Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Tijdelijke opvang vluchtelingen op schip in Harlingen (video)

14-10-2022

HARLINGEN - Vanaf begin november aanstaande wordt er in Harlingen tijdelijke crisisnoodopvang beschikbaar gesteld.

Dit gebeurt in de vorm van een riviercruiseschip dat voor een periode van 6 maanden (tot 1 mei 2023) opvang biedt aan maximaal 170 vluchtelingen uit Ter Apel. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier na afstemming met de gemeenteraad toe besloten. De Veiligheidsregio Fryslân regelt het schip en de praktische zaken rondom de opvang van de mensen.   


Acute situatie crisisnoodopvang

Het kabinet heeft de situatie rond de asielopvang op vrijdag 17 juni als landelijke crisis bestempeld. De veiligheidsregio’s zijn gevraagd om de crisisnoodopvangplekken te realiseren. Crisisnoodopvang is de opvang van vluchtelingen voor een korte periode. Daarna stromen deze mensen door naar een opvangplek in de reguliere opvang. Met het bieden van crisisnoodopvang wordt voorkomen dat mensen buiten moeten slapen of in bussen rondrijden. Ook andere Friese gemeenten werken mee aan crisisnoodopvang. Het Rijk stelt geld beschikbaar om de gemaakte kosten te vergoeden.


Burgemeester Ina Sjerps: “We leven in onrustige tijden waarbij mensen wereldwijd door oorlogen en onderdrukking op de vlucht slaan. Als gemeente Harlingen nemen we nu onze verantwoordelijkheid en leveren we een bijdrage om de opvang in Ter Apel te ontlasten. We zijn echter een kleine gemeente en hebben daarom duidelijke afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio Fryslân en het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers). Deze houden in dat de kosten voor de opvang door het Rijk worden gedragen en dat de Veiligheidsregio en het COA zorgen voor beveiliging, onderwijs, gezondheidszorg en begeleiding van de vluchtelingen. Er wordt actief ingezet op het bieden van sport, spel, activiteiten en andere dagbesteding.”


Schip komt aan de sportvisserssteiger te liggen

In overleg met Port of Harlingen (havenbedrijf) en de Veiligheidsregio Fryslân is besloten om het riviercruiseschip nabij de visveiling aan de steiger voor sportvissers te leggen (naast camperplekken). Deze locatie is goed veilig- en bereikbaar.

 


 

Bekendmaking tijdelijke opvang vluchtelingen op schip in Harlingen

Vanaf begin november aanstaande wordt er in Harlingen tijdelijke crisisnoodopvang beschikbaar gesteld. Dit gebeurt in de vorm van een riviercruiseschip dat voor een periode van 6 maanden opvang biedt aan maximaal 170 vluchtelingen uit Ter Apel. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier na afstemming met de gemeenteraad toe besloten. De Veiligheidsregio Fryslân regelt het schip en is verantwoordelijk voor de praktische zaken rondom de opvang van de mensen.  


Crisisnoodopvang is voor korte periode

Crisisnoodopvang is de opvang van vluchtelingen voor een korte periode. Daarna stromen de vluchtelingen door naar de reguliere opvang elders in Nederland.


Tijdelijke opvang is nodig omdat Ter Apel overloopt

Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan de stroom vluchtelingen niet aan. Met het bieden van crisisnoodopvang wordt voorkomen dat mensen buiten moeten slapen of in bussen rondrijden. Het Rijk stelt geld beschikbaar om de gemaakte kosten te vergoeden.


Opvanglocatie Harlingen is voor 6 maanden  

De opvanglocatie in Harlingen is tot 1 mei 2023 beschikbaar (zes maanden). Daarna vertrekt het schip en is de locatie weer openbaar toegankelijk.  


Schip komt aan de steiger voor sportvissers te liggen

In overleg met Port of Harlingen (havenbedrijf) en de Veiligheidsregio Fryslân is besloten om het riviercruiseschip nabij de visveiling aan de steiger voor sportvissers te leggen (naast de camperplekken). Deze locatie is goed veilig- en bereikbaar.  


Van alle Friese gemeenten wordt bijdrage verwacht

Het Rijk heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om crisisnoodopvang te organiseren. Voor Fryslân betekent dit 450 opvangplekken. Het is de bedoeling dat alle Friese gemeenten een bijdrage leveren en elkaar afwisselen. De Veiligheidsregio Fryslân is verantwoordelijk voor de inrichting, het gebruik en de veiligheid in en nabij het riviercruiseschip tijdens de opvangperiode. Zij regelt het schip en de praktische zaken rondom de opvang van de mensen. 


Harlingen neemt zijn verantwoordelijkheid

Burgemeester en wethouders van Harlingen vinden het hun taak en plicht om een bijdrage te leveren aan de veilige en humane opvang van vluchtelingen. 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Kaartverkoop Sint Sprookje gestart

14-10-2022

HARLINGEN - Eind november gaan vele honderden basisschool leerlingen uit Harlingen en zelfs die van De Jutter van Vlieland weer naar het theater, in dit geval het Entrepotgebouw.

50 jaar lid van Toneelgroep Contact Harlingen

14-10-2022

HARLINGEN - Tijdens de algemene ledenvergadering op 10 oktober van Toneelgroep Contact Harlingen stond voorzitter Robin de Vries stil bij een bijzonder moment.

Senioren Zeerobben

14-10-2022

HARLINGEN - Na een prachtige zaterdag op het Oostersportpark kwam het helaas niet tot een mooi slotakkoord van de hoofdmacht.

Reacties

Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen
Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Copini Opticiëns Copini Opticiëns Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats