Er vind een humanitaire ramp plaats in Griekenland en Turkije.
Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children roepen Nederlandse gemeenten op om 500 alleenstaande kwetsbare kinderen uit Griekenland op te vangen en dat kenbaar te maken en zich te verenigen in een Coalition of the Willing. Brigitta Scheepsma en Stephanie Geurtz hebben het initiatief genomen om naar Den Haag kenbaar te maken dat Friese gemeenten vluchtelingenkinderen een veilige plek willen bieden.
Het onderstaande pamflet is aangeboden aan alle Friese raadsleden, wethouders, burgemeesters, statenleden en gedeputeerden. Los van partijen is iedereen uitgenodigd om zijn/haar handtekening te plaatsen en daarmee kenbaar te maken dat Friesland niet langer weg wil kijken en Den Haag aanspoort om direct in actie te komen.
Verschillende Nederlandse gemeenten hebben in de afgelopen dagen moties aangenomen met een soort zelfde strekking. In Duitsland gaven veel steden en gemeenten het goede voorbeeld. De Duitse Bundestag heeft maandagochtend besloten dat alleenreizende kinderen en kinderen met hun moeder over worden gevlogen naar Duitsland.
De initiatiefnemers hopen op een groot aantal handtekeningen om zo een stevig signaal richting Den Haag te kunnen geven: Fryslân wil vluchtelingenkinderen een veilige plek bieden.
Volgende week worden de handtekeningen aan de commissaris van de koning Arno Brok aangeboden. En de initiatiefnemers vragen de commissaris om aan Den Haag de boodschap door te geven dat in Fryslân ruimte is voor vluchtelingenkinderen!
Oók Nederland moet verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de zich almaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden en aan de Griekse grenzen met Turkije. Daarom roepen Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de Nederlandse gemeenten op om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. Dit lijkt in hun ogen de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat we 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland bieden.
Humanitair drama
Terwijl in de overbevolkte kampen mensen en kinderen onder erbarmelijke en beschamende omstandigheden proberen te overleven, ontspint zich aan de buitengrenzen van Turkije en Griekenland een ander humanitair drama. De rechten van vluchtelingen worden op grove wijze en zelfs met intimidatie en geweld geschonden. Mensen die in de machtsstrijd tussen het Turkije van Erdogan en de Europese Unie als pionnen op een schaakbord naar de grens met Europa worden doorgelaten, wacht de harde hand van Frontex en de Griekse kustwacht.
In de steek gelaten
Afspraken die we in internationaal verband ten aanzien van mensenrechten, kinderrechten en in vluchtelingenverdragen overeenkwamen, worden inmiddels zonder gene terzijde geschoven. Ondertussen zijn de eilandbewoners van de Griekse eilanden die overbevolkte kampen huisvesten zo lang en stelselmatig door Europa in de steek gelaten, dat ook onder hen de machteloze woede wortel schiet. De situatie wordt elke dag onveiliger en daarom luiden Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de noodklok;
Extreem kwetsbare kinderen
Om te beginnen moet er per direct een oplossing komen voor kwetsbare kinderen die alleen op de vlucht zijn. Zo leven er duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. De kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht. In oktober 2019 heeft de Griekse Minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen waarin hij vraagt om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren. En burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen. Onze oproep aan de Nederlandse gemeentes is om dit Duitse voorbeeld te volgen: toon bereidheid om een deel van deze alleenstaande kwetsbare kinderen op te vangen en maak dit kenbaar. In onze ogen de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen.
Gemeenten aan zet! Wij zijn aan zet!
In Nederland hebben een tiental gemeenten ook al uitgesproken dat ze kinderen willen opvangen. Om een vuist te maken tegen het kabinet, hebben we zoveel mogelijk gemeenten nodig die zich bij hen willen aansluiten.
► ROEP HIER JOUW GEMEENTE OP OM ZICH AAN TE SLUITEN
Griekenland kan dit probleem niet alleen oplossen. Gelukkig zien al een paar Europese landen dat ook zo. Duitsland, Frankrijk, Portugal, Luxemburg, Kroatië en Finland hebben toegezegd dat ze kinderen willen overnemen. Maar het Nederlandse kabinet geeft niet thuis. Gelukkig zijn veel Nederlandse gemeenten zijn het niet eens met dit inhumane beleid van het kabinet. Zij vormen samen een coalitie van welwillende gemeenten die 500 kinderen willen opvangen.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat de 500 alleenstaande kinderen die in de Griekse vluchtelingenkampen zitten een veilige toekomst tegemoet gaan. Zij hebben recht op een mooie toekomst. Wij kunnen ze toegang tot onderwijs en zorg, een warme plek en een veilig thuis bieden.
Geef jouw gemeente een duw in de juiste richting en roep hen op om zich uit te spreken voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen. Het maakt niet uit of jouw gemeente groot of klein is. Zoveel mogelijk gemeenten moeten zich verzamelen in een welwillende coalitie. Hoe meer gemeenten zich verzamelen, hoe duidelijker de boodschap aan het kabinet dat deze kinderen in veiligheid gebracht moeten worden.
►JA, IK WIL DAT MIJN GEMEENTE ZICH UITSPREEKT