Anjer

In 2005 is de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse Veteranen. In Nederland zijn daarom diverse Anjerperkjes aangelegd. De Anjer bloeit in de dagen en weken rondom de Nederlandse Veteranendag.

De gemeente Harlingen heeft een nieuw Anjerperkje aangelegd op een mooie centrale en toegankelijke locatie in het Harmenspark.

 

Voorafgaand aan de onthulling van het Anjerperkje vond een ceremonie plaats voor genodigden in de Maritieme Academie. Ceremoniemeester Ron Veenstra en burgemeester Ina Sjerps hebben een woord gericht tot de aanwezigen, waarna actief veteraan Bas van Hek zijn ervaringsverhaal vertelde.

 

Bij aankomst in het Harmenpark werd de onthulling van het Anjerperkje verricht door de oudste en jongste veteraan die aanwezig waren onder muzikale omlijsting van de Stedelijke Muziekvereniging. De Toespraak van de burgemeester is hieronder terug te lezen.

 

Toespraak burgemeester Ina Sjerps

Geachte aanwezigen, in het bijzonder de veteranen en hun familie, van harte welkom bij deze speciale gelegenheid. Vandaag wordt in heel Nederland stilgestaan bij veteranendag. Ik zeg bewust ‘stilgestaan’ want ik vind het moeilijk om te zeggen ‘Nederland viert veteranendag’. Het is immers een dag die niet alleen een feestelijk karakter heeft.

Veteranendag is allereerst een dag waarop oude en nieuwe kameraden elkaar ontmoeten, met of zonder familie. Elkaar leren kennen en herkennen, verhalen uitwisselen en weer even die kameraadschap ervaren die je in actieve dienst bijna automatisch met elkaar ervaart. Die kameraadschap van militairen is een heel bijzondere, want het is essentieel voor je overleven in oorlogstijd en bij speciale missies. Als militair moet je dan van elkaar op aan kunnen. Die automatische kameraadschap was merkbaar aanwezig in de gesprekken die Alie Stienstra en ik de afgelopen maanden met de voorbereidingsgroep van Harlinger veteranen hebben gevoerd.

 

Ook mannen die elkaar nog niet kenden, jong en oud, straalden die kameraadschap direct uit en de taal die zij, die jullie spraken, kreeg iets robuusts. Ietsje stoerder dan je normaal bij een vergadering in het gemeentehuis hoort. Jullie vielen een beetje terug in de oude omgangsvormen en dat was mooi om te zien.

 

Het is dus een dag voor jullie om elkaar te ontmoeten en verhalen uit te wisselen.

Maar het is ook een dag voor ons allemaal om stil te staan bij de zware kant van dienst doen in het leger. De gevaarlijke situaties, de spanning, angst zelfs, verdriet. Niet iedere militair die wordt uitgezonden komt opgewekt en heelhuids terug. Sommigen raken fysiek en/of psychisch gewond, of sneuvelen. Dat zijn dingen die ook jullie indringend hebben meegemaakt.

 

Eergisteren mocht ik een bijdrage leveren aan de herdenking van zeven jonge Engelse, Schotse en Canadese soldaten die in 1943, op weg naar Duitsland waar ze met bommen een belangrijke dam moesten uitschakelen, zijn neergehaald boven Texel. Slechts een van hen is aangespoeld en begraven op onze Algemene Begraafplaats. De andere zes zijn nooit meer gevonden. De gemiddelde leeftijd van die mannen was 24. Ook dat hoort bij het beroep van militair.

Het is dan ook goed om, naast de ontmoeting met elkaar, vandaag stil te staan bij de offers die onze militairen hebben gebracht en brengen.

 

We gaan zo dadelijk naar het Harmenspark voor de onthulling van het anjerperkje. Een fysieke plek die uitdrukking geeft aan de waardering die de gemeente Harlingen heeft voor onze militairen, actief of oud veteraan. Onze regering heeft, namens de Nederlandse bevolking, jullie op missies gestuurd die lang niet altijd optimaal waren voorbereid en uitgerust. En niet altijd hebben jullie bij terugkeer de waardering gevoeld van de Nederlanders voor jullie moeilijke werk. Onze premier heeft daar nog maar heel recent iets over gezegd. Laat het anjerperkje voor jullie in ieder geval een blijvend teken zijn van onze Harlinger waardering. Een plek om elkaar, ook buiten Veteranendag om, te ontmoeten en te steunen. En als dat zo te pas komt, weet dan dat ook het gemeentehuis een plek is waar jullie meer dan welkom zijn.

Foto's: Joachim de Ruijter.

Evenement Gemeente

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Onthulling gedenksteen voor de bemanning van bommenwerper Lancaster AJ-K 617 (video)

26-06-2022

HARLINGEN - Donderdagmorgen 23 juni is op de Algemene Begraafplaats in Harlingen de achtste en laatste gedenksteen ter nagedachtenis aan operatie Chastise onthuld.

Reacties

CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Karsten Wonen Karsten Wonen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis TeamFRL TeamFRL Hubo-Faber Hubo-Faber
Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wellheat Shop Wellheat Shop Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Wellheat Shop Wellheat Shop Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Hubo-Faber Hubo-Faber IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok