Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Terugblik 2019: Half miljoen bezoekers en meer dan een miljoen uitleningen voor Bibliotheek

09-06-2020

HARLINGEN - Bibliotheken Noord Fryslân kijkt -nu alle jaarcijfers compleet zijn- terug op een succesvol 2019.

De vijftien vestigingen verwelkomden vorig jaar een half miljoen bezoekers, er werden 1,2 miljoen boeken, films en tijdschriften uitgeleend en het aantal uitgeleende e-books steeg met negen procent ten opzichte van het jaar ervoor. En die stijging zet in 2020, mede door de Corona-crisis door.

 

In heel 2019 leenden de ruim 33.000 leden van Bibliotheken Noord Fryslân in totaal 36.000 e-books. In de eerste maanden van dit jaar werden er al meer dan 20.000 e-books uitgeleend aan leden. De leden kunnen ook de fysieke collectie nog altijd goed vinden, maar liefst 1,2 miljoen boeken, tijdschriften en films werden er in 2019 op de ledenpassen bijgeschreven.

 

Bescheiden groei

Paulien Schreuder, directeur van Bibliotheken Noord Fryslân, kijkt tevreden terug op 2019. ‘De verbouwde vestiging Harlingen ging in januari open en in september verhuisde Bibliotheek Kollum naar Campus Kollum. In Surhuisterveen kwam de bibliotheek door de verbouwing van het Vleckehûs in het hart van het MFA terecht. Als klap op de vuurpijl konden we in december een nieuwe vestiging openen in Hallum. En misschien wel het mooiste nieuws: het aantal leden en uitleningen liep niet terug. De groei was bescheiden, maar dat is in deze tijden en vergeleken met andere bibliotheken wel bijzonder.’

 

Belang digitale vaardigheden juist nu zichtbaar

De bibliotheek zet ook fors in op het taal- en digitaalvaardiger maken van de inwoners van Noord-Fryslân. In 2019 had het Digi-Taalhuis 285 cursisten en voormalig Seniorweb verwelkomde 204 cursisten. Van de 150 activiteiten die de bibliotheek aanbood, was ook een groot deel gericht op het verbeteren van digitale vaardigheden. Zowel taal- als digitale vaardigheden zijn heel belangrijk, laat ook de Corona-crisis zien. In deze tijd gaat bijna alles digitaal: boodschappen doen, boeken lezen, onderwijs, vergaderen en contact met de familie. De kans op eenzaamheid is groter voor wie niet over de juiste vaardigheden beschikt. ‘Dat hoorden we ook toen een paar van onze medewerkers leden van zeventig jaar en ouder belde toen de bibliotheek door de Corona-crisis gesloten was’, zegt Paulien Schreuder. De bibliotheek belde zoveel mogelijk van haar oudere leden om te vragen wat ze voor hen kon betekenen en of ze boeken wilden reserveren voor de afhaalservice.

 

Doorgroeimogelijkheden voor medewerkers

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven zich te ontwikkelen op het gebied van taal- of digitale vaardigheden, investeerde de bibliotheek in medewerkers die die specifieke taken in hun pakket krijgen. Zo konden vier medewerkers van Bibliotheken Noord Fryslân in 2019 doorgroeien naar nieuwe functies. Twee consulenten basisvaardigheden richten zich op het taal- en digitaalvaardiger maken van volwassenen. En twee consulenten digitale geletterdheid vergroten en verbeteren de digitale geletterdheid van zowel klanten als collega’s.

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Uitslag Omroep RSH 4US BENGO van zondag 7 juni!

09-06-2020

HARLINGEN - Afgelopen zondag was het vanaf 16.00 uur weer 4US BENGO bij Omroep RSH!

Extra herstelmaatregelen voor Friese bedrijven en organisaties

09-06-2020

HARLINGEN - De provincie Fryslân zet 5 miljoen euro extra in om bedrijven en organisaties te ondersteunen die getroffen zijn door de coronacrisis.

Nieuwe regeling voor toerismesector in coronatijd

09-06-2020

HARLINGEN - Ondernemers in de Friese recreatie- en toerismesector kunnen steun krijgen uit een nieuwe anderhalvemeter-regeling.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Broodje Nuchter Broodje Nuchter Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Lichtboei De Lichtboei Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Food 80/20 Food 80/20 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg