Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

The Coalition of the Willing

11-03-2020

HARLINGEN - Vluchtelingenkinderen en jongeren uit Griekenland en Turkije opnemen in onze gemeente.

Er vind een humanitaire ramp plaats in Griekenland en Turkije.

 

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children roepen Nederlandse gemeenten op om 500 alleenstaande kwetsbare kinderen uit Griekenland op te vangen en dat kenbaar te maken en zich te verenigen in een Coalition of the Willing. Brigitta Scheepsma en Stephanie Geurtz hebben het initiatief genomen om naar Den Haag kenbaar te maken dat Friese gemeenten vluchtelingenkinderen een veilige plek willen bieden.

 

Het onderstaande pamflet is aangeboden aan alle Friese raadsleden, wethouders, burgemeesters, statenleden en gedeputeerden. Los van partijen is iedereen uitgenodigd om zijn/haar handtekening te plaatsen en daarmee kenbaar te maken dat Friesland niet langer weg wil kijken en Den Haag aanspoort om direct in actie te komen.

 

Verschillende Nederlandse gemeenten hebben in de afgelopen dagen moties aangenomen met een soort zelfde strekking. In Duitsland gaven veel steden en gemeenten het goede voorbeeld. De Duitse Bundestag heeft maandagochtend besloten dat alleenreizende kinderen en kinderen met hun moeder over worden gevlogen naar Duitsland.

 

De initiatiefnemers hopen op een groot aantal handtekeningen om zo een stevig signaal richting Den Haag te kunnen geven: Fryslân wil vluchtelingenkinderen een veilige plek bieden.

 

Volgende week worden de handtekeningen aan de commissaris van de koning Arno Brok aangeboden. En de initiatiefnemers vragen de commissaris om aan Den Haag de boodschap door te geven dat in Fryslân ruimte is voor vluchtelingenkinderen!

 

Oók Nederland moet verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de zich almaar verdiepende humanitaire crisis op de Griekse eilanden en aan de Griekse grenzen met Turkije. Daarom roepen Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de Nederlandse gemeenten op om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’. Dit lijkt in hun ogen de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat we 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland bieden.

 

Humanitair drama

Terwijl in de overbevolkte kampen mensen en kinderen onder erbarmelijke en beschamende omstandigheden proberen te overleven, ontspint zich aan de buitengrenzen van Turkije en Griekenland een ander humanitair drama. De rechten van vluchtelingen worden op grove wijze en zelfs met intimidatie en geweld geschonden. Mensen die in de machtsstrijd tussen het Turkije van Erdogan en de Europese Unie als pionnen op een schaakbord naar de grens met Europa worden doorgelaten, wacht de harde hand van Frontex en de Griekse kustwacht.

 

In de steek gelaten

Afspraken die we in internationaal verband ten aanzien van mensenrechten, kinderrechten en in vluchtelingenverdragen overeenkwamen, worden inmiddels zonder gene terzijde geschoven. Ondertussen zijn de eilandbewoners van de Griekse eilanden die overbevolkte kampen huisvesten zo lang en stelselmatig door Europa in de steek gelaten, dat ook onder hen de machteloze woede wortel schiet. De situatie wordt elke dag onveiliger en daarom luiden Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children de noodklok;

 

Extreem kwetsbare kinderen

Om te beginnen moet er per direct een oplossing komen voor kwetsbare kinderen die alleen op de vlucht zijn. Zo leven er duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. De kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht. In oktober 2019 heeft de Griekse Minister van Burgerbescherming, Michalis Chrisochoidis, een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen waarin hij vraagt om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland en Portugal hebben onlangs toegezegd om kinderen te accepteren. En burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen. Onze oproep aan de Nederlandse gemeentes is om dit Duitse voorbeeld te volgen: toon bereidheid om een deel van deze alleenstaande kwetsbare kinderen op te vangen en maak dit kenbaar. In onze ogen de enige manier om het kabinet in beweging te krijgen.

 

Gemeenten aan zet! Wij zijn aan zet!

In Nederland hebben een tiental gemeenten ook al uitgesproken dat ze kinderen willen opvangen. Om een vuist te maken tegen het kabinet, hebben we zoveel mogelijk gemeenten nodig die zich bij hen willen aansluiten.

 

 ROEP HIER JOUW GEMEENTE OP OM ZICH AAN TE SLUITEN 

 

 

Griekenland kan dit probleem niet alleen oplossen. Gelukkig zien al een paar Europese landen dat ook zo. Duitsland, Frankrijk, Portugal, Luxemburg, Kroatië en Finland hebben toegezegd dat ze kinderen willen overnemen. Maar het Nederlandse kabinet geeft niet thuis. Gelukkig zijn veel Nederlandse gemeenten zijn het niet eens met dit inhumane beleid van het kabinet. Zij vormen samen een coalitie van welwillende gemeenten die 500 kinderen willen opvangen.

 

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de 500 alleenstaande kinderen die in de Griekse vluchtelingenkampen zitten een veilige toekomst tegemoet gaan. Zij hebben recht op een mooie toekomst. Wij kunnen ze toegang tot onderwijs en zorg, een warme plek en een veilig thuis bieden.

Geef jouw gemeente een duw in de juiste richting en roep hen op om zich uit te spreken voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen. Het maakt niet uit of jouw gemeente groot of klein is. Zoveel mogelijk gemeenten moeten zich verzamelen in een welwillende coalitie. Hoe meer gemeenten zich verzamelen, hoe duidelijker de boodschap aan het kabinet dat deze kinderen in veiligheid gebracht moeten worden. 

 

JA, IK WIL DAT MIJN GEMEENTE ZICH UITSPREEKT


 

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Afgelast i.v.m. Corona-crisis: Mantelzorgers en een gezonde leefstijl

11-03-2020

HARLINGEN - In verband met de ontwikkelingen van het coronavirus gaat de mantelzorgontmoeting met Jennifer Steevensz op dinsdag 17 maart om 19.30 uur in Nieuw Zuid niet door.

Razende Roeland raast lekker door bij Omroep RSH

11-03-2020

HARLINGEN - Donderdag 21.00 uur is het weer tijd voor je wekelijkse portie Hard Rock, Metal en Grunge.

EHBO staakt reanimatie cursussen

11-03-2020

HARLINGEN – Omdat het risico te groot wordt staakt de EHBO vereniging Harlingen de tien reanimatiecursussen die in maart en april gehouden zouden worden in Harlingen, Grou, Bolsward, Koudum en Sloten.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Broodje Nuchter Broodje Nuchter Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Greenart Production Greenart Production Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Broodje Nuchter Broodje Nuchter The Shamrock The Shamrock Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Greenart Production Greenart Production Haarmode Cats Haarmode Cats